Felgi na zimę - alu czy stalowe?
- Marecki1976
Re: Felgi na zimę - alu czy stalowe?
Panowie a ja mam takie pytanie, jak to jest z tymi felgami stalowymi na zimę , jak założę nie będzie mi się świeciła kontrolka od opon ? Bo gdzie te czujniki wreszcie są przy zaworkach czy jak tu wcześniej było pisane z ABS u czyta.
Bo zastanawiam się nad zakupem już felg i opon 16 na zimę aczkolwiek dopiero za miesiąc ma dojechać do mnie autko .
Bo zastanawiam się nad zakupem już felg i opon 16 na zimę aczkolwiek dopiero za miesiąc ma dojechać do mnie autko .
T-Roc 1.5 《30.12.2022》
ja mam na lato alusy 17" z fabryki, a na zimę kupiłem 16" felgi stalowe oryginalne VW + mini kołpaki (pasują do śruby antykradzieżowej).
Nie ma żadnego problemu z czujnikami. Czujniki są w ABS, nie ma ich w kołach, nie obliczają one precyzyjnego ciśnienia w oponie, tylko liczą obroty koła.
Nie ma żadnego problemu z czujnikami. Czujniki są w ABS, nie ma ich w kołach, nie obliczają one precyzyjnego ciśnienia w oponie, tylko liczą obroty koła.
- Marecki1976
Więc na razie poszukam zwykłych stalowych felg, opon I nie będę się pchał w koszty.
T-Roc 1.5 《30.12.2022》
Z mojej strony polecam, kupiłem świetne opony zimowe Vredestein + felgi stalowe nowe, i jeździ się super wygodnie, opony są cichsze niż letnie, i jest bardziej miękko.
Podeślę zdjęcie jak się uda tutaj wrzucić, jak to wygląda, moim zdaniem najlepszy wybór do tego auta. Jakbym brał drugi raz wziąłbym letnie także 16"
Podeślę zdjęcie jak się uda tutaj wrzucić, jak to wygląda, moim zdaniem najlepszy wybór do tego auta. Jakbym brał drugi raz wziąłbym letnie także 16"
Panuje powszechne przekonanie, że sól używana do posypywania dróg korozyjnie wpływa na felgi zarówno stalowe jaki aluminiowe. Te drugie są na ogół więcej warte, zatem warto je zachować w dobrym stanie "do lansu" na wiosnę i lato. Ja również nabyłem felgi stalowe na zimę w rozmiarze 16' i do tego oryginalne kołpaki VW. Pomimo, że na jednym z postów na tym forum jest fotka z takim zestawem skomentowana, że autko bardzo traci na sylwetce. Cóż o gustach się nie dyskutuje...
ciekawe czy sól będzie przez drogowców używana zimą, w kraju gdzie nie ma węgla może i zabraknąć soli
Swoją drogą poruszyłeś bardzo ciekawą kwestię dot. soli na drogach i w ogóle odśnieżania.
Wiele mówi się o tym, że to co dzieje się na świecie, związane jest z tym, aby ogólnie "zniechęcić" ludzi do podróżowania - ale to tak offtop dot. teorii spiskowych - ciekawe jak będzie z odśnieżaniem dróg na zimę - to przecież kosztuje, pracy, paliwa, sprzętu, soli itd.
Wiele mówi się o tym, że to co dzieje się na świecie, związane jest z tym, aby ogólnie "zniechęcić" ludzi do podróżowania - ale to tak offtop dot. teorii spiskowych - ciekawe jak będzie z odśnieżaniem dróg na zimę - to przecież kosztuje, pracy, paliwa, sprzętu, soli itd.
- Marecki1976
Dziękuję jeśli by nie dało rady tutaj to proszę na mailaghostr pisze: ↑21 paź 2022, 12:41 Z mojej strony polecam, kupiłem świetne opony zimowe Vredestein + felgi stalowe nowe, i jeździ się super wygodnie, opony są cichsze niż letnie, i jest bardziej miękko.
rybusie@gmail.com
T-Roc 1.5 《30.12.2022》
- Marecki1976
Marcin255 to są 17cali ?
Ładnie wygląda a to spalanie to od tego tiroca ?
T-Roc 1.5 《30.12.2022》