Radio internetowe

Wszystkie tematy związane z Volkswagenem T-Roc - zakup, eksploatacja, problemy itd.
VDR

Re: Radio internetowe

Post autor: VDR »

Pod warunkiem że będzie działać dobrze. Ostatnio usiadłem na kluczyku i opuściłem szyby do samego dołu. Moja zajrzała do wnętrza by sprawdzić czy nie ma kluczyków w stacyjce i alarm się aktywował. Email przyszedł - ale push już nie koniecznie. Ostatnio znów były problemy z łączeniem do WeConnect - jednym słowem - za darmo mogę tą usługę mieć. Tez mam na 3 lata Plusa - zobaczymy co przez te 3 lata poprawia bo jak na razie to raczej mnie zrazili do tej usługi niż zachęcili ;)
krzychu8888

Post autor: krzychu8888 »

mój problem z radiem internetowym jest nieco inny niż opisywane wyżej

Nie wykupywałem żadnego pakietu a radio internetowe raz na X prób zadziała . po podłączeniu hotspota również działa raz na jakiś czas.

Dziwi mnie fakt że radio bez wykupionych danych działa .. co prawda przez jakiś czas.. i jak wspomniałem raz na X prób
VDR

Post autor: VDR »

Może Ci dealer włączył Cubica na próbny miesiac - jesli to nowe auto. Ja tak miałem i wtedy wszystko działało ok. Padło po miesiącu. Póki co jest porażka. Radio internetowe gra w zależności co się szybciej połączy - T-roc do hotspota czy AA po wifi do T-Roca :/
atrom55

Post autor: atrom55 »

Chcę się podzielić z kolegami taką otóż sprawą. Na początku roku kupiłem w Cubic Telcom pakiet 25GB (160zł) ważny przez rok. Przy całkiem mało aktywnym użytkowaniu na początku kwietnia zostało 5gb.
Kilka dni temu "w spadku" po dzieciach dostałem mobilny ruter wi-fi ZTE MF-79U. Wykorzystując oferte (prawie wszystkich sieci) dodatkowej karty sim dołączonej do wspólnego konta uruchomiłem sieć w samochodzie - działa bez zarzutu. Aby wybrane radio internetowe uruchamiało się po włączeniu zapłonu należy w ustawieniach rutera usunąć wymóg podania PIN karty sim. Koszt - kilka złotych miesięcznie. Konfiguracja b. prosta. Pozdrawiam jr
Awatar użytkownika
JacK666

Post autor: JacK666 »

atrom55 pisze: 25 kwie 2024, 12:14 Chcę się podzielić z kolegami taką otóż sprawą. Na początku roku kupiłem w Cubic Telcom pakiet 25GB (160zł) ważny przez rok. Przy całkiem mało aktywnym użytkowaniu na początku kwietnia zostało 5gb.
Kilka dni temu "w spadku" po dzieciach dostałem mobilny ruter wi-fi ZTE MF-79U. Wykorzystując oferte (prawie wszystkich sieci) dodatkowej karty sim dołączonej do wspólnego konta uruchomiłem sieć w samochodzie - działa bez zarzutu. Aby wybrane radio internetowe uruchamiało się po włączeniu zapłonu należy w ustawieniach rutera usunąć wymóg podania PIN karty sim. Koszt - kilka złotych miesięcznie. Konfiguracja b. prosta. Pozdrawiam jr
Masz rację tak to działa. Podobnie działa jak zrobimy w telefonie hotspot i podepniemy samochód.
Czyli wsiadamy do samochodu z telefonem, telefon się łaczy po BT z samochodem a za pomoca makra w telefonie uruchanmia się hotspot i samochód się łączy. Jak zakonczymy jazdę i telefon sie rozłączy z BT samochodu to makro wyłączy nam hotspot.

Ale wracając do routera to też miałem taki pomysł by z rutera dostarczać po wi-fi sygnał do samochodu (zamiast pakietu w Cubic) oraz dane dla aplikacji audials czyli radia internetowego tylko mi przeszło bo z infornacji od VW to radio internetowe działa tylko wtedy gdy mamy aktywną usługę We Connect + (co jest za darmo przez pierwsze 3 lata od zakupu) a potem usługa z + jest oferowana jako płatna.
Zostaje bepłatna usługa We Connect w której nie ma funkjonalności radia internetowego.
R-line 2023, 1.5 manual, komfort, led plus, beats, kamera, 18 cali, easy open, keyless itd.
Trok

Post autor: Trok »

JacK666, z zainteresowaniem czytam Twoje wpisy z różnych dziedzin dotyczących troków, są one wartościowe merytorycznie i wnoszą wiele ciekawych informacji i spostrzeżeń. Co do Infotainmentu opartego na MIB3, podzielam negatywne oceny. Jest wadliwie zaprojektowany, nieintuicyjny, bardzo trudno jest uruchomić i użytkować niektóre funkcje zwłaszcza w ramach We Connect Plus. Znacznie lepszy był Infotainment na MIB2, który miałem w poprzednim VW. Tamten był przyjazny, mogłem go dowolnie personalizować i aktualizować przy pomocy dowolnej SD lub pena. W MIB3 wszystkie czynności są tylko (chyba, że o czymś nie wiem) online i często wymagają wykupienia dodatkowych usług. Mimo, że We Connect Plus obejmuje np. radio internetowe, czy Apple Music, to bez połączenia internetowego korzystanie z nich jest niemożliwe. Z kilku innych funkcjonalności także. Jako źródło wymagany jest drogi i ubogi pakiet operatora Cubic Telecom bądź własny internet mobilny z hotspota. I tu dochodzę do Twojego wątku. Widzę, że w 2023 działałeś w temacie radia internetowego. Czy od tamtego czasu zaszły jakieś zmiany? Mnie do tej pory nie udało się uruchomić usług online za pomocą hotspota z iPhona z obecnym softem (18). Volkswagen oficjalnie odpowiedział mi, że "Obecnie w niektórych modelach pojazdów połączenie systemu informacyjno-rozrywkowego z osobistym hotspotem za pomocą smartfona może nie być możliwe, jeśli używany jest nowszy Apple iPhone z systemem operacyjnym w wersji iOS (lub nowszej)15." Podobno w ASO jest dostępna aktualizacja programowa eliminująca problem. Może wiesz coś o tym? Gdyby korzystanie z We Connect Plus w moim przypadku nie było możliwe poprzez hotspot, z żalem mimo wszystko zrezygnuję z tego pakietu.
Mam jeszcze inny przykład źle świadczący o Volkswagenie lekceważącym klientów. Drobiazg ale irytujący. Logotypy stacji radiowych. VW nie zapewnia logotypów dla wielu stacji, a można je ściągnąć ze strony radio.de i samemu wgrać np. w MIB2. Ale nie w MIB3, tu niczego samemu nie można. Wszystko online i za pieniądze. Tych logotypów online nie ma. Może znasz jakiś sposób? Tyle na razie. Pzdr.
VW T-ROC 2022, 1.5 DPCA, DSG, 18", pełna konfiguracja
marlod

Post autor: marlod »

W sumie to nie wiem o jakim radiu internetowym piszecie. Mam MIB3 z Infotainment z dużym ekranem ,bez pokręteł i przycisków, na dotyk tylko.
Jak chcę słuchać radia internetowego to mówię mu Hej Google, otwiera się Android Auto, klikam w ikonę aplikacji RMF ON albo w aplikację Radio Polska i wybieram jedną z dziesiątek stacji radiowych online. Telefon z Androidem w samochodzie, łączy się bluetoothem z radiem samochodowym.
Awatar użytkownika
JacK666

Post autor: JacK666 »

No to po kolei.
Ja od samego początku używam w samochodzie wyłącznie radia internetowego dostepnego w jednostce radia kupując pakiet roczny 25GB w Cubic.
I on mi wystarcza na cały rok i nawet go nie wykorzystuję w całości. Koszt 159 PLN uważam za zupełnie akceptowalny.
Ale mam usługę We Conect PLUS (a w niej jest obsługa radia internetowego) bezpłatnie na 3 lata bo tak było to przy konfiguracji wersji R-line.
Po tych trzech latach już trzeba będzie za We Connect PLUS płacić a jak nie to wtedy zostaje tylko darmowy We Connect a tam usługi radia internetowego NIE MA więc się zastanowię co dalej za 15 miesięcy.

Testowałem też na samym początku wersję z udostępnianiem internetu z telefonu poprzez hot-spot na zasadzie automatyzacji włączania hot-spotu w telefonie po połączeniu telefonu poprzez blutooth z samochdem (w Androidzie np. Macrodoid to załatwiał ustawia się sekwencje zdarzeń i niec nie tzreba w telefonie naciskać, działa "samo"). Wszystko działało tak samo jak internet byłby z pakietu Cubic. Oczywiście wtedy trzeba zmienić ustawienia w menu jednostki samochodu, wpisać nazwę sieci, hasło itd. Ale to jest proste do ustawienia.

Co do samego radia internetowego to wybór stacji zależy od samej aplikacji a tak naprawdę od tego kto dostarcza listę radiową do aplikacji radia u WV. Tutaj było jakies lekkie zamieszanie bo VW zmieniał w międzyczasie tego dostawcę, stacje sie pojawiały i zmieniały itd. Ale wszystko po tej zmianie działa stabilnie.

Robiłem też próby łączenia się samochodem do sieci wi-fi domowego routera bo garaż mam w bryle domu oraz do przenośnego routera z kartą SIM i też to normalnie działa tak jak z pakietem Cubic, czy z hot-spotem z telefonu.
Więc jak jest problem z hotspotem z iphona to czy działa to z jakimkolwiek innym wi-fi z innego telefonu czy routera w zasięgu?

Nie ma też żadnych problemów z Android Auto bo mam telefon z androidem :-) w sensie bezprzewodowego łączenia się i używania map czy innych aplikacji Spotify, a nawet ostatnio Tuya Smart pojawiła się na AA i umożliwia dodanie sterowania urządzeniami z ekranu samochodu czyli. np. mogę zdalnie włączyć oswietlenie wokół domu czy dowolne inne uzrządzenia pracujące w środowisku Tuya. Teraz mam zamiar sobie skonfigurowac bramę wjazdową i garażową w aplikacji i otwierać dotykowo z ekranu samochodu zamiast z pilota. Ale to takie tam zabawy w wolnym czasie.

Co do logotypów stacji radiowych tych tradycyjnych to tutaj jak mam jakieś tam stacje radiowe poprogramowane to logo jest ale nie wiem czy one są brane od VW czy jakoś inaczej bo jednak większość stacji polskich, których słucham jest dostępna jako stacje internetowe:-)
Ale fakt przy radiu internetowym nie każde ma swoje logo wyświetlane szczególnie jakieś niszowe być może jednak problem leży w braku dostarczenia tego loga gdzieś na serwery WV bo samo radio działa.

Mam wszystkie dostępne aktualizacje, które pojawiały się on-air w samochodzie bo je zawsze akceptowałem oraz za każdym razem będąc w ASO podłączają mi samochód do ich sieci i puszczją upadate by sprawdzić czy przypadkiem coś się z aktualizacji nie ściagnie.
Ostatnio (czyli jakieś 7 miesiecy temu) jak byłem to wgrali aktualizację obsługi kamery cofania ale to sami mi o tym powiedzieli, że to zrobią bo dostali jakies info, że jest takie coś.
R-line 2023, 1.5 manual, komfort, led plus, beats, kamera, 18 cali, easy open, keyless itd.
Trok

marlod, wprawdzie Infotainment MIB3 mamy taki sam ale źródło internetu zupełnie inne. Zapewne nie przeczytałeś w całości mojego wpisu. Dość dokładnie opisałem mój problem i jego prawdopodobną przyczynę - brak kompatybilności oprogramowania Infotainment MIB3 z oprogramowaniem iPhona powyżej IOS15. Mój problem to nie Twój problem. Ja chcę mieć radio internetowe w ramach płatnego We Connect Plus, a Ty masz radio internetowe z aplikacji w telefonie podłączonym przez Android Auto do Infotainmentu. Różnice porównałbym do oglądania jakiegoś filmu w wersji kinowej i w domu prze telewizję internetową. Niby film ten sam ale technologia wyświetlania i efekty całkiem inne.
Trok

JacK666, dzięki za obszerną odpowiedź. Niestety niewiele mi wyjaśniła, gdyż Twoja sytuacja jest inna od mojej. Nie używam Androida i nie zamierzam. Co do kosztu pakietu Cubic, moja kalkulacja też jest inna od Twojej. Za roczny pakiet 25GB (dla mnie niewystarczający) musiałbym zapłacić dwuletni koszt moich multimediów (1000GB + ponad 200 kanałów tv + tele 5G bez limitu i 75GB (których nie wykorzystuję w ciągu miesiąca). Tak więc Cubic nie opłaca mi się i w grę wchodzi tylko hotspot z iPhona.
Logotypy stacji radiowych były kiedyś na stronie VW, dziś nie ma. Dziś VW bazuje na zasobach radio.de, a tam są praktycznie wszystkie, także polskie stacje z logotypami. I tak np. Polskie Radio Kierowców w formacie DAB+ też jest, a Infotainment VW stację transmituje z informacją, że loga brak. Poza tym podtrzymuję wszystko z poprzedniego wpisu.
ODPOWIEDZ