Radio internetowe

Wszystkie tematy związane z Volkswagenem T-Roc - zakup, eksploatacja, problemy itd.
marchell

Re: Radio internetowe

Post autor: marchell »

Zainstaluj sobie w telefonie aplikację np.radio box są tam wszystkie stacje radia internetowego z Polski i Świata łącząc sie przez android auto lub car apple masz dostęp do niezliczonych stacji radiowych
Trok

Post autor: Trok »

marchell pisze: 28 lut 2025, 8:18 Zainstaluj sobie w telefonie aplikację np.radio box są tam wszystkie stacje radia internetowego z Polski i Świata łącząc sie przez android auto lub car apple masz dostęp do niezliczonych stacji radiowych
marchell, dziękuję za radę ale nie skorzystam. Gdybyś przeczytał mój poprzedni wpis, to wiedziałbyś, dlaczego.
VW T-ROC 2022, 1.5 DPCA, DSG, 18", pełna konfiguracja
Awatar użytkownika
JacK666

Post autor: JacK666 »

Trok pisze: 28 lut 2025, 0:17 JacK666, dzięki za obszerną odpowiedź. Niestety niewiele mi wyjaśniła, gdyż Twoja sytuacja jest inna od mojej. Nie używam Androida i nie zamierzam. Co do kosztu pakietu Cubic, moja kalkulacja też jest inna od Twojej. Za roczny pakiet 25GB (dla mnie niewystarczający) musiałbym zapłacić dwuletni koszt moich multimediów (1000GB + ponad 200 kanałów tv + tele 5G bez limitu i 75GB (których nie wykorzystuję w ciągu miesiąca). Tak więc Cubic nie opłaca mi się i w grę wchodzi tylko hotspot z iPhona.
Logotypy stacji radiowych były kiedyś na stronie VW, dziś nie ma. Dziś VW bazuje na zasobach radio.de, a tam są praktycznie wszystkie, także polskie stacje z logotypami. I tak np. Polskie Radio Kierowców w formacie DAB+ też jest, a Infotainment VW stację transmituje z informacją, że loga brak. Poza tym podtrzymuję wszystko z poprzedniego wpisu.
Jasne, rozumiem podejście. U mnie 25 GB wystarcza na rok. Na telefonie mam co miesiąc dostępne 300 GB :-) ale nie chce telefonu obciążąć hotspotem bo bateria i grzanie, a ponadto jak nie ja jadę, a w zasadzie mój telefon, to by radio internetowe nie działało.
Ale próbowałeś innego sposobu na dostarczenie sygnału internetowego do samochodu niż poprzez hotspot z iphona? Czyli hotspot z androida czy podłczenie do jakiegos routera? I wtedy działa bez problemu czy problem jest tylko z iphonem?
R-line 2023, 1.5 manual, komfort, led plus, beats, kamera, 18 cali, easy open, keyless itd.
Awatar użytkownika
JacK666

Trok pisze: 27 lut 2025, 21:44
Mam jeszcze inny przykład źle świadczący o Volkswagenie lekceważącym klientów. Drobiazg ale irytujący. Logotypy stacji radiowych. VW nie zapewnia logotypów dla wielu stacji, a można je ściągnąć ze strony radio.de i samemu wgrać np. w MIB2. Ale nie w MIB3, tu niczego samemu nie można. Wszystko online i za pieniądze. Tych logotypów online nie ma. Może znasz jakiś sposób? Tyle na razie. Pzdr.
Akurat miałem chwilę i na szybko uruchomiłem radio FM/DAB i starałem się wyszukaś jakieś niszowe stacje lokalne i sprawdzić czy się pojawi ich logo i mniej więcej to wyglada tak, stacja zaczyna grać, loga nie ma, wchodzę w ustawienia, loga brak jest zaznaczona opcja wyszukaj automatycznie, loga brak ale starym sposobem z poziomu ekranu radiowego naciskam i przytrzymuję puste miejsce na logo przy grającej stacji, prostokąt się powiększa, logo się nie pojawia ale teraz jak w wchodze po tym w fukcję logo z menu Ustawienia to tam już logo jest więc mogę je wybrać (czasami są nawet dwa do wyboru) i się pojawia na ekranie radia zamiast pustego prostokąta.

Obrazek

Dokładnie tak dodałem powyższe logo mino, że się nie pojawiło samo gdy stacja sie wyszukała, był tylko pusty prostokąt.
R-line 2023, 1.5 manual, komfort, led plus, beats, kamera, 18 cali, easy open, keyless itd.
marlod

Post autor: marlod »

Ok, ale jak właczacie radio internetowe? Ja również korzystam z pakietu 3-letniego We Connect Plus.Ale poza radiem internetowym z RMF ON lub Radio Polska które wchodzą w skład Android Auta, to inaczej nie korzystałem z radia internetowego.Korzystam czasami również ze Spotify w ramach Android Auto. Pakietu Cubic nie używam bo i po co? Całodzienne używanie radia internetowego to może 200-300MB. 10GB mam w pakiecie prepaid w swoim telefonie, to mi wystarcza w zupełności na moje potrzeby w tym na kilkukrotne użycie Android Auto w miesiącu.
Nie wiem o jakich logotypach stacji radiowych mówicie. W opcji Radio (naziemne FM lub DAB+) mam logotypy czyli kolorowe graficzne kwadraciki z logotypem większości stacji radiowych (RMF, Radio Łódź, Radio Zet, Plus Jedynka, Trójka itd). Są takie stacje które logotypów nie mają , np. Radio Kierowców w DAB+ czy Bezpieczna Podróż w DAB+.
Ostatnio zmieniony 28 lut 2025, 22:09 przez marlod, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
JacK666

Nie bardzo rozumiem co piszesz. Jakie radia wchodzące w skład Android Auto?
W systemie masz wbudowaną aplikację radia internetowego. Jest ona dostępna wtedy gdy jest aktywna funkjonalność We Conect PLUS.
By radio internetowe działało trzeba albo dostarczyć internet poprzez wbudowany eSIM w samochodzie czyli kupić pakiet w Cubic albo dostarczyć internet z zewnątrz np. poprzez udostępnienie z telefonu.
Cała obsługa radia internetowego jest realizowana poprzez aplikację wbudowaną i na ekranie w samochdzoie bez udziału Android Auto.
marlod

"Cała obsługa radia internetowego jest realizowana poprzez aplikację wbudowaną i na ekranie w samochdzoie bez udziału Android Auto."
Jaką opcję wybierasz na ekranie by wejść do radia internetowego w oparciu o usługę We Connect Plus? Ja z niej też korzystam.
Trok

Na ekranie Infotainmetu: Radio - Źródło - Radio internetowe.
marlod

Trok pisze: 28 lut 2025, 22:19 Na ekranie Infotainmetu: Radio - Źródło - Radio internetowe.
Muszę to sprawdzić,ale kojarzę że kiedyś pomimo aktywnej usługi We Connect Plus, pojawiał mi się tam komunikat że brak konfiguracji czy brak dostępu.. Nie pamiętam, muszę jutro sprawdzić. Dam znać.
Trok

JacK666 pisze: 28 lut 2025, 16:15
Trok pisze: 27 lut 2025, 21:44
Mam jeszcze inny przykład źle świadczący o Volkswagenie lekceważącym klientów. Drobiazg ale irytujący. Logotypy stacji radiowych. VW nie zapewnia logotypów dla wielu stacji, a można je ściągnąć ze strony radio.de i samemu wgrać np. w MIB2. Ale nie w MIB3, tu niczego samemu nie można. Wszystko online i za pieniądze. Tych logotypów online nie ma. Może znasz jakiś sposób? Tyle na razie. Pzdr.
Akurat miałem chwilę i na szybko uruchomiłem radio FM/DAB i starałem się wyszukaś jakieś niszowe stacje lokalne i sprawdzić czy się pojawi ich logo i mniej więcej to wyglada tak, stacja zaczyna grać, loga nie ma, wchodzę w ustawienia, loga brak jest zaznaczona opcja wyszukaj automatycznie, loga brak ale starym sposobem z poziomu ekranu radiowego naciskam i przytrzymuję puste miejsce na logo przy grającej stacji, prostokąt się powiększa, logo się nie pojawia ale teraz jak w wchodze po tym w fukcję logo z menu Ustawienia to tam już logo jest więc mogę je wybrać (czasami są nawet dwa do wyboru) i się pojawia na ekranie radia zamiast pustego prostokąta.

Obrazek

Dokładnie tak dodałem powyższe logo mino, że się nie pojawiło samo gdy stacja sie wyszukała, był tylko pusty prostokąt.
Dziś odwiedziłem ASO i uzyskałem wiedzę, która może przydać się wszystkim użytkownikom iPhonów zamierzającym wykorzystywać swój telefon jako źródło Internetu dla pakietu We Connect Plus, zwłaszcza płatnego. Korzystanie z hotspotu jest możliwe z iPhonu z iOS do wersji 15. Obecnie jest dostępna wersja iOS 18 i ta z pakietem nie współpracuje bez specjalnej dodatkowej aktualizacji softu VW. ASO oferuje takie oprogramowanie, jego wgranie trwa 3 h, a tam gdzie byłem 1 rbh kosztuje 400 PLN (po gwarancji, do negocjacji). Problemy z kompatybilnością powinny zniknąć ale zapewne tylko do następnej wersji iOS 19, która pojawi się jesienią br. z nowym iPhonem 17. Tak więc należy zastanowić się, czy użytkowanie pełnej wersji płatnego We Connect Plus jest warte zachodu.
Ponadto zapytałem o brakujące logotypy niektórych stacji radiowych na ekranie Infotainmetu. W tym przypadku specjaliści z ASO nie mieli żadnego pomysłu, jak samemu pozyskać, wgrać, itp. brakujące logo, którego VW nie zapewnia online. Dlatego gratuluję Jack666 pozyskania loga Radia Kierowców, dzięki za podpowiedź, jutro spróbuję u siebie.
ODPOWIEDZ