Spalanie silnika 1.5 TSI 150 KM w T-Rocu
Re: Spalanie silnika 1.5 TSI 150 KM w T-Rocu
4 lipca przejechałem poza miastem 102 km średnie spalanie 5,2 l wynik b.dobry choć nie zwracam na to uwagi tankuję paliwo 98 na dobrych stacjach.
Czy paliwo o takich parametrach nie jest za bogate do tego silnika? Producent zaleca 95.
Zaleca 95, racja ale niektórzy mają inne poglądy na paliwo
1.5 TSI GPF ACT DSG PREMIUM RAVENNA BLUE PANORAMA SPORT
To nie poglądy ale to takie moje przekonanie że paliwo 98 spełnią ? normę wymaganą czyli 95.Myślę że od czasów afer paliwowych kierowcy często mają to w tyle głowy.Często słyszymy że zatankowałem a auto coś "słabo" jedzie,fakt że jest coraz lepiej z paliwem ale ogromne pieniądze zawsze kuszą, mieszkam na terenie gdzie z paliwami w latach 90-tych i przełom 2000 działy się cuda !!!.Osobiście tankowałem leprzą ropę z wtryskami zero problemu a teraz leję do 1,5 tsi 98 chyba nie szkodzi ? to tylko 10 zł więcej na 50 l to pikuś do ceny auta to tylko moje zdanie każdy robi jak uważa.
Tu nie chodzi o parę złotych tylko o żywotność silnika. Fajnie było by żeby wyższe parametry paliwa przy długoletnim tankowaniu nie skróciły żywota silnika.
Nigdy od żadnego mechanika fachowca nie słyszałem aby lepsza ropa czy bęzyna skróciła żywot silnika ? wręcz odwrotnie z tego co mówią.Więkdzość moich znajomych z którymi pracowałem z czystego skąpstwa (odzczedności) nie tankuje lepszego paliwa jeżdżądz nawet b. drogimi autami uważają że paliwo jest w Polsce drogie chodz do ich zarobków to grosze,tak Polacy mają.
Ja właśnie w poprzednim aucie (diesel) też uważałem tak jak wachacz, że lepiej lać "lepsze" - po 6 latach i około 80 tys. km zatarły mi się wtryskiwacze i pompa wtryskowa. Prawdopodobnie to "lepsze" paliwo nie wypłukiwało zanieczyszczeń, albo ich nie wypalało (nie wiem), bo było bezsiarkowe, a troche siarki w paliwie jest jednak niezbędne (ale tylko trochę!). Mogło to być też zanieczyszczone paliwo, ale raczej mało prawdopobne - zawsze tankowałem na BP, a ten jeden raz przed awarią na Orlenie. Tak - wiem, że to można uznać za argument na rzecz zanieczyszczenia paliwa, ale Orlen (9 lat temu!) to jednak nie stacja Pana Kazia w jakimś podwórku, a i poszkodowanych byłoby więcej (rozpytywałem w okolicy i nic - tylko ja miałem pecha). Po naprawie i zmianie paliwa na zwykłe, przejeździłem tym autem bez problemów jeszcze 8 lat i 150 tys km (a potem zmieniłem na T-Roc'a bo trochę zaczynało korodować). Oczywiście moja historia to tylko tzw. "dowód anegdotyczny" (czyli żaden dowód), ale chyba nie ma co przesadzać z tymi super paliwami. Każdy oczywiście zrobi jak uważa.
Przeczytałem przed chwilą artykuł pt. tytułem różnica miedzy 95 a 98 i po koleżeńsku polecam Wahaczowi a będzie robił jak uważa. Szkoda silnika.
Przeczytałem przed chwilą artykuł w googlach pt. tytułem różnica miedzy 95 a 98 i po koleżeńsku polecam Wahaczowi a będzie robił jak uważa. Szkoda silnika.
Ja tylko zadaje podstawowe pytanie czy jesteś pewny że bęzyna 95 ma na 200% normę wymaganą przez producenta czyli 95 octan ??? Jeżeli jesteś pewny że tak jest to napisz.Jedzcze jedno na sprzęgle przejechałem 220 tys/km co jest prawie niespotykane a silnik całe życie uruchamiałem i wyłączałem na wciśniętym sprzęgle ciekawe ilu kolegów tak robi ? Ponadto zanim otworzyłem garaż auto chłodziło się ok.3 min turbina na dziś OK śmiga.