Doświetlanie zakrętów
Doświetlanie zakrętów
Cześć wszystkim.
Ostatnie kilka dni miałem okazję pojeździć autem w terenie mocno górzystym i zachwyciłem się opcją doświetlania zakrętów.
Tak, jak nie wydawało mi się to niezbędne, tak na serpentynach, po których się ostatnio poruszałem, poprawiało mocno komfort i bezpieczeństwo podróży.
Pytanie do obecnych użytkowników Troca:
- Co sądzicie o funkcji doświetlania zakrętów w TRocu? W aucie, w którym doświadczyłem tej funcji światła są soczewkowe (nie wiem co to dokładnie - wypożyczona kia ceed) i praktycznie wszystko z boku auta widać idealnie. Jak się sprawują zwykłe żarówki w halogenach przeciwmgielnych w tej opcji? Halogeny doświetlają jak należy podczas pokonywania ostych i ciasnych zakrętów oraz manewrowania na parkingach?
- Gdzieś podczas dyskusji zakupowych i rozmów w salonie widziałem/słyszałem różne informacje, że światła dzienne też doświetlają po bokach ale przeciwmgielne lepiej? Śmierdzi mi to trochę niekompetencją/niewiedzą/ściemą sprzedawcy
- Czekam na auto ale nie zamówiłem z tą opcją. Troc wyprodukowany ale niekompletny. Ciekawe czy da radę to jeszcze dołożyć do zamówienia? Orientuje się ktoś, czy jest poprowadzona wiązka i możliwość dołożenia w salonie za rozsądną cenę (we własnym zakresie pewnie odpada bo kodowanie, gwarancja, itp) a obstawiam, że fabrycznie noe będzie im się chciało zmieniać zamówienia albo w ogóle już nie będzie takiej możliwości.
Dzięki za każdą opinię.
Ostatnie kilka dni miałem okazję pojeździć autem w terenie mocno górzystym i zachwyciłem się opcją doświetlania zakrętów.
Tak, jak nie wydawało mi się to niezbędne, tak na serpentynach, po których się ostatnio poruszałem, poprawiało mocno komfort i bezpieczeństwo podróży.
Pytanie do obecnych użytkowników Troca:
- Co sądzicie o funkcji doświetlania zakrętów w TRocu? W aucie, w którym doświadczyłem tej funcji światła są soczewkowe (nie wiem co to dokładnie - wypożyczona kia ceed) i praktycznie wszystko z boku auta widać idealnie. Jak się sprawują zwykłe żarówki w halogenach przeciwmgielnych w tej opcji? Halogeny doświetlają jak należy podczas pokonywania ostych i ciasnych zakrętów oraz manewrowania na parkingach?
- Gdzieś podczas dyskusji zakupowych i rozmów w salonie widziałem/słyszałem różne informacje, że światła dzienne też doświetlają po bokach ale przeciwmgielne lepiej? Śmierdzi mi to trochę niekompetencją/niewiedzą/ściemą sprzedawcy
- Czekam na auto ale nie zamówiłem z tą opcją. Troc wyprodukowany ale niekompletny. Ciekawe czy da radę to jeszcze dołożyć do zamówienia? Orientuje się ktoś, czy jest poprowadzona wiązka i możliwość dołożenia w salonie za rozsądną cenę (we własnym zakresie pewnie odpada bo kodowanie, gwarancja, itp) a obstawiam, że fabrycznie noe będzie im się chciało zmieniać zamówienia albo w ogóle już nie będzie takiej możliwości.
Dzięki za każdą opinię.
Advance 1,5 TSI manual, RM2022, pakiet drogowy, komfort, design + siedzenia "komfort" + kamerka.
-=-
Zamówiony 30.03, tydzien produkcji 17, potwierdzony dopiero 28, produkowany od 30 do 43(!) tygodnia 47 u dealera, odbiór 8.12
-=-
Zamówiony 30.03, tydzien produkcji 17, potwierdzony dopiero 28, produkowany od 30 do 43(!) tygodnia 47 u dealera, odbiór 8.12
Re: Doświetlanie zakrętów
W moim zamówionym aucie w standardzie są ujęte reflektory przeciwmgielne z przodu, z funkcją statycznego doświetlania zakrętów. Należy sądzić, że przy automatycznej regulacji zasięgu reflektorów funkcja doświetlania również działa . Co do zmiany dodatkowego wyposażenia po przyjęciu zamówienia to raczej jest możliwe pod warunkiem anulowania obecnego zamówienia i złożenia nowego skutkującego kolejnym terminem produkcji.W miejsce już złożonego nie wejdą żadne zmiany. Ja chciałem po dwóch miesiącach oczekiwania zmienić tylko silnik z 1,5 z dsg na 2.0 z dsg i dołożyć napęd 4x4 , to dealer doradził mi żebym dał sobie spokój bo wypadnę z kolejki i będzie ustalony nowy termin pod warunkiem że będą produkować 2.0.
Szkoda mi było dwu miesięcznego czekania to dałem sobie spokój. Zamówiłem 17.05 a po ostatniej rozmowie z dealerem odbiór może nastąpić końcem pażdziernika początkiem listopada.
Szkoda mi było dwu miesięcznego czekania to dałem sobie spokój. Zamówiłem 17.05 a po ostatniej rozmowie z dealerem odbiór może nastąpić końcem pażdziernika początkiem listopada.
Dodam jeszcze , że funkcja bardzo dobrze działa mam ją w golfie VII
Rozmawiałem dzisiaj ze sprzedawcą i modyfikacja wyprodukowanego nie wchodzi w gre i twierdził też, że nie można tego "doposażyć".
Natomiast z tego co się dowiedziałem ma być dostępna funkcja doświetlania statycznego właśnie, coś wspominał, że w pakiecie drogowym to jest zawarte Jak mu się uda dorwać podobnie wyposażony egzemplarz to może nawet sprawdzi jak to dokładnie wygląda.
Po przeryciu forum, zanim został wyprodukowany, też kusiło mnie, żeby spróbwać podmienić na 2.0 4motion ale tak jak w marcu trzeba było dołożyć ok. 20k, tak w cenniku z lipca wyszłoby +35k. No i na pewno przeskok na koniec kolejki oczekujących - również olałem
Natomiast z tego co się dowiedziałem ma być dostępna funkcja doświetlania statycznego właśnie, coś wspominał, że w pakiecie drogowym to jest zawarte Jak mu się uda dorwać podobnie wyposażony egzemplarz to może nawet sprawdzi jak to dokładnie wygląda.
Po przeryciu forum, zanim został wyprodukowany, też kusiło mnie, żeby spróbwać podmienić na 2.0 4motion ale tak jak w marcu trzeba było dołożyć ok. 20k, tak w cenniku z lipca wyszłoby +35k. No i na pewno przeskok na koniec kolejki oczekujących - również olałem
Advance 1,5 TSI manual, RM2022, pakiet drogowy, komfort, design + siedzenia "komfort" + kamerka.
-=-
-=-
Uważam , że słusznie zrobiłeś.
W katalogach, konfiguratorze nie ma nic o doswietlaniu. Jedynie przy halogenach, których nie domawiałem a zaden pakiet ich nie zawiera (wersja Advance). Czyli oficjalne info na stronie VW, sprzedawca swoje a jak będzie naprawdę okaże się w dniu odbioru
Jak ktoś ma podobny zestaw, na LEDach, bez halogenów - prośba o info czy macie?
Dzienne gasną - zmieniają się na kierunki, więc na pewno nie doświetlają
Jak ktoś ma podobny zestaw, na LEDach, bez halogenów - prośba o info czy macie?
Dzienne gasną - zmieniają się na kierunki, więc na pewno nie doświetlają
-=-
-=-
Zamawiałem wersje Premium w której standard obejmuje : 1. Automatyczną regulację zasięgu reflektorów. 2.Funkcję automatycznego włączania świateł oraz funkcję Coming/Leaving Home. 3. Reflektory LED. 4. Reflektory przeciw mgielne z przodu, z funkcją statycznego doświetlania zakrętów. 5.Światła tylne LED. W Pakiecie Drogowym który domówiłem powtórzona jest :1. Automatyczna regulacja zasięgu reflektorów. 2.Reflektory LED , poza tym pakiet drogowy obejmuje jeszcze kilka systemów bezpieczeństwa np.Front Assist z funkcją awaryjnego hamowania w mieście który również jest w standardzie. Płaci się za niektóre funkcje i systemy podwójnie przy wykupywaniu pakietów.
-
Nie zauważyłem. Z tego co pamiętam, to w VW po wybraniu bogatych pakietów inne wskakiwały z automatu w status "w pakiecie" albo jak się chciało wybrać dodatek który był częścią wybranego wcześniej pakietu to konfigurator prosił o rezygnację z pakietu kolidującego.
W Skodzie zmieniały się ceny dodatków w zależności od wyboru innych dodatków.
Ale czas płynie i konfigurator może się zmieniać.
Tak jest jak piszesz, jeżeli wybierzesz pakiet zawierający również funkcje i systemy już zamontowane w standardzie i chcesz mieć dodatkowe zawierające się w pakiecie, to chcąc nie chcąc musisz zapłacić za niektóre te same ujęte w wyposażeniu standardowym. Pakiety stworzono po to ,by zyskać na lepszym doposażeniu auta twierdząc , że zakupienie pakietu to to tańsza inwestycja niż dokładając dodatki zawarte w pakiecie pojedynczo ale skoro się dublują systemy już istniejące i w standardzie i wybranym pakiecie to nie jestem taki pewny ,że tak jest.
Jak ja zamawiałem to pakiety różniły się w zależności od wersji bazowej - czyli inna kwota i zwartość była dla danego pakietu dla wersji Advance a inna dla Premium.
Jeśl chodzi o doświetlanie zakrętów sprzedawca napisał, że "Przy opisie samych ledów jest informacja o statycznym doświetlaniu zakrętów." czego ja nigdzie nie znalazłem.
Ma ktoś może pakiet drogowy albo przednie ledy, bez przeciwmgielnych, żeby potwierdzić to info?
Aż mi się wierzyć nie chce, że taki nieogar panuje w tym VW, nawet ciężko mi obwiniać dealerów, że nie otrzymują jakiś szkoleń/prezentacji wyposażenia i wprowadzanych zmian w sprzedawanych produktach. Niemcy zawsze kojarzyli mi się, że wszystko musi byc tip top a tu takie jaja
Po raz kolejny napiszę, że więcej info znajdzie się samemu i na tym forum, niż uzyska od sprzedawcy. Nie mają nawet kogo zapytać, czy po prostu im się nie chce? Tego nie wiem... Dopiero przy odbiorze okaże się co się zamówiło
Jeśl chodzi o doświetlanie zakrętów sprzedawca napisał, że "Przy opisie samych ledów jest informacja o statycznym doświetlaniu zakrętów." czego ja nigdzie nie znalazłem.
Ma ktoś może pakiet drogowy albo przednie ledy, bez przeciwmgielnych, żeby potwierdzić to info?
Aż mi się wierzyć nie chce, że taki nieogar panuje w tym VW, nawet ciężko mi obwiniać dealerów, że nie otrzymują jakiś szkoleń/prezentacji wyposażenia i wprowadzanych zmian w sprzedawanych produktach. Niemcy zawsze kojarzyli mi się, że wszystko musi byc tip top a tu takie jaja
Po raz kolejny napiszę, że więcej info znajdzie się samemu i na tym forum, niż uzyska od sprzedawcy. Nie mają nawet kogo zapytać, czy po prostu im się nie chce? Tego nie wiem... Dopiero przy odbiorze okaże się co się zamówiło
-=-
-=-