Dodatki do paliwa

Wszystkie tematy związane z Volkswagenem T-Roc - zakup, eksploatacja, problemy itd.
Gomul89

Re: Dodatki do paliwa

Post autor: Gomul89 »

Dodatki (np. AP6900) wychodzą sporo taniej niż paliwo z dodatkami.
W trasie tak powyżej 90km/h nie załącza mi się ACT.
W mieście staram się jeździć wolniej, delikatnie i płynnie, ograniczając potrzebę hamowania. Przy lekkim operowaniu gazem, tryb ACT działa przez większość czasu.
Tucs-roc

Post autor: Tucs-roc »

No w miescie w korku podczas dojezdzania do swiatel i hamowania silnikiem włącza się tryb 2-cylindrowy.
Trok

Post autor: Trok »

Gomul89 pisze: 10 kwie 2025, 17:40 Dodatki (np. AP6900) wychodzą sporo taniej niż paliwo z dodatkami.
W trasie tak powyżej 90km/h nie załącza mi się ACT.
W mieście staram się jeździć wolniej, delikatnie i płynnie, ograniczając potrzebę hamowania. Przy lekkim operowaniu gazem, tryb ACT działa przez większość czasu.
Dziwne rzeczy piszesz i nie przekonujesz mnie.
1. Przewaga paliwa z dodatkami jest taka, że dodatki uszlachetniające są dodane do paliwa bazowego (przed sprzedażą) we właściwych i precyzyjnych proporcjach i taka mieszanka w trakcie jazdy jest wtryskiwana do cylindra w każdym momencie spalania. Takiej dokładności składu mieszanki i jego powtarzalności nie da się zapewnić poprzez doraźne dolewki dodatków do baku. Przy dłuższej eksploatacji może to mieć pewne znaczenie.
2. "ACT nie załącza się powyżej 90 km/h". ACT powinno działać przy niskim i średnim obciążeniu silnika do ok. 4000 obr/min, a więc na płaskiej powierzchni przy jednostajnej płynnej jeździe do prędkości do 120 - 130 km/h. Takie prędkości i warunki drogowe są typowe dla dróg szybkiego ruchu, a nie dla miejskich. Przy prawidłowych ustawieniach nie powinieneś nawet słyszeć działania ACT. Na Twoim miejscu poprosiłbym ASO o zweryfikowanie pracy układu ACT.
3. Co oznacza "ograniczenie potrzeby hamowania"? Zazwyczaj kierowca stosujący optymalne techniki jazdy, hamuje tyle razy ile potrzebuje (poza nieprzewidzianym sytuacjami). I gdzie tu jest miejsce na ograniczenia i rzadsze hamowanie?
VW T-ROC 2022, 1.5 DPCA, DSG, 18", pełna konfiguracja
Gomul89

Ehh zadałem proste pytanie na początku tematu a dyskusja zbacza na boczny tor.
1. Trochę jak reklama lepszego paliwa zabrzmiało. Dawkowanie dodatków jest proste 1ml na 1l paliwa. 1l dodatku starczy na 1000l paliwa. Z menzurką biegać nie będę.
2. Jak widać w nowym roczniku może być inaczej. Ja czułem przełączenie a praca ACT wyglądał tak, że silnik jakby wpadał w rezonans, występowały drgania. Obecnie na 98 silnik pracuje zupełnie inaczej, praca jego jest aksamitna na ACT. Dla ASO błędów niema to nie ma problemu.
3. Przykładowo nie przyspieszam dynamicznie do 50km/h aby zaraz hamować. Jestem zawalidrogą, który turla się 30-40km/h. Przez delikatną jazdę większość czasu jeżdżę używając ACT.
Trok

Gomul89 pisze: 10 kwie 2025, 19:36 Ehh zadałem proste pytanie na początku tematu a dyskusja zbacza na boczny tor.
1. Trochę jak reklama lepszego paliwa zabrzmiało. Dawkowanie dodatków jest proste 1ml na 1l paliwa. 1l dodatku starczy na 1000l paliwa. Z menzurką biegać nie będę.
2. Jak widać w nowym roczniku może być inaczej. Ja czułem przełączenie a praca ACT wyglądał tak, że silnik jakby wpadał w rezonans, występowały drgania. Obecnie na 98 silnik pracuje zupełnie inaczej, praca jego jest aksamitna na ACT. Dla ASO błędów niema to nie ma problemu.
3. Przykładowo nie przyspieszam dynamicznie do 50km/h aby zaraz hamować. Jestem zawalidrogą, który turla się 30-40km/h. Przez delikatną jazdę większość czasu jeżdżę używając ACT.
No cóż, mentalność "zawalidrogi" to nie moje klimaty. Na dodatek obraźliwe sugestie o rzekomym reklamowaniu lepszego paliwa. A może, zachowując Twój poziom powiem, to Ty reklamujesz dodatki. Kończę dyskusję z Tobą i nie chcę wracać.
Gomul89

Urażenie cię nie było moim celem. Chciałbym tylko uzyskać opinie od osób, które stosują dodatki i zauważają różnicę na plus lub na minus. Reszta informacji nie związanych z tematem zaburza czytelność wątku.
Galux20

Post autor: Galux20 »

Ze względów logistycznych dodatki do paliwa dolewa się raczej już na stacji lub wyjazdu z hurtowni.
Przedawkowanie raczej nie zaszkodzi.
Uważam,że pewniej dokupić dodatek oddzielnie i dolać samemu.
Ja raczej uważam , że warto stosować .
Dodatki do paliw kupuje w 5 litrowych opakowaniach.
Ligui moly
1.5 DSG 6,2 spalanie zima
5,8 wiosna
Trok

Galux20 pisze: 10 kwie 2025, 20:47 Ze względów logistycznych dodatki do paliwa dolewa się raczej już na stacji lub wyjazdu z hurtowni.
Przedawkowanie raczej nie zaszkodzi.
Uważam,że pewniej dokupić dodatek oddzielnie i dolać samemu.
Ja raczej uważam , że warto stosować .
Dodatki do paliw kupuje w 5 litrowych opakowaniach.
Ligui moly
Firmowe dodatki uszlachetniające są dozowane on-line automatycznie podczas napełniania autocysterny na froncie nalewczym w bazie paliw. Każdy operator stacji paliw ma swoje firmowe dodatki pod własną marką handlową w przeciwieństwie do paliwa bazowego, które pochodzi w zasadzie w całości z Płocka i Gdańska.
Na podobnej zasadzie do paliwa dodawane są biokomponenty (bioetanol do benzyny i estry do oleju napędowego). Dozowane są podczas wydania paliwa do autocysterny, a także podczas przyjęcia paliwa do zbiorników magazynowych.
Z różnych powodów nie ma możliwości dozowania dodatków na stacjach paliw oraz w hurtowniach.
Przedawkowanie dodatków do paliwa jednak może być szkodliwe, a zwłaszcza powodować problemy ze spalaniem i katalizatorem.
Galux20

Post autor: Galux20 »

No jakieś ryzyko jest.
Dodatek uszlachetniający paliwo nie uszkodzi.
Bardziej ryzykowny dodatek do czyszczenia układu wtryskowego .
1.5 DSG 6,2 spalanie zima
5,8 wiosna
Trok

Galux20 pisze: 10 kwie 2025, 22:01 No jakieś ryzyko jest.
Dodatek uszlachetniający paliwo nie uszkodzi.
Bardziej ryzykowny dodatek do czyszczenia układu wtryskowego .
Uwzględnij, że paliwa, dodatki (bioetanol, estry) podlegają normom państwowym. Między innymi po to, by trzymały wymaganą jakość i nie szkodziły. Sam robiąc w garażu doraźne dolewki bez żadnych procedur tej jakości nie zapewnisz.
ODPOWIEDZ