Czarny dach, lakierowane nadproża R-Line - czy to dobre pomysły?

Wszystkie tematy związane z Volkswagenem T-Roc - zakup, eksploatacja, problemy itd.
Awatar użytkownika
JacK666

Re: Czarny dach, lakierowane nadproża R-Line - czy to dobre pomysły?

Post autor: JacK666 »

Tucs-roc pisze: 22 sty 2025, 23:18 Dig dug, trochę Cie rozumiem i popieram. I nawet przypomina mi się że ogólnie w autach niemieckich niejednokrotnie ważniejsze były bajery od bezpieczeństwa. Tak około roku 2010-2012 auta typu polo czy corsa miały boczne poduszki jakos w wyższych wersjach dopiero a clio czy i20/rio od podstawy.
Ale dobra- historia i rzecz nie w tym żeby porównywać marki :) wszędzie będą jakieś plusy i minusy.
Tak mi się jednak przypomnialo z corsą (och ach cukiereczek :) - przesłanie reklam.
Fakt, w 2000 roku kupowałem megane i dokładnie pamiętam, że wtedy w megane już w podstawowej wersji były w standardzie 4 poduszki i ABS a w golfie wtedy za poduszki boczne trzeba było dopłacać, podstawowa miała tylko 2 poduszki.
Ale też nie było z kolei w golfie jakiś bajerów czyli czegoś takiego , jak tutaj zostało nazwane, niepotrzebnego.
R-line 2023, 1.5 manual, komfort, led plus, beats, kamera, 18 cali, easy open, keyless itd.
Radio

Post autor: Radio »

Panowie, na temat proszę, na temat....
2.0TSI DSG 4Motion R-line Sport
Awatar użytkownika
JacK666

Radio pisze: 23 sty 2025, 16:12 Panowie, na temat proszę, na temat....
Co tu jeszcze pisać wszystkie odpowiedzi na pytania to subiektywna ocena i subiektywne odczucia nie mające żadnego porównania z odczuciami innych użytkowników.
1. czarny dach
- jak ktoś może ocenić czy jakby nie był czarny to by się środek bardziej nagrzewał?
- czy jest bardziej praktyczny? jednemu będzie przeszkadzał kurz po jednym dniu drugiemu dopiero po tygodniu a innemu w ogóle nie przeszkadza
2. lakierowane nadproża
- większość normalnych samochódów takie ma i jakoś jeżdzą po sniegu, moda na te plastiki jest w croosoverach i suvach.
3. koła 18 calowe
- wiadomo wyższy profil to bardziej miękko, mniejszy profil bardzie twardo ale trakcja lepsza jak ocenić granicę znów ocena subiektywna

Ale na temat:
ad. 1. mam kolor biały z czarnym dachem i mi pasuje temperatura w środku. Nie przeszkadza mi to, że czarny dach się kurzy i brudzi.
ad. 2. zupełnie nie postrzegam tych plastików jako jakąkolwiek ochronę. R-line ich nie ma i bardzo dobrze.
ad. 3. mam felgi 18 na lato a 16 na zimę. Jeżdzi mi się na obu dobrze. Różnica jest odczuwalna ale bez znaczenia na tyle bym chciał zmieniać 18 na mniejsze.

Ale to są moje subniektywne odczucia do tego zupełnie niemierzalne i ja osobiście nie opierałbym sią na nich za bardzo przy swoim wyborze.
R-line 2023, 1.5 manual, komfort, led plus, beats, kamera, 18 cali, easy open, keyless itd.
Sebas

Post autor: Sebas »

Generalnie r-linę mi się bardziej podoba, ładniejsze światła do jazdy dziennej z przodu, bez tych drętwych figur geometrycznych na dole, ale za to z tyłu paskudny fejkowy poczwórny wydech. Najgorsze jednak było to (rocznik 2023, nie wiem jak teraz), że za światła matrixy w r-linie chcieli jakieś chore pieniądze, dodatkowo virtual cockit też wymagał dopłaty, a w style był w standardzie. Co do czarnego dachu, mi osobiście nie przeszkadza, tylko zwróć uwagę, że to nie jest metalik, tylko zwykły czarny lakier, taki fortepianowy rzekłbym, rysuje się od patrzenia, tak samo biały, żadna perła, najzwyklejszy biały, nie mieniący się w słońcu. Koła 18’tki- czuć trochę twardość, ale znowu (rocznik 2023) tu może dużo pomóc dobra, miękka opona, Michelin Primacy na przykład, a nie te kartoflaki Bridgestone Turanza T001, które premierę miały chyba z 15 lat temu, jak oni to mogą ciągle pchać do nowych samochodów…
Dig Dug

Post autor: Dig Dug »

Jezeli ktos chce czarny kub bialy dach, to zawsze moze dolozyc folie, a jak mu nie spasi to zawsze sciagnie. Malowanego nie ruszy.
Sa wersje kolorystyczne, ktore fajnie sie prezentuja z dachem w innym kolorze, pytanie tylko czy warto doplacic w miejsce innego wyposazenia, na ktore juz nam kasy nie zostanie.
Ja jak kupowalem Fabie 2 w 2007 to podobala mi sie wersja z granat metalik z bialym dachem, ktory kosztowal wowczas tyle co tempomat, finalnie wybralem tempomat.
Awatar użytkownika
JacK666

Sebas pisze: 23 sty 2025, 23:05 Generalnie r-linę mi się bardziej podoba, ładniejsze światła do jazdy dziennej z przodu, bez tych drętwych figur geometrycznych na dole, ale za to z tyłu paskudny fejkowy poczwórny wydech. Najgorsze jednak było to (rocznik 2023, nie wiem jak teraz), że za światła matrixy w r-linie chcieli jakieś chore pieniądze, dodatkowo virtual cockit też wymagał dopłaty, a w style był w standardzie. Co do czarnego dachu, mi osobiście nie przeszkadza, tylko zwróć uwagę, że to nie jest metalik, tylko zwykły czarny lakier, taki fortepianowy rzekłbym, rysuje się od patrzenia, tak samo biały, żadna perła, najzwyklejszy biały, nie mieniący się w słońcu. Koła 18’tki- czuć trochę twardość, ale znowu (rocznik 2023) tu może dużo pomóc dobra, miękka opona, Michelin Primacy na przykład, a nie te kartoflaki Bridgestone Turanza T001, które premierę miały chyba z 15 lat temu, jak oni to mogą ciągle pchać do nowych samochodów…
Przecież w wprzypadku t-roca są różne bazowe wersje wyposażenia (jakieś Life, Style, Style+, R-line itd.) gdzie w standardzie są takie rzeczy za które w innych wersjach trzeba dopłacać lub dokupić w pakietach. Przez to można sobie dosyć elastycznie i swobodnie skonfigurować samochód pod swoje wymagania rozszerzając wyposażenie wybranej wersji bazowej.
Duża dopłata do matrixów w R-line wynikała z tego, że w bazowej wersji były podstawowe ledy a w wersji style już led plus.
pj_pl

Post autor: pj_pl »

JacK666 pisze: 24 sty 2025, 9:28 Duża dopłata do matrixów w R-line wynikała z tego, że w bazowej wersji były podstawowe ledy a w wersji style już led plus.
Czy moglibyście pokrótce wyjaśnić czy i dlaczego warto byłoby w R-Line+ dopłacać 4 tys. do LED Matrix skoro są tam już takie:
"Reflektory LED Plus ze światłami do dziennej LED i funkcją doświetlania zakrętów"
?
Piaer

Post autor: Piaer »

Led plus możesz zazwyczaj softowo upgradowac na matrixy

Dopłata to jednak nie tylko matrixy, a także świecącą belka z przodu i dynamiczne kierunkowskazy, czyli dodatkowy hardware, którego w led plus nie masz
ODPOWIEDZ