DSG

Wszystkie tematy związane z Volkswagenem T-Roc - zakup, eksploatacja, problemy itd.
Awatar użytkownika
JacK666

Re: DSG

Post autor: JacK666 »

W końcu po to się wybiera skrzynię automatyczną żeby się nie przejmować jakimiś cyferkami :-)
R-line 2023, 1.5 manual, komfort, led plus, beats, kamera, 18 cali, easy open, keyless itd.
marcin255

Post autor: marcin255 »

dominiss1990 pisze: 20 maja 2024, 7:44 Mam tak samo, zegary standardowe, w trybie S i M wyświetla bieg - w trybie D nie. Nie wiem jaki to ma cel, ale bez sensu.
Żebyś nie widział 7 biegu przy 60 km/h 😂😂
Zamówiony 09.06.2021 -T-Roc 2.0 TSI Premium Sport+ bajery
12.10 produkcja 13.10 na statek 25.10 w Poznaniu. 29.10 dostarczony pod salon.
Odebrany 08.11.21
230 KM 400 Nm + DSG mod
Obrazek
Awatar użytkownika
chris

Post autor: chris »

dominiss1990 pisze: 20 maja 2024, 7:44 Mam tak samo, zegary standardowe, w trybie S i M wyświetla bieg - w trybie D nie. Nie wiem jaki to ma cel, ale bez sensu.
Zegary nie mają tutaj żadnego znaczenia bo obecnie w każdej wersji w trybie D nie pokazuje biegów ;)
pshemus

Post autor: pshemus »

W Renault też tak jest, po co komu jakaś głupia informacja. Deptasz i jedziesz, a że się właśnie wyturlałeś pod ciężarówkę bo nie mam momentu to kogo to obchodzi ;)
Spinner

Post autor: Spinner »

No, no, ciekawe podejście niektórych kolegów, których nie interesuje moment zmiany przełożenia. Dodam tylko, że co poniektórzy mieli właśnie zastrzeżenia co do fabrycznych ustawień, w związku z czym zrobili soft i są bardzo zadowoleni.
Galux20

Post autor: Galux20 »

No mnie interesuje.
Nie patrzę na to.
Uważam , że kierowca taki średnio zaawansowany czuje potrzebę zmiany biegów, czy wręcz jaki ma moment silnik
1.5 DSG 6,0 spalanie
marchell

Post autor: marchell »

Dzisiaj dostałem taką odpiwiedz z vw Polska:
Wszystko jest zależne od wersji wyposażenia samochodu.
W załączniku instrukcja oraz informacja dot. wyświetlania biegów, która tak jak wspomniałem jest zależna od wersji.
Pozdrawiam

Rys. 1 Na wyswietlaczu zestawu wskaznikow: zale-
cenie zmiany biegu.
Legenda do rys. 1:
(B)
Aktualnie wraczony bieg.
Zalecany bieg, na który nalezy przełączyć .
W zaleznosci od wyposazenia samochodu, na wyswietlaczu zestawu wskazników, w czasie jazdy moze po-
jawié sie zalecenie wyboru biegu, w formie cyfry, ze wzgledu na oszczednose paliwa.
W tym celu w samochodach z automatyczna skrzynia biegów d¿wignia pretaczania musi znajdowaé sie w
potozeniu Tiptronic (→ liptronic).
Przy optymalnie wybranym biegy zalecenie zmiany biegu nie jest włączony. Pokazywany jest aktualnie
Włączony bieg

Aja uważam tak:
Wyraźnie tam pisze że jest wyświetlany aktualny bieg natomiast na tiptronic jest sugerowanie na jaki bieg zmienić dlatego aby nie piłował cały czas np.na 2
marchell

Dzisiaj skontował się ze mną serwic gdzie kupiłem samochód i szef serwisu powiedział że w trybie D powinien wyświetlić się numer biegu
Awatar użytkownika
chris

Post autor: chris »

Wiesz co w serwisach przeważnie więdzą mniej niż na forach także wystarczy przejechać się pierwszą lepszą testówką, żeby stwierdzić,
że obecnie w całej grupie VAG nie wyświetlają się biegi w trybie D tak jak to było wcześniej skoro nawet filmiki z YT Ciebie nie przekonują ;)
Jeżeli Twój T-Roc to RM2024 to nie ma prawa być inaczej i żaden kierownik gadający bzdury nic tutaj nie poradzi :)
Mnie też zapewniali w VW, że w T-Cross po FL 2024 w wersji z tym lepszym wyświetlaczem biegi będą się wyświetlały w trybie D
a to nieprawda bo VW to niedawno zmienił ;)
marchell

Już sam niewiem co mam o tym myśleć napewno masz racje tylko który z tych szpeców jest niedouczony na vw Polska czy kierownik serwisu
ODPOWIEDZ