Wymiana oleju co 2 lata lub 30 tys km?

Wszystkie tematy związane z Volkswagenem T-Roc - zakup, eksploatacja, problemy itd.
rob

Re: Wymiana oleju co 2 lata lub 30 tys km?

Post autor: rob »

OK, ale przecież oldschool mówi, że miedziana podkładka, która ulega częściowemu "zgnieceniu", przy powtórnym dokręceniu korka, teoretycznie, nie będzie szczelna.
W 2.0 TSI korek spustowy oleju nie ma miedzianej podkładki, jest plastikowy a uszczelniany oringiem. Miska olejowa też jest plastikowa.
;) Premium 2.0 TSI 4Motion DSG, pakiety: komfort, drogowy, sport, zimowy, el. pokrywa bagażnika, Beats, DAB
Pado

Post autor: Pado »

W 1.5 tsi nie ma miedzianej podkladki chyba, ze miedź ma kolor srebrny...
Poza tym widziałem sam ta śrubę - podkładka (zwykla) jest zintegrowana ze śruba, nie da się wymienić samej podkladki.
ja nie wymieniam i nic nie cieknie
Spinner

Post autor: Spinner »

"Taakie buty"! Dzięki za wyjaśnienie kwestii podkładki ale jeszcze oleju w t-roc'u nie wymieniałem i mam przestarzały pogląd na niektóre sprawy. To, że miska olejowa jest plastikowa to mnie trochę zaskoczyło i zmartwiło.
Pado

Post autor: Pado »

Plastikowa?

W moim raczej jest aluminiowa... Ale spojrzę dokladniej
rabi

Post autor: rabi »

Lepiej kup. 5zł. A i tak oryginał filtr kupujesz więc przy okazji. Nic się nie resetuje przebiegu. Leci dalej do 30tys lub dwa lata - co wcześniej. Dlatego powtarzam ciągle na forum że nie warto zmieniać w serwisie na co roku lub 15 tys. Zostawić a przeglądy możesz robić jak uważasz w ciągu tych dwóch lat. Możesz samemu bez ich wiedzy albo jeździć do nich jak uważasz. Decyzja jest Twoja i kiedy Ci pasuje pojedziesz wciągu tych dwóch lat lub 30tys km.
Spinner

rabi pisze: 12 gru 2020, 20:21 Lepiej kup. 5zł. A i tak oryginał filtr kupujesz więc przy okazji. Nic się nie resetuje przebiegu. Leci dalej do 30tys lub dwa lata - co wcześniej. Dlatego powtarzam ciągle na forum że nie warto zmieniać w serwisie na co roku lub 15 tys. Zostawić a przeglądy możesz robić jak uważasz w ciągu tych dwóch lat. Możesz samemu bez ich wiedzy albo jeździć do nich jak uważasz. Decyzja jest Twoja i kiedy Ci pasuje pojedziesz wciągu tych dwóch lat lub 30tys km.
Dzięki, dobra rada zawsze mile widziana. A o te ewentualne pułapki jakie może zastawiać elektronika pytam profilaktycznie, bo mam tylko podstawową wiedzę o samochodowej elektronice, w której ostatnimi czasy dużo się dzieje. Wolę dmuchać na zimne by uniknąć przypadku znajomego, który wymienił olej w nieautoryzowanym serwisie i zapomniał oderwać zawieszkę z datą i rodzajem oleju, który mu zalali. Jak pojechał na przegląd gwarancyjny (Ford) to od razu zaczęli warczeć, że stracił gwarancję bo ma zły olej.

Pozdrawiam
rabi

Dlatego filtr oleju kup podkladkę kup w serwisie. Ja nawet kupiłem od nich olej w 5l bańce za 140zł z fakturą. Nie ma więc opcji żeby ktoś coś mógł zakwestionować. Nawet jakby padł silnik i wzięliby olej do badania. W tym samochodzie nie ma żadnych mechanizmów elektronicznych związanych z wymianą oleju.
rabi

Swoją drogą może ktoś wie czy w mercedesach , bmw jest jakiś czujnik który notuje spust oleju z silnika podczas wymiany? Wtedy wiedzieliby że coś bylo wymieniane.
Spinner

rabi pisze: 12 gru 2020, 21:08 Swoją drogą może ktoś wie czy w mercedesach , bmw jest jakiś czujnik który notuje spust oleju z silnika podczas wymiany? Wtedy wiedzieliby że coś bylo wymieniane.
Słyszałem tylko, że w wyższych modelach tych marek, w przeciwieństwie do innych producentów u których komunikaty o konieczności wymiany oleju wydawane są na podstawie zliczonych obrotów wału, ocena jakości oleju następuje w wyniku analizy faktycznych własności fizyko-chemicznych. Nie wiem jak miałoby to działać. Czy analiza fotometryczna czy inny trik? Ale jeżeli robią takie "sztuki" to i raportowanie "co dzieje się z olejem" też pewnie nie jest żadnym problemem.
Melex

Post autor: Melex »

Jak tu ktoś napisał, ile osób tyle poglądów na temat wymiany oleju. Uważam że trochę wiem na ten temat z racji wykonywanego zawodu a dodatkowo swojego czasu przeczytałem chyba wszystkie fora w necie. Chciałem w samochodzie który do 180000 km zalewany był olejem 15w40 przejść na 10w40. Przeszedłem i nic się nie stało. Samochód zrobił jeszcze ponad 120000 i poszedł w inne ręce gdzie jeszcze długo pojeździ. Osoba która kupowała ode mnie samochód sprawdzała historię w serwisie bo tam też robiłem wszystkie wymiany oleju i bieżące naprawy. Próbowałem raz szczęścia z wymianą oleju w innym warsztacie. Ślady na obudowie filtra wskazywały że odkręcany był młotkiem i przecinakiem pewnie nie mieli odpowiedniego klucza. Innym razem chciałem wymienić tarcze hamulcowe. auto z tyłu miało tarczobębny. Coś im nie pasowało to w ruch poszła szlifierka na szczęście byłem przy tym więc reakcja była natychmiastowa. Z tymi wymianami bo taniej byłbym ostrożny. Dał bym radę zrobić to sam ale wtedy nie miał bym potwierdzenia takiej wymiany w serwisie. A wybaczcie moja nieufność ale czyjekolwiek słowo że sam wymieniałem olej co roku nie ma dla mnie żadnej wartości. Każdy z moich samochodów był kupowany przez pierwszą osobę która przyjechała go zobaczyć. Ja byłem zadowolony z pieniędzy które za nie otrzymałem a dryga osoba ze stanu kupowanego samochodu. Nie chcę tu nikogo przekonywać do swojego czy to w ty czy innym temacie. Zwyczajnie moje podejście do tematu po prostu mi się opłaca.
VW T-ROC 2,0 l TSI 4MOTION, 140 kW
ODPOWIEDZ