Koła Zimowe - spieszmy się kochać lato
Koła Zimowe - spieszmy się kochać lato
Hej,
szykuję się do kupienia kół zimowych ("taniej nie będzie") stąd moje pytania:
silnik: 1.5 tsi, ver. sport premium
aktualne koła: 17", opona 215/17
Myślę nad zakupem kół o mniejszej średnicy felgi, a większym "balonie" - z tego co sprawdziłem 205/60/R16
1) czy ktoś posiada oryginalne felgi stalowe (+ kołpaki) i powiedziałby jakie parametry mają pasujące do t-roca felgi - głównie chodzi mi o ET i szerokość, przy 16" średnicy.
2) czy polecacie kupić drugi komplet kół, czy lepiej kupić same opony i "przekładać" je na felgi "letnie"?
3) czy znacie jakieś rzetelne sklepy, które sprzedają dobrej jakości felgi
4) ew. - może ktoś ma na sprzedaż NOWY komplet kół z oponami zimowymi 2022?
Pozdrawiam serdecznie
szykuję się do kupienia kół zimowych ("taniej nie będzie") stąd moje pytania:
silnik: 1.5 tsi, ver. sport premium
aktualne koła: 17", opona 215/17
Myślę nad zakupem kół o mniejszej średnicy felgi, a większym "balonie" - z tego co sprawdziłem 205/60/R16
1) czy ktoś posiada oryginalne felgi stalowe (+ kołpaki) i powiedziałby jakie parametry mają pasujące do t-roca felgi - głównie chodzi mi o ET i szerokość, przy 16" średnicy.
2) czy polecacie kupić drugi komplet kół, czy lepiej kupić same opony i "przekładać" je na felgi "letnie"?
3) czy znacie jakieś rzetelne sklepy, które sprzedają dobrej jakości felgi
4) ew. - może ktoś ma na sprzedaż NOWY komplet kół z oponami zimowymi 2022?
Pozdrawiam serdecznie
Re: Koła Zimowe - spieszmy się kochać lato
Koła letnie i zimowe mam w tym samym rozmiarze zg ze specyfikacją, siedemnastki. 2 razy do roku średnio 100-120pln do wydania na przekładkę. Ja mam drugi komplet felg z oponami i w 30 minut sam zmieniam koła. No i opony nie są poddawane obciążeniom przy zdejmowaniu i zakładaniu na felgę. Co 2 lata jadę wyważyć (wcześniej wyczyść z kamyczków, bo w warsztacie tego nie robią i wyważają z kamieniami) i tyle w temacie z mojej strony.
T-Roc Premium 1.5 TSI Manual Czarna Perła z pakietami i dodatkami
Maj 2021
Maj 2021
a ja w tym roku postanowiłem zmienić na całoroczne Goodyeary. Letnie po 3 sezonach mam już z przodu do śmieci (strasznie słabe są te fabryczne Bridgestone)
Całoroczne w aucie zony sprawdzają się wyśmienicie (ciche i były lepsze w zimę od moich zimowych Dębic w T rocu)
Ryzyk fizyk, jak będzie źle ( obawiam się tylko w całorocznych lata (powyżej 30C) i letnich tras) to najwyżej dokupię letnie bo i tak bym musiał - a wielosezony będę używał od października do maja
Całoroczne w aucie zony sprawdzają się wyśmienicie (ciche i były lepsze w zimę od moich zimowych Dębic w T rocu)
Ryzyk fizyk, jak będzie źle ( obawiam się tylko w całorocznych lata (powyżej 30C) i letnich tras) to najwyżej dokupię letnie bo i tak bym musiał - a wielosezony będę używał od października do maja
Jak obecnie czytam fachowcy zalecają taki sam rozmiar opon zima-lato wcześniej był trend o "rozmiar"mniejsze np. 17/16-zima.Mam 2 komplety 17 na alufelgach na zimę kupiłem w super stanie za ok.900 zł.Szkoda szarpać opony i przekładać na jedne felgi,2 komplet to zakup na lata i mniejszy koszt wymiany.pozdrawiam
To nie chodzi o mniejsze w sensie średnicy a o węższe (o jeden rząd). Uzasadnia się to tym, że węższe skuteczniej "wgryzają" się w śnieg (większy nacisk na jednostkę powierzchni styku opony z podłożem).Wachacz pisze: ↑27 lip 2022, 12:23 Jak obecnie czytam fachowcy zalecają taki sam rozmiar opon zima-lato wcześniej był trend o "rozmiar"mniejsze np. 17/16-zima.Mam 2 komplety 17 na alufelgach na zimę kupiłem w super stanie za ok.900 zł.Szkoda szarpać opony i przekładać na jedne felgi,2 komplet to zakup na lata i mniejszy koszt wymiany.pozdrawiam
Ale kto ma w obecnych czasach okazję do jeżdżenia po śniegu? Incydentalnie, a więc zalecenie bezprzedmiotowe.
Ja wiem o czym piszesz tak do tej pory to tłumaczono lepiej pracuje na śniegu,ale od jakiegoś czasu czytam i oglądam w programach motoryzacyjnych experci zmienili zdania obecnie zalecają takie same szerokości opon zimowych i letnich ja osobiście tak zrobiłem 17 na alusach super wyglądają jeździ się bez zauważalnej,wyczuwalnej różnicy to oczywiście moje zdanie.pozdrawiam
Chyba nie do końca mnie zrozumiałeś. Ja tylko prostuję twój komentarz twierdząc, że w tych różnorakich zaleceniach (bez względu na to czy starych, czy nowych) nie chodziło i nie chodzi o średnicę tylko o szerokość opony. Na przykład letnia 215/55/17 - zimowa 205/55/17.Wachacz pisze: ↑27 lip 2022, 17:05 Ja wiem o czym piszesz tak do tej pory to tłumaczono lepiej pracuje na śniegu,ale od jakiegoś czasu czytam i oglądam w programach motoryzacyjnych experci zmienili zdania obecnie zalecają takie same szerokości opon zimowych i letnich ja osobiście tak zrobiłem 17 na alusach super wyglądają jeździ się bez zauważalnej,wyczuwalnej różnicy to oczywiście moje zdanie.pozdrawiam
OK wszystko jasne,ja mam takie same rozmiary opon zima lato 215/55/17 jazda OK.pozdrawiam
Sam wywodzę się z trendu, że na zimę stosuje się opony "węższe" - przez co, aby zachować fabryczne zalecenia myślałem o felgach ze średnicą 16" czyli rozmiar mniejsze niż letnie.
Proponujecie zatem zakładać 17", czyli opony o takim samym profilu i szerokości jak letnie - chyba właśnie tak zrobię.
Dzięki za odpowiedzi, jeśli ktoś chciałby coś jeszcze dodać, to oczywiście proszę śmiało
Proponujecie zatem zakładać 17", czyli opony o takim samym profilu i szerokości jak letnie - chyba właśnie tak zrobię.
Dzięki za odpowiedzi, jeśli ktoś chciałby coś jeszcze dodać, to oczywiście proszę śmiało
Znalazłem jeszcze taki artykuł: https://www.wyborkierowcow.pl/czy-zimow ... n-na-zime/
Streszczenie:
Zrobiono test takich samych opon (wzór bieżnika) w różnych rozmiarach. Jeżeli jesteś zwykłym kierowcą, który nie jeździ w ekstremalnych warunkach nie odczujesz różnicy - ale zakładanie specjalnie węższych opon, żeby "lepiej" wgryzały się w śnieg nie ma jakoś bardzo wielkiego sensu.
Z tego względu zdecyduję się chyba na 16" żeby było bardziej "miękko" i ze względu na niższą cenę
Streszczenie:
Zrobiono test takich samych opon (wzór bieżnika) w różnych rozmiarach. Jeżeli jesteś zwykłym kierowcą, który nie jeździ w ekstremalnych warunkach nie odczujesz różnicy - ale zakładanie specjalnie węższych opon, żeby "lepiej" wgryzały się w śnieg nie ma jakoś bardzo wielkiego sensu.
Z tego względu zdecyduję się chyba na 16" żeby było bardziej "miękko" i ze względu na niższą cenę