Zbiornik paliwa
Zbiornik paliwa
Witam. Kilkanaście dni temu przesiadłem się z TRoca z 2019 roku na model z roku 2022. Jedna rzecz mnie zastanawia, bo myślałem że w autach z tego roku jest mniejszy bak, ale sprawdziłem w instrukcji, że ma tak samo 50 litrów. W poprzednim T-Rocu kiedy zasięg kilometrów na rezerwie zbliżał się do zera, to tankowałem faktycznie prawie 50 litrów (przy obecnych cenach około 280 zł). Przy nowym T-Rocu tankowałem już drugi raz (pierwszy raz po kupnie, gdy był zasięg 20 km i wczoraj, gdy było właściwie 0 km) i za każdym razem zatankowałem około 40 litrów (około 230 zł). Zaznaczę, że w obu samochodach wychodziło niecałe 600 km przy spalaniu około 7-8 litrów. Czy ktoś ma jakiś pomysł jak to możliwe i czy również tankujecie do pełna 40 litrów, mimo że zbiornik ma 50? Czyżby ustawiono w nowych rocznikach zapalanie się rezerwy, gdy jeszcze jest ponad 10 litrów? Ale jaki sens, podczas gdy jeszcze mogę zrobić spokojnie ponad 100 km? Nie ogarniam tego, tym bardziej że robię tyle samo kilometrów na jednym tankowaniu.
T-Roc 1.5 TSI 150 KM DSG Premium + Sport + pakiety + dodatki. Zamówiony 17.06, 25.10 dopłynął do Emden, 15.11 informacja o zleceniu transportu z Poznania do Gdańska. Po małych niespodziewanych komplikacjach, odebrany 2 grudnia
Re: Zbiornik paliwa
Z ta rezerwą faktycznie coś jest nie tak. Jak mi pokazywał raz pozostały zasięg tylko 10km to weszło 44,5l - to był mój rekord, więcej na rezerwie nie udało mi się wyjeździć (albo raczej bałem się ryzykować, ze będę musiał latać na stacje z kanistrem). Pierwsze tankowanie po zakupie - tez weszło tylko 44,5l a wskaźnik pokazywał, ze jadę już na oparach (zreszta nie podejrzewam dealera żeby wlał więcej jak zwyczajowe 5l, no chyba ze się „szarpnął” na 10l )
A żeby było śmieszniej, w poprzednim aucie bak tez miał nominalnie 50l, a często wlewalem więcej niż 50!
A żeby było śmieszniej, w poprzednim aucie bak tez miał nominalnie 50l, a często wlewalem więcej niż 50!
Re: Zbiornik paliwa
Już o tym pisałem u mnie zapala się rezerwą przy zasięgu 70 km,zalewam do pełna wchodzi 40 l czyli w baku pozostaje 10l i zasięg 70 km oczywiście na 10 l przejedziemy miejskiej jazdy ok.100-130 km przy spalaniu jak u mnie pokazuje do 5.8 l jeżdżę na "star-stop" ?.Jest to sprawdzone w moim t rocu 1,5 manual z mają 2021r. Obecnie nalatane ok.10 tys/km wszystko super/OK !.