Wymiana oleju po 1000 km?
Re: Wymiana oleju po 1000 km?
Ja dokonałem pierwszej wymiany na 5W30 w okolicach 2750 kilometrów olej z górnej półki 350 zł + Wymiana z filtrem i korkiem 300 zł w ASO.
VW T- ROC Premium 2.0 TSI 4MOTION DSG 190KM
Zamówiony 30.11.2019
Odebrany : 18.06.2020
Zamówiony 30.11.2019
Święta prawda. Wymiana oleju to bardzo "wdzięczny" temat dla wszelkiej maści mechaników, a zwłaszcza w aso i w przypadku klienta, który wymienia olej profilaktycznie, przy małym przebiegu i olej jeszcze w miarę klarowny . W serwisach niektórych marek panował kiedyś dobry zwyczaj, że najpierw kupowałeś olej w opakowaniu detalicznym a potem mechanik serwisu, w twojej obecności, olej zalewał. Obecnie w niewielu serwisach wpuszczają klienta "na zaplecze". Dlatego, jeżeli masz pewne źródło oryginalnego, niepodrobionego oleju to najlepiej wymieniać olej samemu. Pewność, że olej jest wymieniony, że robisz to na rozgrzanym silniku i lejesz dobry olej.
Olej zakupiłem u znajomego w sklepie 5L + 1L ( do mnie wchodzi 5,7 litra ) normalnie z opakowania detalicznego. W ASO nagrali mi film jak zlewają stary olej i jak wlewają mój olej z najazdem kamery na VIN a prosiłem tylko o fotkę
VW T- ROC Premium 2.0 TSI 4MOTION DSG 190KM
Zamówiony 30.11.2019
Zamówiony 30.11.2019
-
Czy wy auta kupujecie do końca życia, że tak martwicie się o olej W pracy wymieniamy co 30tys lub co 2 lata i mamy na autach nakulane po 400tys i nic się nie dzieje. Skoro producent tak zaleca to po co być nadgorliwym
Też myślałem o wymianie wcześniej ale stwierdziłem, że i tak autko do wymiany za 3lata więc mam to w dupie
P.S Ale oczywiście szanuje Waszą decyzję i jej nie neguje
Też myślałem o wymianie wcześniej ale stwierdziłem, że i tak autko do wymiany za 3lata więc mam to w dupie
Cześć, gratuluję przezorności. Tej nigdy nie za wiele zwłaszcza w aso. Co innego u zaufanego mechanika.
Pojechałem do ASO po 5000 tkm na pierwszą wymianę. Olej fabryczny nie był jeszcze ciemny. Wlali mi jakiegoś szuwaru, który po 2000 tkm zrobił się już ciemny a silnik strasznie się męczył. po kolejnych 10000 tkm zmieniłem sam na swój, który po 5000 tkm jest nadal czysty. Leją szajs!!!
Ja wymieniałem "sam" na swoj olej, widziałem jak jest zlewany stary, jak nowy jest wlewany z mojego pojemnika, i dosc szybko był ciemny, to samo 2 wymiana w Aso, co prawda nie widziałem co leją ale pod domem olej niwidoczny na bagnecie ( mam z max 5km do ASO) a po pewnym niedlugim czasie z 500km olej tak jak za 1 razem ciemny. W poprzednim aucie miłem tak samo, "czysty" olej był tylko przez chwilę. Benzyna 1.5
Teraz wyobraź sobie że jesteś w sytuacji gościa, który chce kupić auto używane. Ma do wyboru dwa, jedno gdzie nadgorliwy właściciel sam pilnuje i wymienia olej nie patrząc na aso i drugi gdzie jego Pan miał w dupie ( bez obrazy) to który byś wybrał ? Nie każdy może sobie pozwolić na nowe auto.morfeusz747 pisze: ↑22 lip 2020, 8:12 Czy wy auta kupujecie do końca życia, że tak martwicie się o olej W pracy wymieniamy co 30tys lub co 2 lata i mamy na autach nakulane po 400tys i nic się nie dzieje. Skoro producent tak zaleca to po co być nadgorliwym
2.0 Tsi premium
Dla beznesmena lisingowca jak najbardziej jest wymiana niepotrzebna bo ma to w dupie, weźmie kolejne auto w lising
Ktos kto wymienia auta NOWE co 3 lata to tez ma to w dupie
Ale większość jednak kupuje auta na dłużej wiec dyskusja bez sensu, niech kazdy robi jak chce. Bo ja uważam, ze auto z wymianami oleju co 30tys bezawaryjnie 150kkm nie dojedzie... A dsg juz na pewno...
Ktos kto wymienia auta NOWE co 3 lata to tez ma to w dupie
Ale większość jednak kupuje auta na dłużej wiec dyskusja bez sensu, niech kazdy robi jak chce. Bo ja uważam, ze auto z wymianami oleju co 30tys bezawaryjnie 150kkm nie dojedzie... A dsg juz na pewno...