Witam,
Czy macie jakieś doświadczenia z odłączaniem/podłączaniem akumulatora w t-roc'u?
Chcę, mianowicie, z powodu wyjazdu na dłuższy czas i odstawienia autka, odłączyć akumulator.
1. Była na forum opinia, że po ponownym podłączeniu sypie błędami na potęgę i nie mając przyrządu i dostatecznej wiedzy jest to ryzykowne przedsięwzięcie?
2. Ponoć przed podłączaniem klemy "-" należy najpierw odpiąć wtyczkę sterownika urządzenia monitorującego stan akumulatora a potem, po dokręceniu klemy, ponowne jej wpięcie?
podłączanie akumulatora
Re: podłączanie akumulatora
A na jak długo chcesz go odstawić? Bo jak mniej niż kilka miesięcy to chyba nie mają sensu takie operacje.
Wyjeżdżam na ok. 6 tygodni ale boję się, że mi ta rozbudowana elektronika "zeźre" wszystko co się w tej pojemności akumulatora mieści. Już miałem takie doświadczenie z poprzednim autem ale wtedy było zimno i auto stało pod chmurką.
Moje pytanie ma też charakter ogólny jak np. będę kiedyś musiał dokonać wymiany akumulatora albo go naładować.
Ale coś się zanosi, że z ten model, przy byle dupereli musi odwiedzać serwis.
Odłączałem akku, potem podłączałem i rzeczywiście było mega dużo błędów. Może robilem to źle, ale wszystko działa
Nie pamiętam dokładnie jakie były błędy , ale na pewno kasowałem obd11.
Błędów było sporo i dziwnych.
Ps
Tu o tym pisałem :
viewtopic.php?p=4900#p4900
Generalnie nie polecam, jeśli nie masz obd11 lub innego interfejsu
Dzięki za ostrzeżenie. Przypomniała mi się sytuacja kiedy zostałem zaproszony przez dealera na obejrzenie auta. Zanim pojawił się sprzedawca obejrzałem autko i zauważyłem, że maska nie jest zablokowana. Przeszedłem się po placu i wszystkie maski były odblokowane. Sprzedawca wyjaśnił mi, że to dlatego, iż serwis regularnie obchodzi plac i doładowuje podpięte akumulatory, i nie musi za każdym razem pobierać kluczyków z działu sprzedaży. Z lekka mnie to zdziwiło, bo wydawało mi się, że prostszym byłoby odłączenie akumulatorów i podłączenie przed wydaniem. Czyżby dmuchali na zimne?Pado pisze: ↑08 maja 2021, 7:09Nie pamiętam dokładnie jakie były błędy , ale na pewno kasowałem obd11.
Błędów było sporo i dziwnych.
Ps
Tu o tym pisałem :
viewtopic.php?p=4900#p4900
Generalnie nie polecam, jeśli nie masz obd11 lub innego interfejsu