Dzień dobry. Witam wszystkich użytkowników T-Roca. Nie wiem tylko czy szczęśliwych. Auto odebrałem dwa tygodnie temu. Oprócz opisanych pisków przy cofaniu dodatkowo " zabija mnie" poranny efekt zaparowania szyb wewnętrznych. Włączona Klima (manual) pełen nawiew i ponad minuta czekania żeby w ogóle coś widzieć. W starym samochodzie ktoś powie brudny filtr kabinowy ale nówka w tej cenie zgroza.
Może ktoś ma podpowiedź poza wymianą samochodu?
Parowanie szyb.
Re: Parowanie szyb.
Od początku masz problem z zaparowanymi szybami ? Może mokre dywaniki welurowe ? Też mogą powodować parowanie szyb przez wilgoć no chyba że masz gumowe .
Od początku . VW jest za skąpy żeby dołożyć dywaniki
problemem chyba jest ze zostawiasz wilgoc w aucie po zaparkowaniu /
a tak na serio masz czaly czas wlaczona klimatyzacje ? ( w zimie nie chodzi ale osusza powietrze \)
i obieg powietrza czy masz otwarty
szczerze ja tak miałem jak nie właczalem klimatyzacji jesienia , zima i wiosną. zmienilo sie to kiedy zaczalem uzywac caly czas klimy w pozycji wlaczona
w 3 autkach problem parowania szyb zniknal
sprawdz u siebie zalacz klimatyzajce podczas jazdy i niech bedzie wlaczona caly czas. zobaczysz roznice
w takiej temperaturze sprezarka jest wylaczona z obiegu
a tak na serio masz czaly czas wlaczona klimatyzacje ? ( w zimie nie chodzi ale osusza powietrze \)
i obieg powietrza czy masz otwarty
szczerze ja tak miałem jak nie właczalem klimatyzacji jesienia , zima i wiosną. zmienilo sie to kiedy zaczalem uzywac caly czas klimy w pozycji wlaczona
w 3 autkach problem parowania szyb zniknal
sprawdz u siebie zalacz klimatyzajce podczas jazdy i niech bedzie wlaczona caly czas. zobaczysz roznice
w takiej temperaturze sprezarka jest wylaczona z obiegu
Ja teraz 3 dni dzien w dzien na narty jezdziłem i sniegu w srodku sie nanosilo. Dywaniki gumowe pelne wody a nic mi nie paruje. W 1 dzien jak byl mroz to mi szyba od srodka zamarzla ale po wlaczeniu nawiewu w minutke odmarzla.
Dziękuję za wskazówki. Dzisiaj przymrozek i w środku sucho. Może przez ostatnie dni za dużo załapałem wilgotnego powietrzna. Jeżeli inni nie mają problemów to muszę z żoną przećwiczyć temat. Pozdrawiam i zamykam dyskusję.
-
I ważna uwaga, jeśli przycisk od klimy świeci to znaczy, że działa. Dużo osób robi i myśli odwrotnie