funtchomas pisze: ↑12 maja 2020, 20:04
Ja rok temu dostałem rabat 20.000 ale nie dostałem już dywaników
OOO 20tys to jest wynik. Ale 1tys ?????
I to jest właśnie to jak salony potrafią zakręcić niektórych. Wyjeżdżają przekonani że super interes zrobili bo dywaniki i 1tys zł upustu, a mogli 6tys zł dostać.
Piszę to bez żadnych aluzji, ale zmieniam często samochody i dużo już widziałem i słyszałem. Dobry rabat wymaga dużo pracy ale 10tys czy 20 jak kolega napisał to jest o co walczyć.
Gwoli ścisłości, ponad rok temu było wsparcie importera na T-roca ( bodajże luty/marzec 2019), ale dealer też coś od siebie dorzucił tzw rabat VIP
No i samochód był wyprodukowany i stał na placu importera, konfiguracja, praktycznie pełna, mi odpowiadała, cena finalna jak się okazało również 130 tyś zamiast 150.
Ale jak zamawiałem w tamtym czasie Karoqa, to dostałem rabat 11 tyś, więc takie kwoty są/były jak najbardziej osiągalne.
Pisząc o takich rabatach doprecyzujcie kiedy było auto kupowane z jakim rocznikiem itd.
Nie wiem czy są tacy chętni do dawania rabatów. Może przy wyprzedaży rocznika, albo na flote tak, ale indywidualnie jest ciężko.
Ja przy odbiorze samochody luty 2020 i rocznik 2020 próbowałem walczyć o komplet kół jako gratis skoro nie mogło być rabatu- koszt katalogowy ok 6,5tys. I się nie udało
lukaszc.89 pisze: ↑13 maja 2020, 8:15
Pisząc o takich rabatach doprecyzujcie kiedy było auto kupowane z jakim rocznikiem itd.
Nie wiem czy są tacy chętni do dawania rabatów. Może przy wyprzedaży rocznika, albo na flote tak, ale indywidualnie jest ciężko.
Ja przy odbiorze samochody luty 2020 i rocznik 2020 próbowałem walczyć o komplet kół jako gratis skoro nie mogło być rabatu- koszt katalogowy ok 6,5tys. I się nie udało
Auto kupowane w marcu 2019 rocznik 2019, zakup indywidualny, za gotówkę. Podobną ofertę otrzymałem wtedy przynajmniej u 3 dealerów.
Auto kupowane w marcu 2019 rocznik 2019, zakup indywidualny, za gotówkę. Podobną ofertę otrzymałem wtedy przynajmniej u 3 dealerów.
No to tylko pogratulować i pozazdrościć .
Najwidoczniej nie mam daru do negocjacji cenowych
No to tylko pogratulować i pozazdrościć .
Najwidoczniej nie mam daru do negocjacji cenowych
Może forma gotówkowa była tą kartą przetargowa.
U mnie była opcja 50/50
Niestety nie mam wyjątkowych umiejętności negocjacyjnych, ale pamiętam, że bardzo zachęcano do zakupu przez kredyt w VB- wtedy rzekomo mieli mieć większe możliwości manewru cenowego, w sumie jednak i tak wyszło na moje. Czasem po prostu mam trochę szczęścia być w odpowiednim miejscu i czasie. Teraz całkiem możliwe,że takie kwoty są nieosiągalne, ale ponownego zakupu nie planuję więc się nie przekonam
Pewnie też dużo zależy od kierowników sprzedaży i ogólnie od ilości sprzedanych samochodów w danym roku.
Jak bilans się zgadza to mogą zastosować swoje "dodatkowe zniżki".
Teraz w dobie wirusa ciężko stwierdzić jakie będzie podejście.
Czy odrabiane strat i ceny bez rabatów.
Czy rabaty żeby jak najwięcej sprzedać, bo ludzie jednak nie kupują tak samochodów.
Prawda. też tak myślę. Nie wiadomo jaki kierunek będzie. Nie zawsze logika góruje. Na pewno rabat zależy od dealera i jego sprzedaży ogólnej. Ale można popytać po Polsce i wtedy iść do swojego z pokazaniem upustu. Wtedy jest dużaaaa szansa na dostanie tego u siebie. Ale trzeba mieć podkładkę. Na słowo nikt nie daje.
Jak ktoś kupi teraz niech napisze jak sytuacja negocjacyjna wygląda teraz w salonach w dobie wirusa. Ja negocjowałem zawsze i kupowałem za gotówkę. Trudno się wypowiadać jak na kredyt rabat jest dawany. Podobno większy niż za gotówkę Wielokrotnie mi to mówiono przy kupnach. Chyba przy każdym kupowanym samochodzie.