Ceramika
Re: Ceramika
Dbam. Nakładam woski. Raz nawet sam w jednym z samochodów położyłem ceramikę. Ale nie wariowałem. Traktowałem bez takich emocji. Po dwóch latach wyglądała bardzo dobrze.
Dla mnie szkoda czasu i pieniędzy na takie latanie wokół ceramiki. I w takim samochodzie jak T-Roc.
Jasne , że fajnie mieć. Nie dawałem, bo szkoda mi było kasy na ceramikę w takim samochodzie.
Ale może kiedyś w marce premium niewykluczone.
Ale każdy robi co uważa. Chcesz to myj w studio. Kto zabroni bogatemu ?
Dla mnie szkoda czasu i pieniędzy na takie latanie wokół ceramiki. I w takim samochodzie jak T-Roc.
Jasne , że fajnie mieć. Nie dawałem, bo szkoda mi było kasy na ceramikę w takim samochodzie.
O to chodzi, że nie chcę myć w żadnym studio tylko chcę jak do tej pory: wjeżdżam brudny, do takiej przybudówki, jedną bramą i po 5-ciu minutach wyjeżdżam czysty drugą bramą. Po prostu nie wiedziałem na co się piszę i że w ogóle taki niewydarzony patent, jak ceramika, istnieje.rabi pisze: ↑29 sty 2021, 18:49 Dbam. Nakładam woski. Raz nawet sam w jednym z samochodów położyłem ceramikę. Ale nie wariowałem. Traktowałem bez takich emocji. Po dwóch latach wyglądała bardzo dobrze.
Rób jak zawsze robiłeś i nie przejmuj się ceramiką. Pomoże Ci ochronić samochód przed odchodami. Tworzy warstwę, A jak pogorszy się za 2 lata jej jakość to nic to złego nie spowoduje lakierowi.
Interesuje mnie tylko jak przebiega proces degradacji takiej ceramiki. Jeżeli nie objawia się to jakimiś złuszczeniami, odbarwieniami i strupami to faktycznie, po prostu będę udawał, że wtopa z ceramiką w ogóle nie miała miejsca.
Też myślałem o ceramice.
Twardy wosk położyłem ze 2 tygodnie po odbiorze T-Roca, w warsztacie, bez podkładowego ścierania lakieru (mycie wszystkiego, łącznie z oponami, 450 zł, pojechałem k/Warszawy).
Twardy wosk jest zalecany w instrukcji 2 razy w roku (strona 330)
Spłukanie - tylko spłukiwanie, żadnych innych - na myjce bezdotykowej ręcznej daje naprawdę czyste auto. Za 2 złote ))
Twardy wosk położyłem ze 2 tygodnie po odbiorze T-Roca, w warsztacie, bez podkładowego ścierania lakieru (mycie wszystkiego, łącznie z oponami, 450 zł, pojechałem k/Warszawy).
Spłukanie - tylko spłukiwanie, żadnych innych - na myjce bezdotykowej ręcznej daje naprawdę czyste auto. Za 2 złote ))
T-Roc 1.5 TSI ACT 150KM Advance Manual 17" Czarna Perła XII_2020
Trzeba mi to było prędzej napisać. Myślałem, że będę miał tam jakąś dodatkową ochronę lakieru ale bez dodatkowych "zobowiązań". Potem pocieszałem się, że po prostu od czasu do czasu podjadę na myjkę bezdotykową i przy okazji oblecę autko swoim, dedykowanym do ceramiki szamponem czy pianą. ale okazuje się, że właściciele myjek, w swoich regulaminach, zabraniają mycia ręcznego i stosowania swojej chemii.oneteusz pisze: ↑30 sty 2021, 18:56 Też myślałem o ceramice.
www.kosmetykaaut.pl lub www.pielegnowacauto.pl . Tutaj mają różne poradniki i produkty. Wrzuć sobie też fraze "mxnowicki" lub "pielegnowacauto" w YT. Będzie kilka filmów.
Ogólnie miałem na to wszystko kiedyś zajawke (bez ceramiki, ale deatiling już tak). W garażu kosmetyków do auta za kilka tysięcy zł. Po czasie powiem, że najważniejsze to sie nie spinać Ta powłoka nie będzie wieczna i nie zdejmie sie jej tak łatwo normalnym myciem o ile to jakiś markowy produkt. Kiedyś były testy na powyższym forum i ceramika ma grubość chyba 2-3 mikronów (o ile dobrze pamiętam). Najlepiej spytać w VW jaką dokładnie ceramike położyli i kupić odpowiedni do niej quickdetailer. Albo poprosić sklep detailingowy o dobranie jakiegoś uniwersalnego. Powiedzmy na wiosne i jesień umyjesz sobie sam auto zgodnie ze sztuką, popsikacz detailer, przepolerujesz mikrofibrą i powłokę trochę odżywisz.
A w to, że nie będziesz musiał myć auta albo wystarczy spłukanie wodą to nie wierz. Przerobiłem na prawdę kilka wosków twardych, miękkich, sealanty, quick detailery. Auto sie dużo mniej brudziło, ale bezdotykowo można je było umyć do drugiego porządniejszego deszczu. Potem już bezdotyk wysiadał (i to program z proszkiem). Jeżeli ktoś Ci powie inaczej to znaczy, że nie widzi różnicy między czystym a "czystym" autem.
Ogólnie miałem na to wszystko kiedyś zajawke (bez ceramiki, ale deatiling już tak). W garażu kosmetyków do auta za kilka tysięcy zł. Po czasie powiem, że najważniejsze to sie nie spinać Ta powłoka nie będzie wieczna i nie zdejmie sie jej tak łatwo normalnym myciem o ile to jakiś markowy produkt. Kiedyś były testy na powyższym forum i ceramika ma grubość chyba 2-3 mikronów (o ile dobrze pamiętam). Najlepiej spytać w VW jaką dokładnie ceramike położyli i kupić odpowiedni do niej quickdetailer. Albo poprosić sklep detailingowy o dobranie jakiegoś uniwersalnego. Powiedzmy na wiosne i jesień umyjesz sobie sam auto zgodnie ze sztuką, popsikacz detailer, przepolerujesz mikrofibrą i powłokę trochę odżywisz.
A w to, że nie będziesz musiał myć auta albo wystarczy spłukanie wodą to nie wierz. Przerobiłem na prawdę kilka wosków twardych, miękkich, sealanty, quick detailery. Auto sie dużo mniej brudziło, ale bezdotykowo można je było umyć do drugiego porządniejszego deszczu. Potem już bezdotyk wysiadał (i to program z proszkiem). Jeżeli ktoś Ci powie inaczej to znaczy, że nie widzi różnicy między czystym a "czystym" autem.
Mam Williamsa 5-lat zrobionego w ASO przed odbiorem. A do incydentu doszło tak, że już na wejściu sprzedawca krzyknął : "Panie masz pan dodatkowe 4 tys. rabatu, to może zrób se pan ceramikę!". No i się zgodziłem, tak mnie zaskoczył tymi 4-roma tysiącami. Jak odbierałem auto to sprzedawca zawołał detailera żeby mi wyjaśnił jak to pielęgnować. Instrukcja była krótka "Przyjeżdżaj pan do nas. My się wszystkim zajmiemy." Nie chcę mieć kolekcji kosmetyków i wolę unikać ASO, dlatego przyjmuję strategię niedostrzegania faktu posiadania ceramiki.Rybak pisze: ↑31 sty 2021, 0:06 www.kosmetykaaut.pl lub www.pielegnowacauto.pl . Tutaj mają różne poradniki i produkty. Wrzuć sobie też fraze "mxnowicki" lub "pielegnowacauto" w YT. Będzie kilka filmów.
Jak żeś sie Pan dał "naciągnąć" to teraz w to idź. Do minimalnego dbania wystarczą Ci 2-3 kosmetyki tj. szampon troche lepszy niż marketowe, quick detailer ewentualnie coś jeszcze.
Z Williamsa znalazłem tylko to https://detailingstore.pl/quick-detaile ... results=15 . Najlepiej poprosić sklep żeby coś dobrał do danego typu powłoki.
Z szamponów takie pierwsze strzały
https://www.pielegnowacauto.pl/kategori ... ampon.html
https://www.pielegnowacauto.pl/kategori ... 500ml.html
Z Williamsa znalazłem tylko to https://detailingstore.pl/quick-detaile ... results=15 . Najlepiej poprosić sklep żeby coś dobrał do danego typu powłoki.
Dzięki za pomoc.Rybak pisze: ↑31 sty 2021, 14:31 Jak żeś sie Pan dał "naciągnąć" to teraz w to idź. Do minimalnego dbania wystarczą Ci 2-3 kosmetyki tj. szampon troche lepszy niż marketowe, quick detailer ewentualnie coś jeszcze.