Hamulec i stuki
Hamulec i stuki
Witam możecie sprawdzić w swoich autach czy na wyłączonym silniku jak naciśniecie pedał hamulca macie takie odgłosy stuknięci "trzaśnięcia"
naciśnij nie za mocno i puść .
naciśnij nie za mocno i puść .
1.5 TSI Premium,manual
Re: Hamulec i stuki
Panowie proszę sprawdźcie u siebie bo nie wiem czy zgłaszać to w aso
1.5 TSI Premium,manual
A na włączonym silniku tego nie ma? Dźwięk skąd się niesie? Słychać to przy kole/kołach, czy w środku kabiny?
W środku kabiny
Byłem w serwisie umówiono mnie na wizytę
I pan stwierdził że jest do wymiany tuleja , gość od razu wiedział co jest grane
1.5 TSI Premium,manual
-
A u mnie nie ma stuków tylko.jest to, że jak cofa się do tyłu to strasznie piszczą to jest co jakiś czas po zaciągnięciu ręcznego a serwisie mowią że tak ma być bo oczyszczają się a mi się nie chce w to wierzyć tak to wygląda jakby był jeden klocek nie odchodził dobrze według mnie
Może tak być, zwłaszcza jeśli jeździsz dużo w mieście i jest mało mocniejszego hamowania z większych prędkości. Ale oczywiście warto obserwować temat i sprawdzać, czy się nie nasila, czy felgi się nie grzeją itd.Lukaszp125 pisze: ↑23 wrz 2019, 12:35 A u mnie nie ma stuków tylko.jest to, że jak cofa się do tyłu to strasznie piszczą to jest co jakiś czas po zaciągnięciu ręcznego a serwisie mowią że tak ma być bo oczyszczają się a mi się nie chce w to wierzyć tak to wygląda jakby był jeden klocek nie odchodził dobrze według mnie
-
Wiesz co jeździ się dużo po mieście fakt ale tez dużo też często się jeździ tak gdzieś 40 km tez spróbuję zrobić jak ty mówisz The Rock może akurat tak jest ale to jest jak jest przeważnie autochold włączony zobaczymy będę dalej obserwował
Autohold ma to do siebie, że mocno zaciska klocki, a po zwolnieniu jest tak, że dalej opierają się o tarcze i dopiero ruch samochodu je odpycha. Tak jest zresztą z każdym hamowaniem - ten kontakt minimalny klocków z tarczą zawsze jakiś jest, co jest zupełnie okej.Lukaszp125 pisze: ↑25 wrz 2019, 8:13 Wiesz co jeździ się dużo po mieście fakt ale tez dużo też często się jeździ tak gdzieś 40 km tez spróbuję zrobić jak ty mówisz The Rock może akurat tak jest ale to jest jak jest przeważnie autochold włączony zobaczymy będę dalej obserwował
Piszczą klocki, które są albo kiepskiej jakości, albo ktoś je "podpalił", albo właśnie przez zanieczyszczenia.
-
Oki dzieki za info pozdrawiam