pshemus pisze: ↑19 mar 2024, 16:36W ASO pewnie wymiana samego siedziska by z 5k kosztowała.
Siedziska jak siedziska, ale .... dzwoniłem ile kosztuje wymiana oleju i filtra oleju (ich filtr i olej), to odpowiedzieli, że 850zł .
Kupiłem olej (oryginał) + filtr ... zamiennik, ale ... był to filtr firmy MANN , czyli DOKŁADNIE TEN SAM który montuje się do VW, bo po prostu VW od nich kupuje te filtry, oczywiście malowane i oznaczane dla VW.
Koszt całości = 278zł i sam wymieniłem ... żadna filozofia.
Kasowanie inspekcji olejowej .... banalnie proste.
================
Tak na marginesie, to jest wszędzie mnóstwo filtrów do oleju dla VW niby to oryginalnych, a w rzeczywistości nie ma to nic wspólnego z oryginałem.
Oczywiście nie twierdzę, że nieoryginalny nie będzie spełniał swojej roli, bo w 90% przypadków robi co powinien, ale ... jeśli ktoś chce oryginał (w ASO 95zł) , a nie wie jak rozpoznać, to albo kupuje w ASO (a i tak nie wiadomo co dostanie) albo kupuje właśnie MANN-a, bo to DOKŁADNIE TO SAMO co oryginał.
Ciekawostka, filtry MANN, mają na denku nadrukowaną (niewidoczną na pierwszy rzut oka) datę produkcji, serię itp. którą widać pod światłem UV i przy okazji są UWAGA ...tańsze.