Praca silnika 1,5 TSI na dwóch cylindrach.
Re: Praca silnika 1,5 TSI na dwóch cylindrach.
Witam, też należę do tych co denerwuje przełączanie na dwa cylindry , jest jakby przyhamowanie i lekkie terkotanie. Nie muszę patrzeć na komunikat w liczniku i wiem w którym momencie dwa cylindry wyłączone i mogę zapewnić , że u mnie po przejechaniu kilometra na zimnym silniku i zdjęciu nogi z gazu skurczybyk wskakuje na dwa. W trasie do akceptacji ale w mieście i na zimnym nie bardzo, pocieszeniem jest ,że kolega w octavi rocznik 2019 nalatane 150000 i żadnych problemów a my mamy act plus podobno jeszcze lepszy więc głowa do góry . Oczywiście o tym co kolega pisze , że ze startu jedzie na dwóch cylindrach niema miejsca a silnik uważam za bardzo elastyczny aczkolwiek przy dynamicznej jeździe paliwożerny.
Ja te "2 cylindry" odczuwam jako cichnięcie silnika i mniejsze spalanie. No fakt, już po 200 przejechanych metrach to to jest czasem nawet i też mnie niepokoi że "pojawia się i znika" ale może konsekwencji nie ma. Może lepsze by było MHEV, tez pod kątem spalania w korkach.
Chyba jednak wiem dlaczego u mnie tryb 2-cylindrowy włącza się bardzo rzadko, po prostu jeżdzę dynamicznie i depczę zdecydowanie na pedał gazu i trzymam silnik w okolicach 2,5 - 3 tys. obrotów, w okolicach max momentu, na każdym biegu. Wtedy silnik od tych obrotów przyspiesza najlepiej po wciśnięciu gazu.
Ale to jest zaleta posiadania skrzyni manualnej oraz sposobu jej używania i w takich warunkach tryb 2-cylindrowy się nie załączy bo gaz jest cały czas wciśniety mocniej.
To powoduje także większe spalanie o 1-1,5 litra/100 km co jest oczywiste, przy takim traktowaniu gazu, ale mnie to zużycie nie przeszkadza.
Ale to jest zaleta posiadania skrzyni manualnej oraz sposobu jej używania i w takich warunkach tryb 2-cylindrowy się nie załączy bo gaz jest cały czas wciśniety mocniej.
To powoduje także większe spalanie o 1-1,5 litra/100 km co jest oczywiste, przy takim traktowaniu gazu, ale mnie to zużycie nie przeszkadza.
R-line 2023, 1.5 manual, komfort, led plus, beats, kamera, 18 cali, easy open, keyless itd.
Ale tak dynamicznie też na zimnym?
Dynamicznie na zimnym źle
Niedynamicznie też źle bo 2-cylindrowy się włączy
Czasem się nie da też dynamicznie jak korek jest i się po prostu hamuje czy to nogą czy silnikiem.
Dynamicznie na zimnym źle
Niedynamicznie też źle bo 2-cylindrowy się włączy

Czasem się nie da też dynamicznie jak korek jest i się po prostu hamuje czy to nogą czy silnikiem.
Zanim tyłem wyjadę z garażu za bramę, zanim się brama zamknie, zanim dojadę do normalnej ulicy to jest jakies 2-3 minuty pracy silnika.
To już wtedy zimny nie jest i te 2,5 tys. mu nie przeszkadza.
R-line 2023, 1.5 manual, komfort, led plus, beats, kamera, 18 cali, easy open, keyless itd.
Ale już może wtedy na 2 cylindrach pracuje 
Inna rzecz mi się przypomniała- tylko pierwszy łyk kawy jest na pusty żołądek. Drugi juz nie na pusty.
A na serio to też mam nadzieję że system już jest parę lat i dopracowany.

Inna rzecz mi się przypomniała- tylko pierwszy łyk kawy jest na pusty żołądek. Drugi juz nie na pusty.
A na serio to też mam nadzieję że system już jest parę lat i dopracowany.
Odnoszę wrażenie, że zapanowała jakaś fobia z tymi dwoma cylindrami, systemem start-stop, systemem bezkluczykowym i nie wiem z czym tam jeszcze. Używajcie samochodu normalnie kierując się zdrowym rozsądkiem.
Ciekaw jestem ilu z Was np. po 200-300 km autostrady gdzie jedziemy non stop 160-170 km/h zjeżdżając na parking po zatrzymaniu gasi silnik dopiero po 3-4 minutach albo po jakiejś ostrej trasie gdy dajemy mocno w palnik bo jest duży ruch ostatni odcinek do domu jedzie bardzo delikatnie by dać się szansę olejowi a tym samym silnikowi i turbinie schłodzić. Olej wtedy potrafi mieć 110-112 stopni.
Ciekaw jestem ilu z Was np. po 200-300 km autostrady gdzie jedziemy non stop 160-170 km/h zjeżdżając na parking po zatrzymaniu gasi silnik dopiero po 3-4 minutach albo po jakiejś ostrej trasie gdy dajemy mocno w palnik bo jest duży ruch ostatni odcinek do domu jedzie bardzo delikatnie by dać się szansę olejowi a tym samym silnikowi i turbinie schłodzić. Olej wtedy potrafi mieć 110-112 stopni.
Ja tak staram się robić, choć tu znów pytanie co zrobi samo auto - bo może uruchomić start-stop mimo gorącej turbiny.
System S-S ma sens w hybrydzie kiedy auto rusza spod świateł na elektryku i potem płynnie dołącza spalinowy. W momencie gdy on musi najpierw zapalić a potem ruszyć to jest to dla mnie nieporozumienie, zwłaszcza że powoduje dodatkowe opóźnienie gdy próbuję szybko ruszyć - to tak jakbyś odpalił silnik i od razu depnął po gazie.
A ACT mnie denerwuje przez dźwięk i wibracje - odczucia mam jakbym jechał w manualu na za niskim biegu, co jest szkodliwe dla silnika, stąd automatyczne skojarzenie, że tu też coś jest nie tak.
System S-S ma sens w hybrydzie kiedy auto rusza spod świateł na elektryku i potem płynnie dołącza spalinowy. W momencie gdy on musi najpierw zapalić a potem ruszyć to jest to dla mnie nieporozumienie, zwłaszcza że powoduje dodatkowe opóźnienie gdy próbuję szybko ruszyć - to tak jakbyś odpalił silnik i od razu depnął po gazie.
A ACT mnie denerwuje przez dźwięk i wibracje - odczucia mam jakbym jechał w manualu na za niskim biegu, co jest szkodliwe dla silnika, stąd automatyczne skojarzenie, że tu też coś jest nie tak.
No wlasnie Start Stop jest dość inteligentny. Choc właśnie dziś pomyślałem że moglby być domyślnie wyłączony i kina by sobie włączyć. Na przykład na przejeździe kolejowym.
To nie żadna fobia kolego tylko życie.... Jeżeli chce się jeździć normalnie, na spokojnie i do tego automatem to ten tryb dość często się załącza i jest to denerwujące..... Nawet rozmawiałem kiedyś z gościem, co czyścił mi układ dolotowy, to mówił, że to jest bardzo niezdrowe dla silnika....JacK666 pisze: ↑27 lut 2025, 22:09 Odnoszę wrażenie, że zapanowała jakaś fobia z tymi dwoma cylindrami, systemem start-stop, systemem bezkluczykowym i nie wiem z czym tam jeszcze. Używajcie samochodu normalnie kierując się zdrowym rozsądkiem.
A co do schłodzenia, to mówisz o starszych samochodach, ponieważ w tych nowszych z systemem start stop system chlodzenia działa inaczej i nie trzeba odczekać po szybkiej jeździe, aby się schłodził, bo nawet po zgaszeniu, on dalej sam się chłodzi.....
R-line 2022, 1.5 DSG