Wymiana oleju co 2 lata lub 30 tys km?
Re: Wymiana oleju co 2 lata lub 30 tys km?
3 tys za 4 lata to dobra cena
Ze zgorzelca wszędzie masz blisko
Na południe Europy
Ze zgorzelca wszędzie masz blisko
Na południe Europy
1.5 DSG 6,0 spalanie
Cześć! Przyszła pora na pierwszą wymianę oleju u mnie, ze względu na koszty i terminy odpuściłam ASO VW i idąc za radami z tego wątku umówiłam się w ASO Skody na wymianę z własnym materiałem. Zamierzam zamówić olej i filtr z autorud, czy w takiej sytuacji zamawialiście również korek z uszczelką czy zostawić to skodzie? Rozumiem że w kwestiach gwarancyjnych biorę na wszystko faktury i nie będzie żadnych problemów?
Zapytałbym inaczej: Czy ktoś co serwisował samochód na gwarancji poza ASO VW spotkał sie potem z jakimiś problemami w razie zgłoszenia awarii na gwarancji w serwisie VW?
A tak z ciekawosci to jeśli ASO WW stwierdzi, że wlano olej złej specyfikacji i to jest przyczyna awarii to jakaś tam faktura zakupu oleju w firmy trzeciej może być tutaj dowodem na to, że ten olej napisany na fakturze znalazł się rzeczywiście w silniku?
R-line 2023, 1.5 manual, komfort, led plus, beats, kamera, 18 cali, easy open, keyless itd.
Jak wlejesz olej niewłaściwy A coś się złego wydarzy i sprawdzą do do siebie możesz mieć pretensje ! Jąk ma być 0W20 norma 508.00 to taki zalewasz.Jęzeli nie dotykasz interwału przeglądu to skąd mąją w ASO wiedzieć że wymieniałeś ?.Jest jakaś dyrektywa Unijna że można serwisować poza ASO w wykazanych warsztatach samochodowych w ramach gwarancji w ASO nikomu tego nie mówią bo to ko kurencja gdzieś ten temat był już przerabiany na forum może ktoś zna dokładnie temat ?.
Dyrektywę Unijną znam tylko ja patrzę na to od strony praktycznej tak:Wachacz pisze: ↑11 wrz 2023, 16:20 Jak wlejesz olej niewłaściwy A coś się złego wydarzy i sprawdzą do do siebie możesz mieć pretensje ! Jąk ma być 0W20 norma 508.00 to taki zalewasz.Jęzeli nie dotykasz interwału przeglądu to skąd mąją w ASO wiedzieć że wymieniałeś ?.Jest jakaś dyrektywa Unijna że można serwisować poza ASO w wykazanych warsztatach samochodowych w ramach gwarancji w ASO nikomu tego nie mówią bo to ko kurencja gdzieś ten temat był już przerabiany na forum może ktoś zna dokładnie temat ?.
Jadę do ASO i oni robią wszystko i dają swoje materiały takie jakie powinny być.
Jadę do warsztatu, jak to nazywasz, wykazanego i dodatkowo dowożę im olej 508.00 kupiony na fakturę w firmie Krzak.
A potem ASO w razie problemu kwestionuje, że nie mógł być zalany taki olej jak 508.00 ponieważ objawy uszkodzenia wskazują na zastosowanie nieodpowiedniego oleju. O takie coś dokładnie pytam. Co wtedy?
R-line 2023, 1.5 manual, komfort, led plus, beats, kamera, 18 cali, easy open, keyless itd.
Mam takie same wątpliwości i zastanawiam się, czy nie lepiej zaczekać ten tydzień dłużej i dopłacić kilka stówek dla świętego spokoju
Każdy ma swój rozum i swoje podejście do tematu.
Z całym szacunkiem do innych, ale kupując samochód za dobrze ponad 100 tys. należy się liczyć z wydatkami na jego eksploatację i trzeba na to mieć przeznaczone pieniądze.
Osobiście wyznaję zasadę, że nie będę oszczędzał kilku stówek na przegłądzie czy materiałach by potem mieć ewentualne przepychanki w razie awarii.
Cenię sobie zdecydowanie bardziej święty spokój niż jakieś tam drobne oszczędności podczas okresu trwania gwarancji producenta.
A myślisz że serwisując w ASO w razie grubszej awari za duże pieniadze silnika czy skrzyni biegów wezmą się bez problemów ochoczo za naprawę gwarancyjną ??? Mało takich spraw ciągłych wielomiesięcznych nawet kilku letnich przepychanek oglądamy w programach motoryzacyjnych kończy się zazwyczaj w sądzie beż prawnika ani rusz.Nikomu i sobie też tego nie życzę.
Mnie ASO VW zmroziło w pierwszej wersji ponad trzytygodniowym terminem oczekiwania i wystrzeloną w kosmos ceną, stąd te kombinacje ze Skodą... Dzisiaj ponowiłam telefon i okazało się że i termin szybszy (więc zdążę przed kolejną dłuższą trasą), i cena dużo niższa niż wczoraj (choć nadal jak w ASO wygórowana, ale taki urok nowego samochodu) - wygląda na to że wczoraj trafiłam na niezorientowanego pracownika. Nie gwarantuje to spokoju w przypadku grubszej awarii, ale tak jak wyżej napisaliście wymiana w innym serwisie - choć to przecież ASO tej samej grupy - może potem być punktem zapalnym.