Ile czasu czekacie/czekaliście na swojego T-Roca?

Wszystkie tematy związane z Volkswagenem T-Roc - zakup, eksploatacja, problemy itd.
Spinner

Re: Ile czasu czekacie/czekaliście na swojego T-Roca?

Post autor: Spinner »

W moim przypadku, możliwość odsprzedaży starego auta była jednym z punktów pierwszej oferty cenowej jaką dostałem od dealera. Jak przy pierwszym spotkaniu w sprawie omówienia szczegółów odbioru wspomniałem, że nie będę odsprzedawał dotychczasowego auta bo jest za dobre i zostaje w rodzinie, to mi odpowiedział, że nie ma sprawy, bo te ten temat jest poruszany nijako pro forma, bo tak mają nakazane.
kuba654

Post autor: kuba654 »

Oso_Elvis pisze: 04 lis 2021, 18:09
kuba654 pisze: 03 lis 2021, 17:51
Oso_Elvis pisze: 03 lis 2021, 14:03 Czy ktoś z czekających lub uszczęśliwionych już nowym autem skorzystał z opcji odsprzedaży do VW (Das WeltAuto) w rozliczeniu swojego starego auta? Jeśli tak, to czy zaproponowane cena była fair? Proszę o podzielenie się swoimi doświadczeniami lub linkiem do wątku na innym forum jeśli ktoś zna takowy. Z góry dziękuję za cenne wskazówki!
2,5 roku temu zostawiałem w rozliczeniu Golfa VII (którego miałem 3 lata) i brałem T-Roca. Za cenę Golfa spłaciłem cały kredyt Easy Drive za niego (który był na 4 lata) i zostało jeszcze ponad 2 tysiące. Ale kilka dni później widziałem ogłoszenie z Golfem i kosztował ok. 8 tys. więcej, niż dostałem. Mógłbym pewnie sam sprzedać drożej, ale zależało mi na czasie. A poza tym przysługuje jeszcze zwrot niewykorzystanego ubezpieczenia kredytu oraz AC więc nie było w sumie aż tak wielkiej straty.

Podobnie teraz będę zostawiał T-Roca w rozliczeniu, co powinno akurat wystarczyć na spłatę kredytu (tym razem po 2,5 roku). Pewnie też sprzedadzą drożej, ale chociaż dostanę 2 tys. rabatu na nowego T-Roca i wymienię "za darmo" 2,5 letni model Advance na nowy Premium przy tej samej racie (a cena końcowa po rabatach nawet prawie 5 tysięcy niższa niż obecne auto) :D
To oczywiste, że muszą zarobić. To mechanizm był taki, że cena ustalona X , a od ceny nowego auta 2tys. dodatkowego rabatu za zostawienie auta?
Przy sprzedaży Golfa nie miałem upustu na T-Roca. A teraz faktycznie cena odkupu obecnego T-Roca jest na umowie i osobno jest zapis o upuście 2 tys. zł od ceny nowego T-Roca ("Udzielony dodatkowy upust 2000 zł za odkup auta VW T-Roc za kwotę x zł").
O ile się nie mylę to od początku sierpnia VW zrezygnował z udzielania upustu przy odkupie używanego samochodu.
T-Roc 1.5 TSI 150 KM DSG Premium + Sport + pakiety + dodatki. Zamówiony 17.06, 25.10 dopłynął do Emden, 15.11 informacja o zleceniu transportu z Poznania do Gdańska. Po małych niespodziewanych komplikacjach, odebrany 2 grudnia :D
kuba654

Oso_Elvis pisze: 04 lis 2021, 18:13
wjabl pisze: 03 lis 2021, 20:36
kuba654 pisze: 03 lis 2021, 17:51

2,5 roku temu zostawiałem w rozliczeniu Golfa VII (którego miałem 3 lata) i brałem T-Roca. Za cenę Golfa spłaciłem cały kredyt Easy Drive za niego (który był na 4 lata) i zostało jeszcze ponad 2 tysiące. Ale kilka dni później widziałem ogłoszenie z Golfem i kosztował ok. 8 tys. więcej, niż dostałem. Mógłbym pewnie sam sprzedać drożej, ale zależało mi na czasie. A poza tym przysługuje jeszcze zwrot niewykorzystanego ubezpieczenia kredytu oraz AC więc nie było w sumie aż tak wielkiej straty.

Podobnie teraz będę zostawiał T-Roca w rozliczeniu, co powinno akurat wystarczyć na spłatę kredytu (tym razem po 2,5 roku). Pewnie też sprzedadzą drożej, ale chociaż dostanę 2 tys. rabatu na nowego T-Roca i wymienię "za darmo" 2,5 letni model Advance na nowy Premium przy tej samej racie (a cena końcowa po rabatach nawet prawie 5 tysięcy niższa niż obecne auto) :D
Hej,
ja odebrałem swojego T-Roca 15.01.2021 - rocznik 2020.
W rozliczeniu zostawiłem VW Polo. Salon zapytał mnie o cenę co mnie interesuje - zgodzili się na 500 zł mniej niż chciałem.
Bonus dodatkowy polegał na tym, że dostałem dodatkowy rabat 2000PLN na T-Roca w zamian za pozostawienie auta w rozliczeniu.
Ja bylem bardzo zadowolony.
Nie sprzedałbym polówki za zaproponowaną cenę plus bonus 2000.
Nie wiem, czy teraz są jakieś gratyfikację, za pozostawienie autka - trzeba pytać handlowców.
Mój handlowiec, jak go zapytałem o opcję odkupu starego VW, to bąknał coś typu "no pomożemy" ale nic nie wspomniał nawet o bonusach upustach, a jak chciałem coś dopytać, to zbył mnie, że wócimy do tematu przy odbiorze nowego auta. Problem w tym, że ja chciałbym odsprzedać stary i dopiero wziąc nowy, bo nie mam gdzie parkować obu. Czy oni są zobowiązani do odkupu starego auta, czy to jest dobra wola dealera?
U mnie w 2019 roku w praktyce wyglądało to tak, że gdy był T-Roc gotowy do sprzedaży, oddałem Golfa do samochodów używanych. Kwotę za Golfa wysłali w dużej części do banku (jako spłatę całkowitą mojego kredytu) a pozostałą kwotę do mnie na konto. Na około 3 dni dostałem samochód testowy. W tym czasie bank zaksięgował spłatę kredytu, ja złożyłem wniosek o nowy kredyt i jak wszystko było gotowe to zamieniłem testowy na mój nowy zarejestrowany samochód. ;)
T-Roc 1.5 TSI 150 KM DSG Premium + Sport + pakiety + dodatki. Zamówiony 17.06, 25.10 dopłynął do Emden, 15.11 informacja o zleceniu transportu z Poznania do Gdańska. Po małych niespodziewanych komplikacjach, odebrany 2 grudnia :D
wowa_ja

Post autor: wowa_ja »

Kolejnym szczęśliwcom Parana wiezie autka
VW_Pablo

Post autor: VW_Pablo »

Hej, czy ktoś dostał informację, czy pociąg z Emden już ruszył? Ile faktycznie trwa transport pociągiem? Można go jakoś śledzić?
Agajack

Post autor: Agajack »

Na Dzien dzisiejszy nic niewiem czy transport wyruszył.Mimo że są tu forumowicze😀😀 którzy mają znajomych placowych.marynarzy to do tej pory nikt się niewychlił że ma znajomego nastawniczego,maszynistę,kolejarza 😀😀😀😀 taki żart oczywiście.Jutro będę dzwonił do Dealera dam znać.
Human

Post autor: Human »

Cześć, miałem produkcję na 44 tydz. dzisiaj wskoczył vin i ksiązka. Zastanawia mnie opis - zamówiony 1,5 Advance - na stronie jest T-Roc Style 1.5 l TSI OPF - czeski film z tym vw...
kuba654

Human pisze: 05 lis 2021, 8:10 Cześć, miałem produkcję na 44 tydz. dzisiaj wskoczył vin i ksiązka. Zastanawia mnie opis - zamówiony 1,5 Advance - na stronie jest T-Roc Style 1.5 l TSI OPF - czeski film z tym vw...
W Niemczech mają inne nazwy poszczególnych wersji. Ja np. mam zamówiony Premium z pakietem Sport, a na myVolskwagen wyświetla T-Roc Sport 1.5 l TSI OPF.
gzesio2

Post autor: gzesio2 »

Human pisze: 05 lis 2021, 8:10 Cześć, miałem produkcję na 44 tydz. dzisiaj wskoczył vin i ksiązka. Zastanawia mnie opis - zamówiony 1,5 Advance - na stronie jest T-Roc Style 1.5 l TSI OPF - czeski film z tym vw...
Kiedy zamawiałeś?
Ziomekatomek

Post autor: Ziomekatomek »

kuba654 pisze: 05 lis 2021, 8:25
W Niemczech mają inne nazwy poszczególnych wersji. Ja np. mam zamówiony Premium z pakietem Sport, a na myVolskwagen wyświetla T-Roc Sport 1.5 l TSI OPF.
Polskiego konsumenta trzeba dowartościować nazwą Premium, pomimo tego, że to wozidło koło premium nawet nie stało... W Niemczech nazywają to Sport, bo ma usportowione fotele i pare innych fikuśnych dodatków. Niemcy wiedzą czym jest premium i takie zagrywki tam nie działają.

Style zaś za bardzo się ze Skodą kojarzy polskiemu konsumentowi. Importer o tym wie, i dlatego jest Advance.
ODPOWIEDZ