Ja krótko pojeździłem testowym nowym Volkswagenem Polo z silnikem 1.0 TSI 115KM i mam bardzo pozytywne odczucia. Zresztą z tego co słyszałem, to prawie każdy, kto miał okazję przejechać się jakimś autem z tym silnikiem jest pozytywnie zaskoczony.
![Smile :)](./images/smilies/icon_e_smile.gif)
Silnik szybko reaguje na gaz, turbo dziura na niskich obrotach (ok. 1500 rpm) jakaś tam jest, ale w sumie niewielka. Silnik ciągnie równo do czerwonej strefy, więc nie ma czegoś takiego, że np.: szybko zdycha i ciągnięcie na wysokie obroty powoduje tylko hałas, jak to ma często miejsce w słabych silnikach z turbo, albo turbodieslach.
Z powodzeniem nazwałbym ten silnik elastycznym i dynamicznym jak na taką moc. Uważam, że do miasta taki silnik spokojnie wystarczy i nie będzie absolutnie męki tym jeździć - wręcz przeciwnie. Jak na trasie, to ciężko mi powiedzieć, bo nie jeździłem, ale coś czuję, że też nie będzie najgorzej.
Z tym, że Polo jest jednak mniejsze i lżejsze, np.: katalogowo do setki przyśpiesza ono w 9,3 sek., a T-Roc ma podane 10,1 sek. Więc w T-Rocu pewnie moje pozytywne odczucia byłyby już mniej pozytywne, ale mimo wszystko jeśli to ma być samochód np.: głównie do miasta, to IMO ten silnik nie będzie zbyt słaby.
Co do spalania, to w salonowej demówce Polo średnia z 1100 km wynosiła 6,5 litra, przy średniej prędkości 45 km/h, więc większość w mieście, no i demówkami raczej nie jeździ się w stylu ecodrivingu.
Jak dla mnie bardzo pozytywnie, no ale wiadomo, że wszytko zależy od oczekiwań i punktu odniesienia...
![Wink ;)](./images/smilies/icon_e_wink.gif)