Terminarz wymiany płynów i części eksploatacyjnych
Re: Terminarz wymiany płynów i części eksploatacyjnych
Wymagana norma paliwa dla 1,5 tsi to 95 znając Polski rynek paliwowy czytając publikowane raporty kontroli w CPN-ach wygląda to wciąż nieciekawie więc ja dmuchając na zimne leję od zawsze lepszego diesla a obecnie tylko benzynę 98 na dobrych stacjach myślę że ona spełnia normę 95 ??? to tylko 2 zł na 10 l drożej czyli 10 zł na baku to "pikuś" do ceny samochodu.
1.8 % skontrolowanych stacji miało problem z jakością paliwa, z czego 90% z ON
Wystarczy lać 95 na dobrej stacji. 100 ani 98 nie zmieni pracy silnika, nie da mocy więcej, nie będzie lepsze od 95.Wahacz pisze: ↑24 cze 2021, 9:23 Wymagana norma paliwa dla 1,5 tsi to 95 znając Polski rynek paliwowy czytając publikowane raporty kontroli w CPN-ach wygląda to wciąż nieciekawie więc ja dmuchając na zimne leję od zawsze lepszego diesla a obecnie tylko benzynę 98 na dobrych stacjach myślę że ona spełnia normę 95 ??? to tylko 2 zł na 10 l drożej czyli 10 zł na baku to "pikuś" do ceny samochodu.
1.5 TSI GPF ACT DSG PREMIUM RAVENNA BLUE PANORAMA SPORT
Żadna ze skontrolowanych stacji nie miała problemu z "Oktanowością" paliwa
Moja wina oczywiście więszkość złego paliwa dotyczyła " Jeśli chodzi o benzynę, to kontrolerzy najczęściej ujawniali przypadki zbyt niskiej wartości liczby oktanowej RON." ale powtarzam w 5 -pięciu przypadkach na 779 próbki benzyny.
Moja wina oczywiście więszkość złego paliwa dotyczyła " Jeśli chodzi o benzynę, to kontrolerzy najczęściej ujawniali przypadki zbyt niskiej wartości liczby oktanowej RON." ale powtarzam w 5 -pięciu przypadkach na 779 próbki benzyny.
Ostatnio zmieniony 24 cze 2021, 14:27 przez marcin255, łącznie zmieniany 1 raz.
Kilka dni temu czytałem w necie wykaż stacji w poszczególnych województwach przed którymi ostrzegali i było ich sporo.Pewnie piszesz, o swojej miejscowości ? Myślę że mało który kierowca uwieży w Twój komunikat ? Wpisz w "szukaczkę"stacje paliw że złym paliwem zobaczysz co przeczytasz ? Może to tylko ja jestem "czarnowidzem" ???.
" Badań laboratoryjnych nie przeszło pozytywnie 28 próbek paliw ciekłych (23 próbki oleju napędowego, 5 próbek benzyny) co stanowi 1,88 proc. zbadanych próbek "
źródło -https://auto.dziennik.pl/paliwo/artykul ... -mapa.html
źródło -https://auto.dziennik.pl/paliwo/artykul ... -mapa.html
Mieszkam w rejonie gdzie grasowała "mafia paliwowa" patrzę na te kontrole trochę z przymrużeniem oka ? Wiadomo że jest wielki opór przed częstymi masowymi kontrolami to są ogromne pieniądze jest na pewno lepiej niż w latach 90.Aby dalej tego tematu nie maglować powiem tak taka jest chęć do kontroli paliwa na stacjach jak do kontroli norm spalin na stacjach kontroli pojazdów ? Może znajdzie się ktoś kto miał taką kontrolę ? Przez dziesiątki lat nigdy ja nie miałem sprawdzane nawet w 14 letnim dieslu ! Odpowiedź jest prosta podobnie jak w paliwach z naszych dróg musiało by na 31 mln aut zniknąć natychmiast kilka a może kilkanaście mln.starych aut kopcacych niemiłosierne na naszych drogach co widzimy na codzień.Odpowiedz mi dlaczego nikt tego nie egzekwuje przecież "zielony ład"ekologia najważniejsza ???.
To już paranoja , oleju nie wymieniać bo podrobiony ,nie tankować bo paliwo chrzczone , tylko rower zostaje
Tak, tylko rower z łańcuchem smarowanym na masło
1.5 TSI GPF ACT DSG PREMIUM RAVENNA BLUE PANORAMA SPORT
Pod warunkiem , że oryginalnym