Gorący silnik, zapachy spalenizny itd.

Wszystkie tematy związane z Volkswagenem T-Roc - zakup, eksploatacja, problemy itd.
Norman_D

Gorący silnik, zapachy spalenizny itd.

Post autor: Norman_D »

Witam,
jestem tutaj nowy i mam nikłe pojęcie o motoryzacji więc z góry proszę o wyrozumiałość.

Jestem świeżo upieczonym posiadaczem T-Roca Advance 1.0 CL Manual. Aktualnie przeglądając forum doszkalam się nt. docierania i wszystkich opcji jakie posiada to auto. Niepokoją mnie zapachy i gorący silnik, który wyczuwam po zaparkowaniu auta. Jeżdżę po mieście, głównie po dzieciaki albo na zakupy, staram się grzecznie przestrzegać zmiany biegów choć czasem mam wrażenie, że nic innego nie robię :D Bo przy 60 woła by dawać na 6stkę :D

Zastanawiam się czy kontaktować się z dealerem czy się wygłupię zgłaszając taką sytuację. Jak podkreślam jestem totalnym noobem i proszę o fachową podpowiedź forumowiczów.
balon

Re: Gorący silnik, zapachy spalenizny itd.

Post autor: balon »

Zapachy w nowym aucie to coś normalnego. Wypalają się wszelkie smary itp.
Troc Premium indium grey 1.5 + dsg + pakiet sport + pakiet drogowy + keyless + automatyczny bagażnik + kamera cofania + felgi szare Kolumbus 17 - zamówiony 11.06 - wyprodukowany 14.10. Odbiór 23.11.
Passaretti B8 2021 Business z pakietami + dsg
Wojtass_nt

Post autor: Wojtass_nt »

Po pierwsze jeśli chcesz jeździć ekonomicznie to nie zmieniaj biegów wtedy kiedy na ekranie zobaczysz taką informację… Biegi zmienia się przy odpowiednio wysokich obrotach. Dla przykładu przejedź 100km jadąc 60km/h na 6 tym biegu i zrób to samo na 4 i zobacz spalanie.
Norman_D

Post autor: Norman_D »

Czyli nie sugerować się tym co wskazuje pojazd? Żeby zmieniać? Poprzednio jeździłem Polo i sugerowałem się wskaźnikami komputera ale jakoś to było bardziej intuicyjne. Domyślam się że wszystko się wypala ale śmierdzi niemiłosiernie jakbym nie wiem na ręcznym jechał albo miał spalone sprzęgło... I zastanawiam się czy zgłosić to do dealera.
baxior
Kontakt:

Post autor: baxior »

Trudno na podstawie Twojego opisu stwierdzić czy śmierdzi czy nie. U mnie nic nie śmierdziało i nie śmierdzi (4 tyś km). Skoro tak mocno przeszkadza jak piszesz to chyba coś nie tak.
T-Roc Premium 1.5 TSI Manual Czarna Perła z pakietami i dodatkami😉
Maj 2021
Marchewa78

Post autor: Marchewa78 »

U mnie taki zapach był na samym początku jak odebrałem auto i było to czuć tylko jak parkowałem w garażu. Ale podejrzewam że to głównie zapach z wygrzewania układu wydechowego i GPF. Po kilku dniach wszystko wróciło do normy
extreme84

Post autor: extreme84 »

Ja na samym poczatku czułem zapach spalonej gumy. Wszystko minęło, nikomu nie zgłaszałem. Nie wiem czy ty masz to samo, tym niemniej świeży samochód może chyba dawać zapachy spalenizny.

A biegi zmieniaj tak, żeby mieć obroty w okolicach ~2000. Jazda 60 km/h na 6 biegu nie jest zdrowa dla silnika, szczególnie pod obciazeniem, jak teren nie jest płaski.
T-ROC Advance Indium Grey 1.5 TSI Manual + pakiety: komfort, drogowy, zimowy, siedzenia komfortowe, kamera, ciemne szyby, hak
Kris

Post autor: Kris »

Ma taki sam model i nic nie śmierdzi,ale z doświadczenia wiem że w każdym aucie dzieje się coś innego taki jego urok,miejmy nadzieję że zapach minie. Pozdrawiam
extreme84

Post autor: extreme84 »

Dodam tylko, że w kabinie mi nic nie śmierdziało, jedynie po wyjściu z auta, z okolic maski/silnika. Ale ponieważ to był okres urlopowy i na 3 dzień puściłem się w trase 450 km, bardzo szybko minęło :-) Jak jeździsz tylko po mieście pewnie potrwa to dłużej.
T-ROC Advance Indium Grey 1.5 TSI Manual + pakiety: komfort, drogowy, zimowy, siedzenia komfortowe, kamera, ciemne szyby, hak
ODPOWIEDZ