Wymiana oleju

Wszystkie tematy związane z Volkswagenem T-Roc - zakup, eksploatacja, problemy itd.
szirra

Wymiana oleju

Post autor: szirra »

Witam Mój t-rock ma rok i 5 tys przejechane. Czy wymieniać olej teraz czy jak zaleca system ? Przy kupnie sugerowali żeby wymienić po roku. Jak uważacie?
Zolwik

Re: Wymiana oleju

Post autor: Zolwik »

Ja wymieniłem przy 7tys. i śpię spokojniej ;)
Awatar użytkownika
JacK666

Post autor: JacK666 »

Pierwsza wymiana po przebiegu 2.5 tys. km trochę ponad 2 miesiące po zakupie, druga wymiana po roku od zakupu przy przebiegu 11 tys.
R-line 2023, 1.5 manual, komfort, led plus, beats, kamera, 18 cali, easy open, keyless itd.
Sebas

Post autor: Sebas »

szirra pisze: 25 wrz 2024, 8:41 Witam Mój t-rock ma rok i 5 tys przejechane. Czy wymieniać olej teraz czy jak zaleca system ? Przy kupnie sugerowali żeby wymienić po roku. Jak uważacie?
Wymieniać, tylko nie koniecznie w ASO. Kupić ori olej, filtr i śrubę/korek za połowę ich ceny i albo samemu, albo u swojego mechanika.
P.S.
Ja właśnie wczoraj odsysałem nadmiar oleju u siebie, bo przelali na przeglądzie ASO. :evil:
Awatar użytkownika
Norville

Post autor: Norville »

szirra pisze: 25 wrz 2024, 8:41 Witam Mój t-rock ma rok i 5 tys przejechane. Czy wymieniać olej teraz czy jak zaleca system ? Przy kupnie sugerowali żeby wymienić po roku. Jak uważacie?
Ja u siebie wymieniłem po roku (~8tys. km) bo również usłyszałem salonie, że warto wymienić.
Sebas pisze: 25 wrz 2024, 11:10 P.S.
Ja właśnie wczoraj odsysałem nadmiar oleju u siebie, bo przelali na przeglądzie ASO. :evil:
U mnie po wymianie oleju w ASO też było ciut za dużo, a przynajmniej tak mi się wydawało. Potem sprawdziłem tak jak instrukcja zaleca czyli rozgrzałem silnik i odczekałem 5 minut żeby spłynął - poziom wrócił do normy.
pshemus

Post autor: pshemus »

Czyli nie jestem jedynym któremu ASO wlało "pod korek" a nawet ciut więcej. Nawet byłem z tym u nich ale twierdzą, że jest ok. Nie przybywa, nie ubywa (tym akurat mnie pozytywnie zaskoczył ten silnik, 1.2 TSI pije olej)
Sebas

Post autor: Sebas »

Pod korek to u mnie jest teraz jak zlałem z 300-400 ml. Było z pół centymetra ponad max.
pshemus

Post autor: pshemus »

On teoretycznie ma alarm "za dużo oleju" więc chyba jest to jeszcze w granicach normy bo się nie świeci.
Indi

Post autor: Indi »

pshemus pisze: 25 wrz 2024, 16:01 Czyli nie jestem jedynym któremu ASO wlało "pod korek" a nawet ciut więcej. Nawet byłem z tym u nich ale twierdzą, że jest ok. Nie przybywa, nie ubywa (tym akurat mnie pozytywnie zaskoczył ten silnik, 1.2 TSI pije olej)
Zerknij:
Indi pisze: 01 paź 2023, 15:56
Jak pisałem już wcześniej (w innym poście) na 3187 km. wymieniłem olej w serwisie, nie przyszło mi do głowy aby po wymianie w wolnej chwili sprawdzić jego poziom.

W trakcie jazdy po przejechaniu około 800 km. (w między czasie miałem 3 postoje 20 minutowe) na autostradzie na Węgrzech zaświeciła mi się żółta kontrolka z informacją "Poziom oleju silnikowego zbyt wysoki" strona 323 instrukcji obsługi, spawdziłem temp. oleju: 107 C. Zjechałem i pozwoliłem ostygnąć autu i ustabilizować się olejowi, po 30 min. sprawdziłem poziom na bagnecie, około 1.7 cm. ponad górną podziałką max. Po odpaleniu auta informacja znikła.

Ponownie taka informacja pojawiła się w dniu nastepnym, na autostradzie w Chorwacji po przejechaniu około 200 km. temp. oleju 106 C.
Znów dałem autu ostygnać, poziom oleju podobny jak wcześniej, odpaliłem auto, informacja znikła.
Nie muszę chyba opisywać jak byłem "niepocieszony" tą sytuacją, (wkurw) - nowe auto, wydane pieniądze w dobrej intencji na wymianę oleju a TU!!

W poniedziałek kontakt z serwisem i info, że nie możliwe aby ktoś przelał olej, hmmmmmmm. Nie winię tu całego serwisu VW, ale sądzę, że któryś z pracowników nie był zbyt skrupulatny. Porada serwisu, jesli moge to odessać nadmiar oleju w serwisie. Jak poradzili tak zrobiłem. Na tym przygody z żółtą kontrolką oleju się zakończyły.

Można wybrać się nim na tripa po Europie z rodziną, ............ tylko trzeba przedtem sprawdzić poziom oleju :).
T-Roc Style 1.5 DSG Ascot Gray+Czarny, Pakiet Komfort, System Easy Open & Close z alarmem, Szyby przyciemniane, Kierownica podgrzewana, Kamera Cofania, Travel Assist High. Zamówiony 27.06.2022r., produkcja 19tydz.2023 r., odebrany 23.06.2023 r.
Spinner

Post autor: Spinner »

Też uważam, że mechanik nie wlał za dużo, a ponieważ dany serwis nie spuszcza oleju tylko odsysa, więc rzeczony mechanik, odessał zbyt mało starego oleju zostawiając w misce tą porcję najbardziej "treściwą".
ODPOWIEDZ