Felgi na zimę - alu czy stalowe?
Re: Felgi na zimę - alu czy stalowe?
Tak się czuję troszkę winny burzliwej dyskusji o wyższości Świąt jednych nad drugimi, to zamieszam jeszcze, że mam zamiar (jeszcze nie odebrałem auta) fabryczne 16" Chester zostawić z letnimi, a zimowe opony będą na felgach aluminiowych też 16" Alutec Grip Polar. Albo za rok odwrotnie jak mi się znudzi. Tylko proszę nie pisać, że te Alutec są z d..y, czy, że za te pieniądze to można to i tamto ... no jasne, ale się dokonało i już.
Czuwaj!
Czuwaj!
T-Roc Advance 1.5 TSI 150 KM manualtronic 6-biegowy - odebrany 23 grudnia 2021
Myślę, że wiele osób zmienia same opony.
Można wiedzieć co w tym złego? W czymś felga stalowa jest lepsza dla opony podczas wymiany, niż aluminiowa? Felgi alu są jakoś bardziej narażone na zimowe warunki, tj. sól i mrozy?
Podobno opony sie niszczą od przekładania ale jakoś ciężko mi to sobie wyobrazić jak ta operacja dzieje się dwa razy w roku. Znam wiele osób, co zmienia w ten sposób i zwykle opona prędzej z wieku albo zużycia bieżnika nadaje się do utylizacji. Nie słyszałem, żeby komuś coś się stało od samego
Sam póki co planuję przełożyć, w przyszłości zobaczę - może uda się coś wyhaczyć w rozsądnej cenie. Problematyczne trochę dla mnie jest przetrzymywanie - tutaj może faktycznie stojak na balkonie by się sprawdził.
Koszt 17" to raczej 2k niż niecały tysiak.
Można wiedzieć co w tym złego? W czymś felga stalowa jest lepsza dla opony podczas wymiany, niż aluminiowa? Felgi alu są jakoś bardziej narażone na zimowe warunki, tj. sól i mrozy?
Podobno opony sie niszczą od przekładania ale jakoś ciężko mi to sobie wyobrazić jak ta operacja dzieje się dwa razy w roku. Znam wiele osób, co zmienia w ten sposób i zwykle opona prędzej z wieku albo zużycia bieżnika nadaje się do utylizacji. Nie słyszałem, żeby komuś coś się stało od samego
Sam póki co planuję przełożyć, w przyszłości zobaczę - może uda się coś wyhaczyć w rozsądnej cenie. Problematyczne trochę dla mnie jest przetrzymywanie - tutaj może faktycznie stojak na balkonie by się sprawdził.
Koszt 17" to raczej 2k niż niecały tysiak.
Advance 1,5 TSI manual, RM2022, pakiet drogowy, komfort, design + siedzenia "komfort" + kamerka.
-=-
Zamówiony 30.03, tydzien produkcji 17, potwierdzony dopiero 28, produkowany od 30 do 43(!) tygodnia 47 u dealera, odbiór 8.12
-=-
Zamówiony 30.03, tydzien produkcji 17, potwierdzony dopiero 28, produkowany od 30 do 43(!) tygodnia 47 u dealera, odbiór 8.12
Kolega tak na serio? Mogłem się domyślić, że znajdą się osoby które biorą wszystko zbyt dosłownie. Jak już kolega popada w mentorski ton, to niech również zauważy, że "te same" może się odnosić np. do modelu i nie musi od razu oznaczać, że przedmioty o których mówimy są tożsame. Dotyczy to zwłaszcza języka potocznego. Napisałem "te same" by bezpośrednio nawiązać do komentarza kolegi Wachacza. Dlatego też, spodziewając się, że próg abstrakcyjnego myślenia może być u różnych osób różny, wyjaśniłem w następnym zdaniu, że mam dwa "komplety felg". No ale cóż, dzięki za sygnał, że wyrażam się niezbyt precyzyjnie. Bedę uważał i na przyszły raz nie będę pisał o "dwa komplety felg" tylko "osiem kół".elk84 pisze: ↑02 gru 2021, 17:16To nie masz „tych samych” tylko „takie same” , różnica jest taka, jak w tym starym dowcipie. Dwóch gości popijało piwko pod sklepem, gdy nagle zajechała super wypasiona fura, jeden z nich mówi:
- Popatrz jaka bryka! Za 20 lat będę mieć taka samą!
Na co ten drugi poprawia go:
- Nie taką samą, tylko tą samą!
Często spory kłótnie nawet między bliskimi powstają przez dwuznaczność i nieprecyzyjność wypowiedzi,zawsze mówię powiedz dokładnie o co chodzi a ja to na pewno zrozumię i będzie OK.Kolega na forum może pisać jak uważa ale "bijemy pianę" aby w kolejnym,kolejnym poście przeczytać sedno sprawy więc temat pewnie zamykamy wystarczy naszej polemiki i bierzemy się za następny temat.pozdrawiam.....
215/55 /17 98 V - na takich auto wyjeżdża z fabryki? Myślę o zimówkach w tym rozmiarze - Dunlop Winter 5, Kleber HP 3 czy Goodyear Performance +?
Pewnie zimówki taki sam rozmiar tak teraz zalecają fachowcy,ja też kupiłem zimowe 215/55/17 Nokian i fajne alufelgi w idealnym stanie za 900 zł na allegro I śmigam autko fajnie wygląda moje z mają 2021 1,5 manual "nalatane" ok.10 tys/km wszystko super OK fajne autko,fajnie się jeździ.
Też na 17 Nokian snowproff p fajnie się śmiga po Wrocławiu
W poprzednim aucie (focus) miałem Dunlopy winter sport 5, do t-roca kupiłem wspomniane Klebery (16'). Jako zwyczajny kierowca, jeżdżąc teraz głównie po mieście specjalnej różnicy nie widzę. Choć nie robiłem żadnych specjalistycznych testów, to tylko moje subiektywne zdanie po ostatnich śniegach.
T-ROC Advance Indium Grey 1.5 TSI Manual + pakiety: komfort, drogowy, zimowy, siedzenia komfortowe, kamera, ciemne szyby, hak
Kupiłem Klebery. Może jeszcze uda mi się trafić sensowne felgi w dobrej cenie, a jak nie to na spokojnie na następny sezon
Warto szukać,ja trafiłem na 17 w idealnym stanie z B7 za jedyne 900 zł ! auto super się prezentuje widzę u sąsiada t roca na 16 zimowych niefajnie to wygląda ?.