Kupilibyście drugi raz T-Roca?

Wszystkie tematy związane z Volkswagenem T-Roc - zakup, eksploatacja, problemy itd.
vPaulus

Re: Kupilibyście drugi raz T-Roca?

Post autor: vPaulus »

Ja też nie kupiłbym auta bez nawiewów z tyłu. Problem nie dotyczy oczywiście osób jeżdżących bez pasażerów na tylnej kanapie.Planuję zakup nowego troca lub captura, bo w obecnym aucie synowi gorąco z tyłu a ja muszę z przodu robić sobie lodówę, żeby do tyłu coś dotarło. W zimie podobny problem.Ale Troca planuje już kupić nowy model, ten już się opatrzył.
Tucs-roc

Post autor: Tucs-roc »

Ech, w tym T rocu to z tyłu jakoś tak mało miejsca, pod tym względem podobny do aut miejskich. Ale w Golfie tez mało miejsca z tyłu. Zawsze byl to jeden z mniejszych kompaktów.
Awatar użytkownika
JacK666

Post autor: JacK666 »

Tucs-roc pisze: 30 mar 2025, 15:15
Jakiś nawiew z tyłu ma decydować o wyborze auta?
Oczywiście, że to może eliminować wybór auta. Brak nawiewu z tyłu to nie jest drobiazg tylko bardzo istotny mankament.
Osobiście też nie skłaniałbym się do wyboru takiego samochodu.
W t-rocu musiałem przeboleć np. brak miękkiej wykładziny kieszeni w drzwiach oraz brak głośników wysokotowych z tyłu.
Dalej nie mogę zrozumieć polityki producentów, że nie oferują za dopłatą porządniejszego wnętrza.
R-line 2023, 1.5 manual, komfort, led plus, beats, kamera, 18 cali, easy open, keyless itd.
Radio

Post autor: Radio »

To wszystko jest w Tiguanie więc na przyszłość nie kupujcie Trocka czy Tcrosa tylko Tiguana, nawet w podstawowej konfiguracji a zaoszczędzicie nerwów i rozczarowań..... swoją drogą dziwią mnie wasze zakupy a później narzekanie że nie ma tam czegoś, a przed zakupem w demówkach to było a zakupionym egzemplarzu już nie było?
2.0TSI DSG 4Motion R-line Sport
Tucs-roc

Ja niestety/ a czasem stety kieruje się między innymi cena a te bywaja dziwnie skonstruowane, bywaja tez promocje.
Nie zawsze cena się pokrywa z jakością tez, zależy od różnych czynników w tym promocji na grupy zawodowe itp.
W aucie większym- Tucson był tanszy niż grupa VAG (nawet np. niz Karoq który jest zreszta wielkosciowo miedzy T roc a Tucson).
W aucie mniejszym T roc był wg moich preferencji co do silnika czy wyposażenia tanszy od np. Kony.
pshemus

Post autor: pshemus »

Radio pisze: 30 mar 2025, 20:25 To wszystko jest w Tiguanie więc na przyszłość nie kupujcie Trocka czy Tcrosa tylko Tiguana, nawet w podstawowej konfiguracji a zaoszczędzicie nerwów i rozczarowań..... swoją drogą dziwią mnie wasze zakupy a później narzekanie że nie ma tam czegoś, a przed zakupem w demówkach to było a zakupionym egzemplarzu już nie było?
I trochę żałuję, że się nie szarpnąłem na starego Tiguana. Ten nowy mi się niezbyt podoba, zwłaszcza tablet, a i jego wykończenie wewnątrz jest takie sobie.
T-Roc był wypadkową ceny, wyglądu, silnika i rozmiaru (bo żona miała jeździć, więc mniejszy i wyższy). Na to, że do kitu się z tyłu wsiada jak nie otworzysz drzwi na maksa nie zwróciliśmy uwagi i to był błąd (a jest naprawdę cholernie niewygodnie na wąskich parkingach).
Przetestować też się nie wszystko da - szukałem np. w kilku salonach w okolicy T-roca z manualem do jazd testowych, nigdzie nie było. Podobnie jest z komfortem jazdy - najczęsciej mają na felgach 18, na 17 (a 16 to już w ogóle) nie uświadczysz - a to potrafi zrobić sporą różnicę.
Oni nadal wychodzą z założenia, że auto kupujesz oczami, a to jak się nim jeździ albo czy jest funkcjonalne to nie ma znaczenia - i może nie miało gdy były o połowę tańsze, teraz to trochę droga zabawa się robi jak nie trafisz z wyborem.

Mój komentrz odnośnie nawiewu tyczył się Peugeota 2008, oraz innych aut porównywalnych z T-rociem, np Suzuki Vitara. Rzygające z gorąca dziecko na tylnej kanapie kiedy do najbliższego MOPa jest 20km to nie jest nic przyjemnego. Tu swoją drogą bawi mnie "dwustrefowa klimatyzacja" - bo dwie strefy to lewo i prawo (i tak zawsze mam zsynchronizowane), a z tyłu jest to wypadkowa tych dwóch. Dopiero trzystrefowa pozwala na osobną regulację z tyłu - a to robi sporą różnicę.
Bob66

Post autor: Bob66 »

Taka prawda. T-cross i T-Roc wedle nomenklatury VW jest skierowany do młodszego rocznika. Tylko .... ja z Zoną mocne 50+ dzieci dorosłe i maja swoje pojazdy wiec po co mi takie autko jak Tiguan (rodzinny). Wybrany został T-Roc jako lepsza opcja na miasto dla dwojga. Klapa eklektyczna jest, kiera podgrzewana, cały pakiet asystentów jest, Matrix jest, ... ogólnie? chyba tylko brakuje mi fotele z pamięcią (poprzednio miałem C5 Hydro 2,0HDI gdzie takie były). Wiec nie narzekam. NO! chyba że nowy T-Roc zapewne hybrydowy nie będzie miał tej staroświeckiej wajchy od DSG gdzie zanim zmienię na "D" to już kamerka daje obraz przez 0,5s niepotrzebnie.
pshemus

Post autor: pshemus »

Jeśli będzie zbliżony do nowego Tiguana, to niestety wajcha zmiany biegów będzie przy kierownicy z prawej strony, tak jak w ID. Dla mnie to nieporozumienie jest.
Bob66

Post autor: Bob66 »

Ups! to będzie pomyłka. Tyle lat przyzwyczajenia do sterowania wycieraczkami i spryskiwaczem przód-tył przekreślone jednym niemądrym rozwiązaniem, a wystarczy skopiować mały hebelek zmiany biegów z Golfa i będzie git.
Tucs-roc

Bob66 pisze: 03 kwie 2025, 10:24 Ups! to będzie pomyłka. Tyle lat przyzwyczajenia do sterowania wycieraczkami i spryskiwaczem przód-tył przekreślone jednym niemądrym rozwiązaniem, a wystarczy skopiować mały hebelek zmiany biegów z Golfa i będzie git.
Sorry bo nie nadążam :)
To już wycieraczki i spryskiwacze nawet trza uruchamiać przez system multimedialny? 😀
Aha - inaczej - że ta wajcha w miejscu spryskiwaczy?
ODPOWIEDZ