Wycieraczki
Re: Wycieraczki
Dajcie znać za miesiąc, u mnie się już niestety co jakiś czas zaczynają odzywać. Najdziwniejsze jest to że jak niechcacy pociągnę po suchej szybie to jest idealna cisza, skrzypią na mokrej.
Wymieniłem na Boscha.
No teraz się jeździ jak autem premium.
W tamtym tygodniu byłem innym VW w Brukseli.
Wycieraczki na takiej trasie potrafią wymęczyć
No teraz się jeździ jak autem premium.
W tamtym tygodniu byłem innym VW w Brukseli.
Wycieraczki na takiej trasie potrafią wymęczyć
1.5 DSG 6,0 spalanie
Śpiesz się cieszyć tym komfortem zapewnionym wycieraczkami Bosch'a, bo tak szybko odejdzie. Za miesiąc, dwa, wszystko wróci do normy, bo to nie kwestia piór wycieraczek.
Nie prawda. Fabryczne wycieraczki nie wytrzymały nawet roku i dlatego wymieniłem na Bosch Aerotwin. Obecnie, po czterech latach wciąż dobrze wycierają, bez skakania itp. Trzeba też pamiętać o prostopadłym ustawieniu wycieraczek do szyby, w razie potrzeby wyregulować poprzez odpowiednie podgięcie ramion.
Ostatnio zmieniony 25 sty 2024, 19:50 przez rob, łącznie zmieniany 1 raz.
Premium 2.0 TSI 4Motion DSG, pakiety: komfort, drogowy, sport, zimowy, el. pokrywa bagażnika, Beats, DAB
To kwestia piór. Ja swoje wymieniłem po 6 miesiącach. Od 1,5 roku mam Bosche i nie ma żadnego problemu.
No właśnie. Ramiona są zbyt wiotkie i nie utrzymują prostopadłości płaszczyzn szyba/ pióro. Może incydentalnie, niektórym trafiły się sztywniejsze ramiona, robione przez porządniejszego Chińczyka i problemów nie mają. Ja, bez względu na pióro (miałem VW, Bosch aerotwin, Continental) i po miesiącu, dwóch od wyregulowania, problem skakania powraca. Trochę mnie to drażni bo w żadnym ujeżdżanym aucie, czy prywatnym, czy służbowym, takich problemów nie miałem.rob pisze: ↑25 sty 2024, 19:42 Nie prawda. Fabryczne wycieraczki nie wytrzymały nawet roku i dlatego wymieniłem na Bosch Aerotwin. Obecnie, po czterech latach wciąż dobrze wycierają, bez skakania itp. Trzeba też pamiętać o prostopadłym ustawieniu wycieraczek do szyby, w razie potrzeby wyregulować poprzez odpowiednie podgięcie ramion.
Ja zauważam pewną poprawę zachowania Boscha z przodu po zmianie płynu do spryskiwaczy - wcześniej miałem Turtle Wax, teraz Sonax i jest nieco lepiej - czasem coś skrzypnie, ale na ogół chodzą poprawnie.
Do działania z tyłu nie mam zastrzeżeń - oryginał - dramat, Bosch - bez zarzutu.
Za to coraz częściej noszę się z wyłączeniem czujnika deszczu - kiepsko to działa gdy jest drobny opad i dużo małych kropelek na szybie. I to zbyt rzadkie uruchamianie przy prędkości poniżej 30km/h (choć to pewnie bez czujnika będzie wyglądało podobnie) - wcześniejsze auta przechodziły w tryb wolnej pracy po całkowitym zatrzymaniu a nie przy wolniejszej jeździe.
Do działania z tyłu nie mam zastrzeżeń - oryginał - dramat, Bosch - bez zarzutu.
Za to coraz częściej noszę się z wyłączeniem czujnika deszczu - kiepsko to działa gdy jest drobny opad i dużo małych kropelek na szybie. I to zbyt rzadkie uruchamianie przy prędkości poniżej 30km/h (choć to pewnie bez czujnika będzie wyglądało podobnie) - wcześniejsze auta przechodziły w tryb wolnej pracy po całkowitym zatrzymaniu a nie przy wolniejszej jeździe.
Nawet sytuacja, którą opisujesz, jest wg mnie, nie do przyjęcia. Chodzi o najbardziej banalny z banalnych podzespołów i jakieś ceregiele z dobieraniem odpowiedniego płynu to i tak przesada.pshemus pisze: ↑25 sty 2024, 23:34 Ja zauważam pewną poprawę zachowania Boscha z przodu po zmianie płynu do spryskiwaczy - wcześniej miałem Turtle Wax, teraz Sonax i jest nieco lepiej - czasem coś skrzypnie, ale na ogół chodzą poprawnie.
RacjaSpinner pisze: ↑26 sty 2024, 0:29Nawet sytuacja, którą opisujesz, jest wg mnie, nie do przyjęcia. Chodzi o najbardziej banalny z banalnych podzespołów i jakieś ceregiele z dobieraniem odpowiedniego płynu to i tak przesada.pshemus pisze: ↑25 sty 2024, 23:34 Ja zauważam pewną poprawę zachowania Boscha z przodu po zmianie płynu do spryskiwaczy - wcześniej miałem Turtle Wax, teraz Sonax i jest nieco lepiej - czasem coś skrzypnie, ale na ogół chodzą poprawnie.
Premium 2.0 TSI 4Motion DSG, pakiety: komfort, drogowy, sport, zimowy, el. pokrywa bagażnika, Beats, DAB