Ile czasu czekacie/czekaliście na swojego T-Roca?

Wszystkie tematy związane z Volkswagenem T-Roc - zakup, eksploatacja, problemy itd.
strzelec

Re: Ile czasu czekacie/czekaliście na swojego T-Roca?

Post autor: strzelec »

Na placach nie ma manuali. Wszystko co deweloperzy zamawiają na stoki z skrzynią manualną jest rezerwowane zanim dotrze do kraju. Na stokach zalegają auta albo w drogiej konfiguracji (stąd duże rabaty na R-Line) lub auta z silnikiem 1.0 lub z klimatyzacją manualną (nie wiem po co) lub wersja life bez plusa lub jakaś inna bezsensowna konfiguracja.
Tak czy siak ja bym już nie brał tego auta co zaginęło bo z nim jest pewnie ciężka przygoda .
T-Roc Life Plus 1.5 150KM manual
Zbigniew L

Post autor: Zbigniew L »

Zmień salon i dilera.
A wracając do skrzynki, tylko AUTOMAT 7 bieg DSG oczywiście 1,5 TSI.
Piotru26

Post autor: Piotru26 »

JacK666 pisze: 20 lis 2024, 21:57
Piotru26 pisze: 19 lis 2024, 22:39 Mogę zrezygnować w każdej chwili ale mi się nie chce nic więcej szukać.
To jest tak wyszukana konfiguracja, że nie znajdziesz jej w samochodach dostępnych u dealerów w Polsce?
Nie znajdę w tej cenie na pewno. Dostałem dosyć dobry rabat (26k). Walczenie o taki w nowym miejscu będzię ciężkie.
Zwłaszcza co zaraz napiszę w odpowiedzi dla drugiego kolegi, nie widzę w tej historii winy dealera.
Piotru26

Zbigniew L pisze: 20 lis 2024, 22:21
Piotru26 pisze: 20 lis 2024, 16:03 Po 5 dniach otrzymałem informacje z Biura Obsługi Klienta VW:

Skonsultowaliśmy się wewnętrznie w Pana sprawie i ustaliliśmy, że aktualnie producent nie podaje informacji dotyczącej przewidywanego terminu dostarczenia Pana pojazdu. Sugerujemy pozostanie w kontakcie z dealerem, który jest sprzedawcą Pana auta i posiada bieżące informacje o zamówieniu.

5 dni zajęło im wysmażenie tej odpowiedzi. Normalnie paragraf 22.
Jakaś paranoja ?! To sprzedawca odsyła do dilera ????? On jest od tego aby kontaktował się z dilerem ! Możesz napisać, w którym salonie tacy niedołęgi pracują. Podaj miasto i adres salonu.
Nie odpuścił bym, musisz otrzymać zamówiony pojazd z Twoją konfiguracją a nie "gotowizna" z placu, którego nikt nie chce. np z bezsensownym manuałem jak na te czasy.
Wytrwałości kolego :!: 8-)
Dla jasności. Nie ma w tej sprawie winy salonu (dealera). To VW nawaliło z transportem już wyprodukowanego auta.
Raczej bym polecał ten salon a nie odradzał.
Piotru26

Spinner pisze: 20 lis 2024, 16:51
Spróbuj może tego: https://www.motor-talk.de/forum/vw-loun ... 26397.html

Niech sprzedawca poda ci VIN albo raczej nr komisji (6 znaków), jeżeli auto jeszcze nie jest wyprodukowane. Załóż konto na myVolkswagen i szukaj po numerze. Pamiętać trzeba, że przed numerem komisji trzeba dodać rok np. 2024z234nw. Przy odrobinie szczęścia możesz trafić na trop.
Dzięki. Zobaczę to.
Zbigniew L

Piotru26 pisze: 21 lis 2024, 0:10
Zbigniew L pisze: 20 lis 2024, 22:21
Piotru26 pisze: 20 lis 2024, 16:03 Po 5 dniach otrzymałem informacje z Biura Obsługi Klienta VW:

Skonsultowaliśmy się wewnętrznie w Pana sprawie i ustaliliśmy, że aktualnie producent nie podaje informacji dotyczącej przewidywanego terminu dostarczenia Pana pojazdu. Sugerujemy pozostanie w kontakcie z dealerem, który jest sprzedawcą Pana auta i posiada bieżące informacje o zamówieniu.

5 dni zajęło im wysmażenie tej odpowiedzi. Normalnie paragraf 22.
Jakaś paranoja ?! To sprzedawca odsyła do dilera ????? On jest od tego aby kontaktował się z dilerem ! Możesz napisać, w którym salonie tacy niedołęgi pracują. Podaj miasto i adres salonu.
Nie odpuścił bym, musisz otrzymać zamówiony pojazd z Twoją konfiguracją a nie "gotowizna" z placu, którego nikt nie chce. np z bezsensownym manuałem jak na te czasy.
Wytrwałości kolego :!: 8-)
Dla jasności. Nie ma w tej sprawie winy salonu (dealera). To VW nawaliło z transportem już wyprodukowanego auta.
Raczej bym polecał ten salon a nie odradzał.
Może byśmy ustalili: salon a diler to zupełnie inne podmioty. Np jest salon VW w Koszalinie a diler jest w Poznaniu, na przykładzie mój samochód z produkcji (Setubal) trafił do dilera w Poznaniu a następnie na lawecie dojechał do Koszalińskiego salonu. I obowięzkiem pracownika salonu jest nadzorowanie dostawy informujęc klienta gdzie aktualnie znajduje się zamowienie.
Piotru26

Zbigniew L pisze: 21 lis 2024, 2:28
Może byśmy ustalili: salon a diler to zupełnie inne podmioty. Np jest salon VW w Koszalinie a diler jest w Poznaniu, na przykładzie mój samochód z produkcji (Setubal) trafił do dilera w Poznaniu a następnie na lawecie dojechał do Koszalińskiego salonu. I obowięzkiem pracownika salonu jest nadzorowanie dostawy informujęc klienta gdzie aktualnie znajduje się zamowienie.
Jak kupujesz u Krotoskiego to tak jest jak piszesz. Ale jak w małym salonie to jest możliwe że dealer i salon to jedno.

Jest jeszcze importer którym jest VW Polska.
Więc samochód został wyprodukowany w Setubal, załadowano go na statek, wydano z portu w Niemczech.
Kolejny etap w systemie VW to przyjęcie na na magazyn importera i to się jeszcze nie odbyło.

Dlatego dealer/salon nie jest w stanie nic zrobić. O wszystkim mnie informowal dopóki system cokolwiek pokazywał.
Grzebiąc w temacie dowiedziałem się że auto najpierw spóźniło się na pierwszy zbiorowy transport a kolejny się zepsuł i auto wciąż jest na nim. I tak już od połowy września.

Niczego nie dowiedziałem się od VW. To wszystko dzięki uczynnym ludziom którzy bezinteresownie pomagają (być może to nawet pracownicy VW.
Firma VW jako taka ma mnie otwarcie w dupie. Próba dowiedzenia się czegokolwiek oficjalnymi kanałami kończy się odpowiedziami w stylu jak wrzuciłem powyżej.
Zbigniew L

No to masz pecha, ja miałem takiego, że powódź w Słowenii zalało fabrykę produkującą koła dwumasowe i o kolejne tezy miesiàce produkcja T-Roc stanęła. A wcześniej pandemia. Zawsze coś. Tak bywa.
Piotru26

Zbigniew L pisze: 21 lis 2024, 11:04 No to masz pecha, ja miałem takiego, że powódź w Słowenii zalało fabrykę produkującą koła dwumasowe i o kolejne tezy miesiàce produkcja T-Roc stanęła. A wcześniej pandemia. Zawsze coś. Tak bywa.
Naprawdę potrafię zrozumieć każdy problem. Nie jestem jakimś pieniaczem co się czepia każdego szczegółu i chcę wyrwać jakiś rabat bo mu się auto spóźniło.
Chodzi o sam fakt braku jakiejkolwiek informacji. Ty wiesz dlaczego auto się spóźniło.
Chcę raczej zwrócić uwagę na beznadziejność praktyk dużego koncernu. W ogóle nie interesuje ich jednostkowy problem. Mogliby jednak dealerowi udzielić jakiś informacji. Gdybym ja tak traktował swoich klientów to już bym wszystkich stracił.
Ich strata, miałem nowego Golfa, Pasata, Arteona, Touarego a teraz żonie zamówiłem T-rocka. Następnym razem nie zamówię VW a może i jakiś czytelnik forum też się przestraszy.

Ale koniec dyskusji, zrobię wpis jak odbiorę auto. Dzięki wszystkim za porady.
Gregory2024

Post autor: Gregory2024 »

A kto się odzywa jak auto się wyprodukuje VW czy diler?
ODPOWIEDZ