Czarny dach, lakierowane nadproża R-Line - czy to dobre pomysły?

Wszystkie tematy związane z Volkswagenem T-Roc - zakup, eksploatacja, problemy itd.
pj_pl

Czarny dach, lakierowane nadproża R-Line - czy to dobre pomysły?

Post autor: pj_pl »

Planuję zakup T-Roc 1.5 z DSG, ogrzewaniem postojowym, ogrzewaną kierownicą, kamerą cofania, zależy mi też na estetycznym wyglądzie.
W wyborze wyposażenia mam kilka kontrowersyjnych spraw.
Pierwsza to ewentualny czarny dach. Na zdjęciach dobrze wygląda (np. biało-czarny, ascot-czarny), ale mam wątpliwości co do praktycznej strony. Taki dach zapewne mocno się nagrzewa na słońcu (w moim ciemnoszarym fordzie czuć w słoneczne dni ciepło z podsufitki) a co do estetyki to może być ona szybko zepsuta łatwiej widocznym kurzem.
Czy ktoś z posiadaczy takiego dachu mógłby coś o tym powiedzieć?

Druga to wybór R-Line Plus - ta wersja ma kilka zalet ALE lakierowane nadproża mogą być chyba bardziej podatne na uszkodzenia, zwłaszcza że auto będzie w sezonie zimowym jeździć po śniegu. Na dodatek 18 calowe koła w tej wersji mogą być zbyt twarde (tak wyczytałem na tym forum).

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
JacK666

Re: Czarny dach, lakierowane nadproża R-Line - czy to dobre pomysły?

Post autor: JacK666 »

pj_pl pisze: 21 sty 2025, 10:57 Pierwsza to ewentualny czarny dach. Na zdjęciach dobrze wygląda (np. biało-czarny, ascot-czarny), ale mam wątpliwości co do praktycznej strony. Taki dach zapewne mocno się nagrzewa na słońcu (w moim ciemnoszarym fordzie czuć w słoneczne dni ciepło z podsufitki) a co do estetyki to może być ona szybko zepsuta łatwiej widocznym kurzem.
Czy ktoś z posiadaczy takiego dachu mógłby coś o tym powiedzieć?

Druga to wybór R-Line Plus - ta wersja ma kilka zalet ALE lakierowane nadproża mogą być chyba bardziej podatne na uszkodzenia, zwłaszcza że auto będzie w sezonie zimowym jeździć po śniegu. Na dodatek 18 calowe koła w tej wersji mogą być zbyt twarde (tak wyczytałem na tym forum).

Pozdrawiam
Biały R-line z czarnym dachem na kołach 18 cali i z czarną podsufitką.
Nie odczuwam żadnych problemów wskazanych powyżej przez Ciebie ale dokładnie chciałem taki a nie inny model z racji właśnie czarnego dachu, braku tych plastikowych czarnych szerokich listew na drzwiach oraz zmienionego przedniego (głównie kształt świateł dziennych) i tylnego zderzaka.
Wg. mnie R-line stylistycznie (wiem o gustach się nie dyskutuje) wygląda zdecydowanie lepiej właśnie przez brak tych plastków na bocznych drzwiach oraz zmienione zderzaki.
R-line 2023, 1.5 manual, komfort, led plus, beats, kamera, 18 cali, easy open, keyless itd.
Dig Dug

Post autor: Dig Dug »

Po co ci ogrzewanie postojowe ? Przy 1.5 tsi to strata pieniedzy. Jak masz wszystko full, asystenci, klapa, grzana szyba, VC, swiatla itp. to wtedy wchodzi widzimisie jak ogrzewanie postojowe, szklany dach, skora, hak.
W aucie jest cieplo po 1-1,5 km nawet w ziemie. Dla mnie grzana szyba to spoko zakup, grzanie siedzen czy kierownicy nie musi byc, ale moze, za to ogrzewanie postojowe to kasa w bloto.
Awatar użytkownika
JacK666

Grzanie szyby, siedzeń i kierowniicy to podstawa gdy się robi krótkie odcinki w mieście.
Siedzenie i kierownica grzeją już po 20-30 sekundach i jest komfort termiczny zanim się nagrzeje samochód od nawiewów.
Do tego w zimie gdy nie zdejmujemy wierzchniego okrycia bo stosunkowo krótki odcinek jedziemy to miło jak sobie grzanie siedzenia ustawić na 1/3 a nie bardzo grzeć kabinę.
No ale każdy uważa co tam mu pasuje. Dla mnie klimatyzaja automatyczna i grzanie foteli i kierownicy to podstawa wyposażenia.
R-line 2023, 1.5 manual, komfort, led plus, beats, kamera, 18 cali, easy open, keyless itd.
mono12345

Post autor: mono12345 »

Hej. Dwa samochody wcześniem, miałem cały czarny samochód. PIĘKNY, po umyciu :-(. Powiedziałem nigdy wiecej czarnego. Chyba z racji wieku jestem bardzej praktyczny. Kolor szary - bieżący T-Roc, jak i poprzednia Astra K (z czarną podsufitką). W zasadzie jako kierowca czarnej podsufitki nie widziałaem, tylko ciemne słupki i "Piano black", z paluchami i zakurzone. Po pewnym czasie tego już nie zauważałem. Konfigurująć T-ROC-a nie chciałem "Piano black". Natomiast, w ostatniej chwili do zamówienia dorzuciłem ogrzewanie postojowe i grzana kierownicę. To był strzał w 10! Nie mam garażu i pewnie nie będę miał. Dzisiaj rano, webasto na 15 minut. Samochód ciepły, silnik lekko dogrzany. Ponadto uważam, że te plastiki (tworzywa szuczne :-) ), na drzwiach robią swoje. Zabezpieczają dół drzwi przed zarysowaniem. Myślę, że każdy ma trochę inne preferencje i musi sam wybrać. A i chciałem kolor "Petrol blue". Ale nie mieli w pobliskich salonach na pokaz. Troche żałowałem ale tylko do momentu, kiedy nie zobaczyłem w takim kolorze T-ROC-a mocno zakurzonego. Wyglądał nijak :-)
mono12345

Post autor: mono12345 »

T-Roc Style, Indim Gray
Tucs-roc

Post autor: Tucs-roc »

Czarny dach za 2,5k to trochę dużo. Na przyklad Captur 1,5k doplaty wymaga, parę lat temu kilku producentów wymagało ok. 1k doplaty.
pj_pl

Post autor: pj_pl »

Dig Dug pisze: 21 sty 2025, 11:43 Po co ci ogrzewanie postojowe ? Przy 1.5 tsi to strata pieniedzy. Jak masz wszystko full, asystenci, klapa, grzana szyba, VC, swiatla itp. to wtedy wchodzi widzimisie jak ogrzewanie postojowe, szklany dach, skora, hak.
W aucie jest cieplo po 1-1,5 km nawet w ziemie. Dla mnie grzana szyba to spoko zakup, grzanie siedzen czy kierownicy nie musi byc, ale moze, za to ogrzewanie postojowe to kasa w bloto.
Ogrzewanie postojowe postrzegam jako przydatne bo dość wiele dni jesienno-zimowych (mieszkam ok. 500 m.n.p.m) to wychodzenie z domu wcześniej żeby rozmrozić szyby samochodu. A tak często mógłbym tylko kliknąć pilotem :)

Mam Forda z podgrzewaną kierownicą i to jest dla mnie super sprawa. Krótkie przejazdy gdy coś trzeba załatwić, nie ma czasu na rękawiczki a ręce zmarznięte. Niestety spotkałem się z opinią na YT że w VW kierownica podgrzewana Tiptronic (opcja za dopłatą) jest gorsza od standardowej ze względu na dotykowe, zbyt łatwo reagujące przyciski.
Awatar użytkownika
JacK666

pj_pl pisze: 21 sty 2025, 14:53 Niestety spotkałem się z opinią na YT że w VW kierownica podgrzewana Tiptronic (opcja za dopłatą) jest gorsza od standardowej ze względu na dotykowe, zbyt łatwo reagujące przyciski.
Dotykową kierownica to nie była rzecz której najbardziej chciałem ale dla wersji R-line, bo tylko ta wersja t-roca wchodziła w rachubę, taka kierownica jest w standardzie.
Myślałem, że będzie z tym problem ale to działa na zasadzie dotyku i lekkiego naciśniecia na panel, który potwierdza drganiem przyjęcie rozkazu i jedynie co trzeba robić to precyzyjnie doknąc panelu i naprawdę można sie tego nauczyć.
A jeśłi nie dotykamy i nie przesuwamy palcem w obrębie głośności to możemy sobie po panelu jeździć palcem i nie reaguje.

Wg. mnie gorzej zrobili to w przypadku dotykowego panelu klimatyzacji bo tam nie ma informacji zwrotnej, że dotyk zadziałał tylko widac to na wyświetlaczu czy na zapalonej diodzie nad wybranym polem dotykowym. Ale pola dotykowe są na tyle duże, że też daje sie bez problemu regulować.

No i zaleta taka, że wystarczy przetrzeć i jest to czyste :-)
patryk1234

Post autor: patryk1234 »

Ale ten dach to nie jest malowany tylko naklejona jest czarna gruba folia
ODPOWIEDZ