Dodatki do paliwa

Wszystkie tematy związane z Volkswagenem T-Roc - zakup, eksploatacja, problemy itd.
Gomul89

Dodatki do paliwa

Post autor: Gomul89 »

Czy ktoś z was stosuje dodatki do paliwa? Proszę o informacje, opinie i sugestie.
Tucs-roc

Re: Dodatki do paliwa

Post autor: Tucs-roc »

Na razie woze w bagażniku :)
- K2 GPF,
- K2 E10 neutralizer.
Na zasadzie - miałem wypróbować ale mam inne rzeczy na głowie:)
Awatar użytkownika
JacK666

Post autor: JacK666 »

Gomul89 pisze: 09 kwie 2025, 17:51 Czy ktoś z was stosuje dodatki do paliwa? Proszę o informacje, opinie i sugestie.
Nigdy w całej swoje karierze kierowcy, a jest ona bardzo długa, nie stosowałem i nie widzę takiej realnej potrzeby.
Nie tankuję nigdy na stacjach innych niż stacje benzynowe uznanych dużych marek, choć zdaję sobie sprawę, że nie jest to jakaś pewna gwarancja dobrego paliwa.
R-line 2023, 1.5 manual, komfort, led plus, beats, kamera, 18 cali, easy open, keyless itd.
Galux20

Post autor: Galux20 »

Przez kilkanaście lat używam to w dostawczakach i osobówkach.
No ale tam to diesle.
Nie chcę jednoznacznie się wypowiadać.
Kiedyś jeździłem na czyszczenie wtryskiwaczy na maszynę ligui miły.
To ewidentnie pomagalo
1.5 DSG 6,2 spalanie zima
5,8 wiosna
strzelec

Post autor: strzelec »

Gomul89 pisze: 09 kwie 2025, 17:51 Czy ktoś z was stosuje dodatki do paliwa? Proszę o informacje, opinie i sugestie.
Kiedyś tak do innych aut. Efekt placebo.
Lej Pb 98 i nie kombinuj z żadnymi dodatkami.
T-Roc Life Plus 1.5 150KM manual
Trok

Post autor: Trok »

strzelec pisze: 10 kwie 2025, 8:02
Kiedyś tak do innych aut. Efekt placebo.
Lej Pb 98 i nie kombinuj z żadnymi dodatkami.
Silniki 1.5 TSI są zaprojektowane dla paliwa 95-oktanowego. Mają stopień sprężania 10.5:1 i praktycznie wyeliminowane ryzyko spalania stukowego. Tak więc lanie paliwa 98-oktanowego w tym przypadku jest niepotrzebne i nie ma większego sensu technologicznego i ekonomicznego. Natomiast uzasadnienie eksploatacyjne i ekonomiczne ma stosowanie 95-oktanowego premium, które posiada dodatki uszlachetniające o różnym przeznaczeniu (myjące, antykorozyjne, poprawiające proces spalania, itd.). Różne koncerny mają różne marki handlowe dla takiego paliwa, np. Shell V-Power 95, Circle K milesPLUS 95, BP 95 ACTIVE, Amic Pb 95 Pro. Mają one podobną jakość i walory użytkowe. Praktycznie wszystkie produkowane są w Polsce, a importowane dodatki dodawane są w procesie logistycznym. Nie będę pisał o cenach, bo te zależą od poszczególnych operatorów w konkretnych lokalizacjach. Ogólnie regularna cena tych paliw zawsze będzie wyższa od standardowego Pb 95 ale zawsze znacząco niższa od Pb 98, a tym bardziej od Pb 98 premium. Osobiście od wielu lat w różnych autach używam z powodzeniem jedno z wymienionych Pb 95 premium. Oczywiście wtedy dodawanie do baku specjalnych uszlachetniaczy jest zbyteczne. Nie jeździłem samochodami wymagającymi konstrukcyjnie paliwa wysokooktanowego (98 lub 100). W moim rozumieniu popartym 20-letnim doświadczeniem na rynku paliwowym, lanie paliwa 98 do silnika dedykowanego do paliwa 95 jest bezcelowe, chyba, że za cel uznamy dobre samopoczucie i dowartościowanie lejącego.
VW T-ROC 2022, 1.5 DPCA, DSG, 18", pełna konfiguracja
Gomul89

Dziś wlałem na testy 98. Wstępnie zauważyłem przepaść jeżeli chodzi o prace w trybie ACT. Silnik pracuje delikatnie i nie czuć drgań. Sprawdzę jeszcze jak pracuje na paliwie 95 i 98 w proporcjach 50/50. Następnie wrócę do paliwa 95 i sprawdzę z dodatkami archoila lub millersa. Pomysł na testy dodatków spowodowany jest występowaniem delikatnych szarpnięć na zimnym silniku. Chcę wykluczyć paliwo bo błędów brak a szarpnięcia występują tylko na zimnym silniku przez pierwsze 1-2 km.
Tucs-roc

Post autor: Tucs-roc »

A czy przy przebiegach rzędu 8 tys.km rocznie ma to znaczenie? :) Auto po 5 latach z przebiegiem 40 tys. km prawdopodobnie i tak będzie sprzedane.
Gomul89

Jeżeli chodzi o te szarpanie to tylko w ramach ciekawości testuję paliwo. Robie trochę większe przebiegi i oczywiście nie chciałbym przepłacać tej 1zł na 1l. Dodatki wychodzą korzystniej i dlatego stworzyłem ten temat. Tak jak napisałem w poprzednim poście, poprawiła się kultura pracy silnika. Uważam, że warto przeprowadzać testy bo różnica jest spora. Na trasę zostawiłbym 95 ale po mieście, gdzie często działa ACT, muszę znaleźć złoty środek.
Trok

Post autor: Trok »

Gomul89 pisze: 10 kwie 2025, 16:59 Jeżeli chodzi o te szarpanie to tylko w ramach ciekawości testuję paliwo. Robie trochę większe przebiegi i oczywiście nie chciałbym przepłacać tej 1zł na 1l. Dodatki wychodzą korzystniej i dlatego stworzyłem ten temat. Tak jak napisałem w poprzednim poście, poprawiła się kultura pracy silnika. Uważam, że warto przeprowadzać testy bo różnica jest spora. Na trasę zostawiłbym 95 ale po mieście, gdzie często działa ACT, muszę znaleźć złoty środek.
To ciekawe, co piszesz. W którym mieście masz warunki do spokojnej i jednostajnej jazdy, tak by system ACT wyłączał 2. i 3. cylindry? No i czemu u Ciebie na trasie nie działa ACT tylko w mieście? Poza tym dlaczego lejesz do baku dodatki, skoro możesz wlać paliwo z dodatkami we właściwych proporcjach?
VW T-ROC 2022, 1.5 DPCA, DSG, 18", pełna konfiguracja
ODPOWIEDZ