Pod deską rozdzielczą coś brzęczy, rezonuje T-Rock 1.5

Wszystkie tematy związane z Volkswagenem T-Roc - zakup, eksploatacja, problemy itd.
Faro

Pod deską rozdzielczą coś brzęczy, rezonuje T-Rock 1.5

Post autor: Faro »

W granicach 2100 obr. zaczyna coś brzęczeć i rezonować pod deską rozdzielczą po stronie kierowcy. Nie potrafię zlokalizować problemu. Dociskałem wszystko co możliwe i gdzie tylko mogłem sięgnąć. Ściągnąłem tapicerkę lewego słupka, wyciągnąłem licznik i kratkę nawiewu, niestety nie znalazłem problemu. Jest to dosyć irytujące, być może ktoś miał taki przypadek i jest w stanie pomóż?
anon.

Re: Pod deską rozdzielczą coś brzęczy, rezonuje T-Rock 1.5

Post autor: anon. »

Może po prostu coś ci wpadło i teraz tak brzęczy?
1.5 TSI GPF ACT DSG PREMIUM RAVENNA BLUE PANORAMA SPORT
Faro

Być może ale nie potrafię zlokalizować co i gdzie wpada w rezonans. W akcie desperacji zakupiłem dziś stetoskop warsztatowy, może to urządzenie coś pomoże w diagnozie.
morfeusz747

Post autor: morfeusz747 »

Auto masz od nowości czy z drugiej ręki? Taki dźwięk powoduje często niedokrecona/poluzowana śruba od jakiegoś elementu. Sprawdź też czy dźwięk nie pochodzi z spod maski. Niech Ci ktoś pogazuje i obserwuj.
Faro

Od nowości. Problem jest w tym, że brzęczenie pojawia się podczas jazdy, na biegu jałowym po przegazowaniu jest cisza. Czekam jeszcze na paczkę ze stetoskopem, może uda mi się samemu zlokalizować problem a jeśli nie to zajadę z problemem do ASO. W każdym razie dziękuję za rady ;)
Robkoz

Post autor: Robkoz »

W moim od nowości coś stuka z prawej strony przód, podczas przejeżdżania przez wąskie progi zwalniające. Szukałem sam ale nie znalazłem przyczyny. Pojechałem do ASO. Nie znależli co się tłucze. Udostępnili do porównania dwa inne na jazdę, ale w nich tak samo stuka. W końcu stwierdzili, że TTTM.
T-roc
ODPOWIEDZ