Witam Wszystkich,
Jestem posiadaczem Octavi 1.5tsi act 150KM manual rok. prod. czerwiec 2019r. od 1,5tyg..
Kiedyś czytalem, ze wystepuje zjawisko kangura w silnkach i przeszla mi faza na skode
![Smile :)](./images/smilies/icon_e_smile.gif)
Jednak po dlugim szukaniu auta, powrocilem do skody. Odbyłem 2 jazdy probne w roznych salonach Octavia z ww. silnikiem i kangura nie bylo. Pomyslalem, ze to juz naprawili. Wiec wybralem Octavie. Po kilku dniach jazdy zaobserwowalem zjawisko, ktore trafnie opisal użytkownik z innego forum (passat, czyli tez vag):
"..wiec uruchamiamy zimny silnik i ruszamy bez gazu (lub na niskich obrotach) powoli puszczając sprzęgło. Samochód rusza płynnie bez najmniejszych problemów samoczynnie utrzymując około 1000 obr/min. Możemy tak gładko jechać przez dłuższa chwile ale tylko do czasu delikatnego dodania gazu. Tu właśnie zaczyna się problem obroty zamiast zwiększać się płynnie zaczynaja się wachac/falować od 1000 do 1300-1500 a samochód robi delikatne kangurki. Powyżej 1700 obrproblem znika. Tak samo rozgrzanie silnika powoduje ze objawy nie występują". Jestem w stanie ruszyć wmiare plynnie, ale trzeba troche przygazowac. Nie ukrywam, ze mnie to troche wkurw. jak pewnie Was (z tym problemem). Szukajac w internecie dowiedzialem sie z tego forum ze jest jakas aktualizacja. Dzwonilem do aso, sprawdzili vin i powiedzieli, ze auto nie jest objetem akcja naprawcza. Chcialem mimo to podjechać, zeby podpieli komputer i sprawdzili sterownik silnika. Moglbym porownac z tym o ktorym we wcześniejszych postach pisaliscie. To powiedzieli mi, ze podpiecie kosztuje 200zl. Śmiech na sali - auto nowe na gwarancji i mam bulic za podpięcie.
Troche się rozpisalem, do rzeczy: czy ktos z Was co posiada ten silnik np z czerwca mial podobna sytuacje, ze niby auto noe jedt objeye akcja naprawcza, a po sprawdzeniu w serwisie jednak wgrywali nowy soft?
Z gory dziekuje za odpowiedzi.
P.S. Teraz analizujac fora i komentarze wydaje mi sie, ze ten problem usuneli w autach z roku mod. 2020 (od sierpnia wzwyz). Pewnie takimi tez jezdzilem na jazdach probnych, ale wtedy nie wiedzialem o tym. Przeczytalem rowniez opinie ze kolo wakacji byl problem z zamowieniem aut z tym silnikiem, ze cos mozliwe, ze poprawiali, dlatego te z 2020 lepiej chodzą.