Przejechałem od wymiany jakieś 7kkm, w tym trasy 2x500 i 2x700, nie zapaliło się, więc chyba jest ok.
A skąd stwierdzenie, że odsysają? Z tego co widziałem przez szybę to mój był na podnośniku i zlewali. Raczej obstawiam że wlewają tyle ile mają zapisane, że wchodzi a nie sprawdzają czy jest ok. Pytanie też jak dokładnie mierzą i czy pozwolili się staremu "wykapać"
Wymiana oleju
Re: Wymiana oleju
Skąd pomysł, że odsysają? Kolega raczy żartować. Przecież to jedna z najczęściej, może nie najlepsza, stosowanych metod przy wymianie oleju. Swego czasu stosowana w serwisach częściej niż spuszczanie. Istnieją do tego nawet specjalne urządzenia tzw. wysysarki.pshemus pisze: ↑25 wrz 2024, 23:24 Przejechałem od wymiany jakieś 7kkm, w tym trasy 2x500 i 2x700, nie zapaliło się, więc chyba jest ok.
A skąd stwierdzenie, że odsysają? Z tego co widziałem przez szybę to mój był na podnośniku i zlewali. Raczej obstawiam że wlewają tyle ile mają zapisane, że wchodzi a nie sprawdzają czy jest ok. Pytanie też jak dokładnie mierzą i czy pozwolili się staremu "wykapać"
Nie generalizowałbym, w moim ASO też spuszczają, ba, nawet płukankę robią na życzenie.
Ja wymieniłem olej 0W20 norma 508.00 1,5 tsi przy 5 tys/km + filtr tak mi sugerowali w ASO przy odbiorze auta.Olej wymieniłem prywatnie w ASO Skody (najtaniej ok 180 zł wymiana) kupiłem na allegro w Autorud Stalowa Wola teraz wymieniam co 12-14 tys + wszystkie filtry między przeglądem w ASO mam 5 letnią gwarancję.
Wczoraj w ASO wymieniałem olej + filtr + płukanka, przebieg 2,5 tys. km. Materiały ASO, koszt 790 zł. Następną wymianę zalecili przed 15 tys. lub przed upływem roku.
T-Roc 2024 Life Plus 1,5 150 KM DSG
Czy dopytywał Kolega w jaki sposób i ew. jakim preparatem wykonano tą płukankę?
Znam mechanika który płukankę wykonuje po spuszczeniu starego wlewa ok.0.5 l nowego oleju i bez kręcenia silnika go spuszcza, potem już nowy olej.
1.5 150KM FL Style DSG odebrany 03.03.2023