1.5 TSI manual szarpanie przy ruszaniu

Wszystkie tematy związane z Volkswagenem T-Roc - zakup, eksploatacja, problemy itd.
visterek

Re: 1.5 TSI manual szarpanie przy ruszaniu

Post autor: visterek »

Hej, ja dostałem auto 1.03.2019 i problem ten moim zdaniem nadal występuje (chociaż w trybie sport już mniej)
1.5 TSI Premium 6 biegowy manual
Obrazek
Tiggy

Post autor: Tiggy »

visterek pisze: 06 mar 2019, 15:59 Hej, ja dostałem auto 1.03.2019 i problem ten moim zdaniem nadal występuje (chociaż w trybie sport już mniej)
Podejrzewam, że w trybie sport są podbite obroty, stąd mniej jest to odczuwalne.
Krysztof

Post autor: Krysztof »

ciekawe jak w trybie comfort ?.Nie mam na obecną chwilę jak sprawdzić.
visterek

Post autor: visterek »

Krysztof pisze: 06 mar 2019, 17:43 ciekawe jak w trybie comfort ?.Nie mam na obecną chwilę jak sprawdzić.
Sprawdzę jutro rano i dam znać :)
1.5 TSI Premium 6 biegowy manual
Obrazek
jodrak

Post autor: jodrak »

U mnie szarpanie występuję we wszystkich trybach tylko ze zmienną częstotliwością .Dziś dałem sobie czas i udawałem klienta który chce kupić t-roca .Spytałem czy jest jakiś problem z silnikiem 1.5 tsi 150KM bo trochę szukałem w Internecie i znalazłem negatywne opinie odpowiedź sprzedawcy ludzie głupoty wypisują nikt nie zgłaszał żadnych problemów z tym silnikiem. Jeżeli ze wzmożoną determinacją nie będziemy naciskać na dealera to nas będą zbywać . Dealer sprzedał nam samochód i on jest odpowiedzialny za towar który nam sprzedał. Ja mam obawy że to kangurowanie dobija nam sprzęgło które nie podlega gwarancji . Jaka była reakcja waszego serwisu jak zgłosiliście usterkę mnie całkowicie zignorowali.
sebdab

Post autor: sebdab »

ja mam dodatkowo problem ze auto trzyma 1000obr i przy właczonym ogrzewaniu szyby przód tył,auto przy ruszeniu zaczyna się dusić, obroty spadają na 400 obr i jest zerowa reakcja na gaz,jest to zagrozenie dla mojego i kogoś zdrowia,bo juz raz by mnie tir rozjechał,tylko wybrałem mocne depnięcie na hamulec zamiast wytoczenia się na skrzyżowanie.
sebdab

Post autor: sebdab »

Jestem strasznie zniesmaczony i mimo wszystko mam nadzieję że to ogarną i będzie można czerpać przyjemność z jazdy.Reklamacja bije w dealera więc nie dziwcie się że starają się nie przyznawać,filmiki,filmiki,jeszcze raz filmiki,ja mam w domu jeszcze nówkę Fabię 1.0 i ona pracuje bez problemu,wysprzeglasz i jedziesz,zero problemu,więc mam porównanie.
Tiggy

Post autor: Tiggy »

sebdab pisze: 06 mar 2019, 20:40 Jestem strasznie zniesmaczony i mimo wszystko mam nadzieję że to ogarną i będzie można czerpać przyjemność z jazdy.Reklamacja bije w dealera więc nie dziwcie się że starają się nie przyznawać,filmiki,filmiki,jeszcze raz filmiki,ja mam w domu jeszcze nówkę Fabię 1.0 i ona pracuje bez problemu,wysprzeglasz i jedziesz,zero problemu,więc mam porównanie.
To smutne, ale generalnie VW nie ma wobec nas żadnych zobowiązań (gwarancja to tak na prawdę dobra wola, nie przymus). To właśnie Dealer odpowiada za towar, który sprzedał dlatego tak jak napisałeś - nigdy nie przyzna, że jest problem.

Forumowicze - jak jedziecie do ASO, to miejcie dokumentację (filmiki), numer TPI. Pytajcie mistrzów serwisu (nie gościa przy biurku, bo to zwykły pisacz, a nie mechanik, tym bardziej nie pytajcie sprzedawcy) czy potwierdzają, że jest taki TPI (muszą potwierdzić, bo każdy warsztat ma dostęp do erWin z dokumentacją). Jak powiedzą że nie wiedzą - to zwyczajnie kłamią i uchylają się od odpowiedzialności. Jak składacie zlecenie - dopilnujcie aby na nim znalazł się tekst w stylu: "Klient zgłasza problem z szarpaniem podczas rozgrzewania na 1. biegu opisany w informacji technicznej TPI 2048749/5". Wtedy będą musieli jakoś się do tego odnieść na podsumowaniu wykonanej diagnozy. Zobaczymy czy wtedy też napiszą, że nie znają tego numerka.

Zbierajcie na wszystko papiery. A z drugiej strony musimy cisnąć VW, żeby wydali oficjalne info jak w UK. Jak możecie - wrzucajcie filmiki, nacisk społeczny/medialny będzie tu kluczowy. W żadne skargi/sądy nie da rady się bawić z VW (raz, że polski sąd ich nie dotyczy, co wiedzą dymiący dieslowcy ;) , dwa, że boli ich to mniej niż utrata wiarygodności).
wrobson

Post autor: wrobson »

jakoś na początku maja ma odebrać 1.5 tsi w manualu ciekawe czy modyfikują soft już czy jakaś akcja będzie ?

czy można przed odbiorem w salonie przejechać się po placu żeby sprawdzić czy ten problem występuje ?

płacisz w moim przypadku 130 000 koła i kupujesz produkt z wadą, czy ktoś w tym VW na głowę upadł ?
jodrak

Post autor: jodrak »

Jesteś w dobrej sytuacji wiesz o błędzie. Tak możesz odbyć jazdę próbną i zgłosić wadę .Nie ma żadnego softu ani akcji nie umieją tego naprawić. Wydaję się to nieprawdopodobne że sprzedają dalej silnik z wadą ale maja to serdecznie.W Wielkiej Brytanii anulują zamówienia nie pchają się w samochód z wadą Mam 10 tyś na liczniku nic się nie zmienia auto szarpie czy to na1 czy na 2 ale według nich wszystko ok
ODPOWIEDZ