PB 98 - auto nie aktualizuje zasięgu

Wszystkie tematy związane z Volkswagenem T-Roc - zakup, eksploatacja, problemy itd.
Friss

PB 98 - auto nie aktualizuje zasięgu

Post autor: Friss »

Witam

Ostatnio jak miałem praktycznie pusty bak musiałem na Molu zalać 98tke bo 95tki nie było. zalałem do pełna, zasięg pokazało na 530 km. Od tego czasu jeżdżę 2 dni, przejechałem 60 km a zasięg w ogóle nie spada, w aplikacji Volkswagena pokazuje cały czas że jest 100 procent benzyny. Wersja to 1.5 tsi automat

Ktoś miał tak kiedyś?
Piaer

Re: PB 98 - auto nie aktualizuje zasięgu

Post autor: Piaer »

To chyba normalne w samochodach, ze pełny bak utrzymuje sie przez wiele kilometrów. Podobnie z kalkulacja zasięgu. Tym bardziej jeżeli po zatankowaniu zaczniesz jeździć z mniejszym spalaniem.
Awatar użytkownika
JacK666

Post autor: JacK666 »

Friss pisze: 16 lut 2025, 15:06 Witam

Ostatnio jak miałem praktycznie pusty bak musiałem na Molu zalać 98tke bo 95tki nie było. zalałem do pełna, zasięg pokazało na 530 km. Od tego czasu jeżdżę 2 dni, przejechałem 60 km a zasięg w ogóle nie spada, w aplikacji Volkswagena pokazuje cały czas że jest 100 procent benzyny. Wersja to 1.5 tsi automat

Ktoś miał tak kiedyś?
Tylko się cieszyć :-) a poważnie to przecież ten kalkulator zasięgu a w szczególności licznik pojemności baku ma jakaś tam tolerację pomiaru oraz zasięg wyliczany jest ze średniego spalania za jakiś okres a nie z chwilowego.
Czasami zasięg w czasie jazdy potrafi się zwiększyć albo nie spadać przez długi czas. szzczególnie to widać jak np. jeździ się długo w mieście gdzie średnie spalanie ustali się na poziomie ok. 9 l/100 i wg. tego policzony jest zasięg a potem jedziemy w trasę gdzie spalanie jest sporo mniejsze np. 6,5 l/100 i system po jakims czasie dostaje mniejszą średnia do wyliczeń i nagle zasięg się zwiększa.
R-line 2023, 1.5 manual, komfort, led plus, beats, kamera, 18 cali, easy open, keyless itd.
strzelec

Post autor: strzelec »

Też tak mam. Miernik poziomu paliwa zwyczajnie długo pokazuje 100% a później spadnie na 92% Rodzaj paliwa nie ma tu znaczenia
T-Roc Life Plus 1.5 150KM manual
Tucs-roc

Post autor: Tucs-roc »

W manualu, na 95 i z wyświetlaczem nie Digital Cockpit (czyli 3 x budzetowo :) - po 60 km od zatankowania do pełna pokazywało 8 kresek na 8 :)
ODPOWIEDZ