Radio internetowe

Wszystkie tematy związane z Volkswagenem T-Roc - zakup, eksploatacja, problemy itd.
Trok

Re: Radio internetowe

Post autor: Trok »

marlod pisze: 04 mar 2025, 16:29
marlod pisze: 02 mar 2025, 20:46 Udało się połączyć na hotspocie z telefonu ,ale lista radia internetowego nadal pusta. Komunikat że radio internetowe w tej chwili niedostępne.

https://ibb.co/6018RSNY
https://ibb.co/wZhw3JMR
https://ibb.co/7xxNW1vc

Napisałem do działu obsługi w tej sprawie, czy przypadkiem nie mam fabrycznie ustawionego Cubica jako pakietu danych . Korzystam przecież z własnego hot-spota w telefonie.
Udało mi się uruchomić radio internetowe w oparciu o system Infotainment, po interwencji przez BOK Volkswagena. Chyba coś musieli zrobić online ,bo po uruchomieniu systemu ,zniknął mój user (użytkownik) i pojawił się jakiś standardowy-systemowy, na liście userów jednak miałem własny user ID ,ale musiałem się ponownie zalogować emailem i hasłem z portalu Volkswagena. Szkoda w sumie że jest ograniczenie w pamieci do 36 stacji radiowych (w sumie FM/DAB+/internetowe)
Gratuluję. Rozumiem, że połączenie jest przez hotspot z telefonem.
VW T-ROC 2022, 1.5 DPCA, DSG, 18", pełna konfiguracja
marlod

Post autor: marlod »

Trok pisze: 04 mar 2025, 17:42
Gratuluję. Rozumiem, że połączenie jest przez hotspot z telefonem.
Tak, własny hotspot z telefonu z Androidem.Generalnie fajnie to wygląda że stacje FM,DAB+ i internetowe można zapisywać w 36 miejscach w pamieci systemu. Trochę trwa ponowne włączenie stacji internetowej gdy wcześniej słucham radia DAB+ lub FM. Wymaga to oczywiście połączenia internetowego .
Ciekaw jestem czy system Infotainment updatuje (aktualizuje) listę stacji internetowych w tych wszystkich krajach na liście systemowej.
I nie wiem czy jakość odbioru jest lepsza niż przez Android Auto? Raczej nie.
Tyle że wszystkie stacje są na jednej liście 36 ulubionych stacji, bez przełączania systemów.
Gdy jednak korzystam z Android Auto ,nie trzeba uruchamiać hotspota w telefonie co skraca działanie telefonu na baterii, a wystarczy bluetooth za pomocą którego jest odbiór internetowych aplikacji z Android Auto i rozmowy telefoniczne na głośnomówiącym
Ostatnio zmieniony 04 mar 2025, 18:34 przez marlod, łącznie zmieniany 2 razy.
pshemus

Post autor: pshemus »

Śledzę z czystej ciekawości ten wątek i mam takie pytanie - z czego ma wynikać różnica w jakości odbioru między radiem internetowym odbieranym bezpośrednio w Infotainment i tym przez AA/CP ? Przecież to wszystko sygnał cyfrowy - telefon dokonuje jakiegoś przepakowania i dodatkowej kompresji przed wysyłką pakietów do auta która mogłaby pogorszyć jakość dźwięku?
Awatar użytkownika
JacK666

Post autor: JacK666 »

pshemus pisze: 04 mar 2025, 18:04 Śledzę z czystej ciekawości ten wątek i mam takie pytanie - z czego ma wynikać różnica w jakości odbioru między radiem internetowym odbieranym bezpośrednio w Infotainment i tym przez AA/CP ? Przecież to wszystko sygnał cyfrowy - telefon dokonuje jakiegoś przepakowania i dodatkowej kompresji przed wysyłką pakietów do auta która mogłaby pogorszyć jakość dźwięku?
Nie poruszaliśmy tutaj jakości dzwięku jako takiego tylko sposób dostarczenia danych do systemu samochodu i wbudowanego w system radia internetowego albo poprzez eSIM i pakiet Cubic albo z hotspot z telefonu. A jakość dzwięku od tego nie zależy.

I AA czy CP nie ma tutaj żadnego wpływu ponieważ nie uczestniczy w tym przesyłaniu.
R-line 2023, 1.5 manual, komfort, led plus, beats, kamera, 18 cali, easy open, keyless itd.
pshemus

Post autor: pshemus »

Był poruszany, nawet w poprzednim poście, stąd moje pytanie, z czysto inżynierskiej ciekawości:
I nie wiem czy jakość odbioru jest lepsza niż przez Android Auto? Raczej nie.
I wcześniej:
Ja chcę mieć radio internetowe w ramach płatnego We Connect Plus, a Ty masz radio internetowe z aplikacji w telefonie podłączonym przez Android Auto do Infotainmentu. Różnice porównałbym do oglądania jakiegoś filmu w wersji kinowej i w domu prze telewizję internetową. Niby film ten sam ale technologia wyświetlania i efekty całkiem inne.
Jeśli tyczyło się to jakości aplikacji a nie jakości dźwięku, to już się wyłączam.
Awatar użytkownika
JacK666

Spokojnie jakość dzwięku to będzie nowa 10-cio stronicowa dyskusja :-)
Moje zdanie jest takie, że stacje internetowe nadają ze stosunkowo słabą jakością a to determinuje jakość odzwięku więc czy dekodowanie dzwięku odbywa się poprzez aplikacje wbudowaną w systemie samochodu czy poprzez aplikację w telefonie z którego to telefonu dzwięk jest poprzez AA/CP a tak naprawdę poprzez BT przesyłany do samochodu nie ma znaczenia dla jakości.
R-line 2023, 1.5 manual, komfort, led plus, beats, kamera, 18 cali, easy open, keyless itd.
marlod

Post autor: marlod »

Jeszcze jedno pytanie, czy mając aktywny hot-spot w telefonie, T-Roc widzi od razu po włączeniu radia ten hot-spot i się z nim łączy tak jak z bluetoothem czy trzeba za każdym razem w ustawieniach WIFI wyszukać w Infotainmencie swój hotspot na telefonie i się z nim połączyć by potem włączyć radio internetowe ?
Awatar użytkownika
JacK666

marlod pisze: 05 mar 2025, 10:53 Jeszcze jedno pytanie, czy mając aktywny hot-spot w telefonie, T-Roc widzi od razu po włączeniu radia ten hot-spot i się z nim łączy tak jak z bluetoothem czy trzeba za każdym razem w ustawieniach WIFI wyszukać w Infotainmencie swój hotspot na telefonie i się z nim połączyć by potem włączyć radio internetowe ?
Widzi i łączy się sam o ile nazwa i hasło hotspota są wpisane do jednostki samochodu.
ODPOWIEDZ