Kończenie połączenia telefonicznego

Wszystkie tematy związane z Volkswagenem T-Roc - zakup, eksploatacja, problemy itd.
Awatar użytkownika
JacK666

Re: Kończenie połączenia telefonicznego

Post autor: JacK666 »

blondyn07 pisze: 01 lut 2025, 22:29 Jak odbiorę to pojawia się tylko z kim rozmawiam. Naciskanie OK nic nie daje, żeby się rozłączyć muszę wchodzić w ekran albo czekać aż dzwoniacy się rozłączy
Nie wyszło to VW zupełnie bo jeszcze dodatkowo jak np. słuchamy radia, spotify czy mamy akurat nawigację to pojawia się w momencie przychodzącej rozmowy małe okienko u góry ekranu z informacją o połączeniu przychodzącym i tutaj jeśłi chcemy odebrać to działa przycisk OK na kierownicy ale jak odbierzemy to okienko na wyświetlaczu znika, dalej wyświetla się ekran np. radia/spotyfi/nawigacji i żeby się rozłączyć to najpierw trzeba kliknąć na ekranie z menu Telefon a dopiero potem jak pojawi się na całym ekranie informacja o trwającej rozmowie to trzeba nacisnąć czerwoną słuchawkę czyli musimy dwa razy trafić odpowiednio w ekran.

Nie wiem czemu, jak już nie oprogramowali do rozłączenia przycisku OK na kierownicy, to ukryli to okienko na ekranie po odebraniu połączenia by tam pokazać obok informacji o połączeniu czerwoną słuchawkę by tylko raz ją wybrac by zakończyć.
R-line 2023, 1.5 manual, komfort, led plus, beats, kamera, 18 cali, easy open, keyless itd.
blondyn07

Post autor: blondyn07 »

Bardzo bezpieczne rozwiązanie 😡
pshemus

Post autor: pshemus »

Jeszcze zależy czy odbierasz połączenie bezpośrednio przez system VW czy przez Android Auto. Wtedy jeszcze czasem znikają mi komunikaty głosowe nawigacji po rozłączeniu połączenia - acz wydaje mi się, że coś się zmieniło bo teraz za każdym razem wyskakuje mi ta opcja odbierania na kierownicy, wcześniej jej nie było jeśli nie miałeś ustawionych zegarów na "połączenie" czy jak się tam to menu nazywa.
I pomyśleć, że moja stara Micra z 2011 miała po prostu na kierownicy 2 guziki - odbierz i rozłącz. Szalona technologia przyszłości.
Awatar użytkownika
JacK666

Post autor: JacK666 »

W android auto nie ma udostępnionej w telefonie obsługi, używam jedynie obsługi telefonu wbudowanej w system samochodu.
Główny powód to możliwość ustawienia w systemie samochodu 6 ulubionych numerów do wybierania na ekranie jako duże kafelki.
R-line 2023, 1.5 manual, komfort, led plus, beats, kamera, 18 cali, easy open, keyless itd.
MatiG

Post autor: MatiG »

U mnie przy Apple CarPlay wygląda to tak: odbieranie połączenia: mogę to zrobić z ekranu radia przez naciśnięcie zielonej słuchawki lub z poziomu kierownicy przez wciśnięcie OK. W przypadku połączenia do mnie pojawia się informacja między zegarami oraz na ekranie radia. Zakończyć mogę przez wciśnięcie ok na kierownicy lub czerwona słuchawka na ekranie radia. Wkurza mnie kończenie połączenia kiedy to ja wykonuję połączenie bo o ile zadzwonić mogę przy pomocy siri wywołując ją i podając komendę "zadzwoń do.." niestety w języku angielskim to kończenie połączenie wygląda tak, że muszę klikać w czerwoną słuchawkę na ekranie radia lub połączenie zakończy osoba do której dzwonię. Niestety w sytuacji wykonania połączenia z mojej strony nie pojawia informacja z kim rozmawiam między zegarami i nie mogę zakończyć połączenia z poziomu kierownicy.
ODPOWIEDZ