Ile czasu czekacie/czekaliście na swojego T-Roca?
Re: Ile czasu czekacie/czekaliście na swojego T-Roca?
Oczywiście to będzie bardzo dobre rozwiązanie.
Ja bym zastanowił się nad tiguanem, miałem jazdę próbną i byłem bardzo zadowolony. Niestety ale na codzień nie chcę takiego dużego auta. Jak nie chcesz czekać lub nie możesz to bierz tego tdi. Rzeczywiście silnik 1.0 i 2.0 są mało popularne, pierwszy trochę słaby a drugi rakieta ale cholernie drogi. Więc wszyscy hurtem po 1.5lunarlon pisze: ↑26 lis 2018, 10:43 Miałem rozmowe z dealerem i na chwilę obecną auto ma być do odbioru na koniec marca/początek kwietnia.
Zaproponowali mi też Tiguan'a Highline z ok wyposażeniem, za tą samą cenę oraz identycznego T-Roc'a ale z silnikiem 2.0 TDI 4Motion DSG. Tiguan praktycznie od ręki (12k rabatu widać działa) a T-Roc może w styczniu. Tiguana nie chcę.
No i teraz nie wiem co zrobić, wygląda na to, że tego diesla nikt nie zamawia, bo jest po prostu cholernie drogi. Co myslicie?
Czy mozliwe zeby na auto zamowione w polowie lipca nie bylo jeszcze potwierdzenia przyjecia do produkcji i szacowanego terminu realizacji?
Z tego co czytam to znakomita wiekszosc juz cos niecos wie. Ja poki co nic a termin realizacji z umowy "najpozniej do konca lutego 2019".
Z tego co czytam to znakomita wiekszosc juz cos niecos wie. Ja poki co nic a termin realizacji z umowy "najpozniej do konca lutego 2019".
1,5 TSI, manual, bicolor, dodatki
Zamówienie:15.07., odbior 24.05. - 315 dni czekania
No własnie Tig jest trochę za duży dla mnie, mimo że tak naprawdę jest tylko 25cm dłuższy i 10cm wyższy.
2.0 TDI vs 1.5 TSI które zamówiłem to jeżeli chodzi o osiągi nie ma większej różnicy. Oba 150KM, diesel będzie spalał mniej (testy podają, że nawet 2l/100km w trasie), ale większy silnik i napęd na 4 koła to 180kg więcej wagi i mniejszy bagażnik o 50l. Nie planuje jakis ogromnych przebiegów. W większosci auto będzie po miescie z dwoma-trzema 300km przejażdzkami w miesiącu.
Będę decydował jak dostane oficjalna oferte na papierze.
2.0 TDI vs 1.5 TSI które zamówiłem to jeżeli chodzi o osiągi nie ma większej różnicy. Oba 150KM, diesel będzie spalał mniej (testy podają, że nawet 2l/100km w trasie), ale większy silnik i napęd na 4 koła to 180kg więcej wagi i mniejszy bagażnik o 50l. Nie planuje jakis ogromnych przebiegów. W większosci auto będzie po miescie z dwoma-trzema 300km przejażdzkami w miesiącu.
Będę decydował jak dostane oficjalna oferte na papierze.
T-Roc Premium 2.0 TDI DSG 4motion Black Oak
Dach panoramiczny, DCC, Kamera cofania, Instalacja telefoniczna, Elektryczna pokrywa bagażnika
Pakiety: Drogowy, Komfort, Zimowy
Zamówienie: 05.04.2018
Odbiór: 25.01.2019 (zmiana z 1.5 TSI na 2.0 TDI)
Dach panoramiczny, DCC, Kamera cofania, Instalacja telefoniczna, Elektryczna pokrywa bagażnika
Jak widać VW robi co chce. Ja zamówiłem na początku kwietnia i teraz termin mam koło kwietnia przyszłego roku... Oczywiscie tydzień budowy nigdzie nie jest zatwierdzony.Mart pisze: ↑26 lis 2018, 22:27 Czy mozliwe zeby na auto zamowione w polowie lipca nie bylo jeszcze potwierdzenia przyjecia do produkcji i szacowanego terminu realizacji?
Ok ale termin na kwiecien 2019 dostales rozumiem od dealera? Ja nie mam kompletnie nic oprocz tego co w umowie. Dealer twierdzi ze w systemach nie ma zadnej informacji. I to jest dziwne...
1,5 TSI, manual, bicolor, dodatki
Tak, ten termin dostałem czysto prowizorycznie od dealera - takie wróżenie z fusów. Na umowie mam koniec lipca 2018.
Największy problem wcale nie jest z WLTP ale jak się okazuje z silnikami 1.5 TSI.
W Twoim wypadku nie zdziwiłbym się gdyby zatwierdzenie do produkcji (o ile termin chcą utrzymać) było dopiero gdzies w styczniu. Produkcja trwa mniej niż tydzień. Najdłużej transport z Setubal w Portugalii do Emden lub Hamburga w Niemczech i stamtad już na lawecie.
Największy problem wcale nie jest z WLTP ale jak się okazuje z silnikami 1.5 TSI.
W Twoim wypadku nie zdziwiłbym się gdyby zatwierdzenie do produkcji (o ile termin chcą utrzymać) było dopiero gdzies w styczniu. Produkcja trwa mniej niż tydzień. Najdłużej transport z Setubal w Portugalii do Emden lub Hamburga w Niemczech i stamtad już na lawecie.
Nie wytrzymałem czekania bez końca, MB Cla 180
Z plusów przemawiających za powyższym rozwiązaniem będzie to, że (prawdopodobnie) zarówno Tiguan jak i T-Roc 2.0 TDI mniej stracą na wartości, niż preferowany przez Ciebie "zestaw".
Więc przy odsprzedaży można będzie (prawdopodobnie) uzyskać wyższą kwotę.
z tym że TDI mniej straci na wartości w dzisiejszych czasach trzeba się grubo zastanowić... pozatym specyfikacja jazdy dzisiejszym dieslem jest zupełnie inna, wiadomym jest że taki się do miasta nadaje średnio. licząc że mój t-rock (a sądząc po wątku ze spalaniem chyba pali jedne z większych ilości paliwa) ma obecne spalanie na poziomie 7,3l (przebieg niecałe 7k) można powiedzieć że ponad połowa zrobiona po mieście. Więc nie jestem w stanie uwierzyć że 2.0 tdi spali 2 litry mniej. (5l na 100 po mieście) jak w Hiszpanii dostałem z wypożyczalni 1.6 który palił więcej z napędem tylko na przednie koła.
Oczywiście pewnie jakieś oszczędności będą (szczególnie na tych wyjazdach) ale nie wiadomo co przyniesie rynek za 2-3 lata, czy ile tam ma być użytkowany, a patrząc na obecną politykę anty ropniakową może się okazać że za 5-6 lat mało kto będzie chciał diesla bo będzie min można jeździć tylko w trasy, inna sprawa że u mnie obecnie ropa droższa o około 40 groszy (a to już prawie 10%) więc obecnie cała oszczędność z mniejszej ilości spalonego paliwa pójdzie na stacji:)
Oczywiście pewnie jakieś oszczędności będą (szczególnie na tych wyjazdach) ale nie wiadomo co przyniesie rynek za 2-3 lata, czy ile tam ma być użytkowany, a patrząc na obecną politykę anty ropniakową może się okazać że za 5-6 lat mało kto będzie chciał diesla bo będzie min można jeździć tylko w trasy, inna sprawa że u mnie obecnie ropa droższa o około 40 groszy (a to już prawie 10%) więc obecnie cała oszczędność z mniejszej ilości spalonego paliwa pójdzie na stacji:)