Otwór centralny będzie OK ale trzeba sprawdzić czy przy takim odsadzeniu nie będzie coś kolidowało z nadkolem albo hamulcami. zauważyłem, że w zalecanych do t-roca felgach ET to 43,45, 47.
Felgi na zimę - alu czy stalowe?
Re: Felgi na zimę - alu czy stalowe?
Jakie felgi pasują do T-Roc?
Szukam felg 18" , fabrycznie mialem 16" Chester.
Chodzi mi o to jakie ET, jaka szerokość i jaki otwor centrujący.
Z gory dzieki za pomoc.
Szukam felg 18" , fabrycznie mialem 16" Chester.
Chodzi mi o to jakie ET, jaka szerokość i jaki otwor centrujący.
Z gory dzieki za pomoc.
T-ROC 1.5 TSI DSG Advance Flash RED+Pakiet komfort+Pakiet drogowy+Kamera cofania+Kierownica tiptronic
22.12.2021
22.12.2021
Nie czytaj tych bzdur o pasujących do T-ROC-a offset-ach ET.
Wszystko zależy od konkretnej felgi.
Bo oprócz średnicy, felga ma SZEROKOŚĆ i na koniec właśnie wspomniany ET czyli offset, odsadzenie.
Proponuję np .konfigurator ALCAR
https://www.alcar.pl/3DKonfigurator/ind ... 5p9ojxmz8i
Tam po wyborze samochodu, wybierasz wzór felgi, średnicę (UWAGA mogą być różne ET) i dla niej rekomendowane rozmiary opon.
Trzeba zwracać uwagę na to czy wybrana felga z oponą ma dopuszczenie do ruchu ABE czyli Allgemeine Betriebserlaubnis.
Wszystko jest stronie ALCAR.
O co chodzi z tym ABE. Jeżeli wybierzemy felgę np. z zza MAŁYM ET to opona może zawadzać o nadkole. Mniejsze ET felga dalej od osi samochodu.
I tyle.
Nie słuchać pierdół, że może to ET pasuje albo nie pasuje. Trzeba sprawdzić a nie gdybać.
To nie jest kupowanie zapachu do samochodu tylko coś co decyduje a naszym bezpieczeństwie.
No cóż, możesz poeksperymentować słuchając chłopskich filozofów twierdzących, że ET to duperela niewarta uwagi i korzystających z różnego rodzaju konfiguratorów dla ciężko myślących albo przyjrzeć się dokumentom dotyczącym dokładnie twojego auta gdzie jasno powiedziane jest co jest dobre dla twojego auta.
Dla przykładu: Homologacja mojego auta to: e13*2007/46*1845*15. Dla niej przewidziane są trzy pakiety opon jak w tabelce poniżej (w pakiecie 63 obcięło kombinację Rozmiar opony: 225/40 R19 93W XL, rozmiar koła: 8J x 19 ET 47)
A treść uwagi poniżej: "...Poprzez montaż kombinacji koło/opona, które nie są przewidziane w dokumentach dopuszczeniowych lub w COC...., wygasa w Niemczech dopuszczenie do ruchu."
A więc jest coś na rzeczy? Ale chłopki-roztropki wiedzą lepiej.
Dla przykładu: Homologacja mojego auta to: e13*2007/46*1845*15. Dla niej przewidziane są trzy pakiety opon jak w tabelce poniżej (w pakiecie 63 obcięło kombinację Rozmiar opony: 225/40 R19 93W XL, rozmiar koła: 8J x 19 ET 47)
A treść uwagi poniżej: "...Poprzez montaż kombinacji koło/opona, które nie są przewidziane w dokumentach dopuszczeniowych lub w COC...., wygasa w Niemczech dopuszczenie do ruchu."
A więc jest coś na rzeczy? Ale chłopki-roztropki wiedzą lepiej.
Kolego Spinner, a masz może też taki dokument dla homologacji e13*2007/46*1845*19?
Zastanawia mnie czy jeśli kupiłem opony 205/60 R16 96 H XL, czyli rozmiar zgodny ze specyfikacją ale indeks nośności wyzszy z racji opony XL to czy to mogloby mieć wpływ na dopuszczenie do ruchu w Niemczech. A wziąłem XL z racji niższego indeksu paliwooszczednosci tzn C zamiast D, które miala wersja 92H.
Zastanawia mnie czy jeśli kupiłem opony 205/60 R16 96 H XL, czyli rozmiar zgodny ze specyfikacją ale indeks nośności wyzszy z racji opony XL to czy to mogloby mieć wpływ na dopuszczenie do ruchu w Niemczech. A wziąłem XL z racji niższego indeksu paliwooszczednosci tzn C zamiast D, które miala wersja 92H.
T-ROC Advance Indium Grey 1.5 TSI Manual + pakiety: komfort, drogowy, zimowy, siedzenia komfortowe, kamera, ciemne szyby, hak
Niestety nie mam zestawienia pakietów opona/koło dla twojego, "młodszego" numeru homologacji ale jestem pewien, że jest tak samo jak i u mnie. Co do indeksów, to tabela podaje raczej minimalne wymagane, a za to, że masz indeksy wyższe to należy ci się chyba nagroda a nie problemy z dopuszczeniem.extreme84 pisze: ↑03 wrz 2021, 21:03 Kolego Spinner, a masz może też taki dokument dla homologacji e13*2007/46*1845*19?
Dostałem już komplet, tzn. felgi stalowe 16' VW W6665 dedykowane do T-roca + te kołpaki z Caddiego 5N0601169 (lub jak kto woli matowe 2K0601169) i przymierzając do otworów w felgach kołpaki pasują idealnie. Na śruby zamontuje pewnie w okolicach listopadaEdRoc pisze: ↑30 sie 2021, 12:38Wg nazwy te mini kołpaki są do VW Caddy - czy w takim razie pasują (już sprawdzałeś/zakładałeś) do naszych (T-Roc) piast i rozstawu śrub ?extreme84 pisze: ↑29 sie 2021, 21:14 Stalówki VW mają 6 cali wg. oponeo. Natomiast co do kołpaków, to takie zwykłe talerze też mi się nie podobają, wziąłem tylko dekielki zakrywające surowe piasty, wyglądają tak:
https://images.app.goo.gl/exFR7kKYe7RLMtXaA
Na tej stronie nie wynajduję takich mini kołpaków ale do Roca / Golfa ... .
- Załączniki
-
- 20210905_143701.jpg (114.7 KiB) Przejrzano 4289 razy
T-ROC Advance Indium Grey 1.5 TSI Manual + pakiety: komfort, drogowy, zimowy, siedzenia komfortowe, kamera, ciemne szyby, hak
extreme84 pisze: ↑05 wrz 2021, 14:51Dostałem już komplet, tzn. felgi stalowe 16' VW W6665 dedykowane do T-roca + te kołpaki z Caddiego 5N0601169 (lub jak kto woli matowe 2K0601169) i przymierzając do otworów w felgach kołpaki pasują idealnie. Na śruby zamontuje pewnie w okolicach listopadaEdRoc pisze: ↑30 sie 2021, 12:38Wg nazwy te mini kołpaki są do VW Caddy - czy w takim razie pasują (już sprawdzałeś/zakładałeś) do naszych (T-Roc) piast i rozstawu śrub ?extreme84 pisze: ↑29 sie 2021, 21:14 Stalówki VW mają 6 cali wg. oponeo. Natomiast co do kołpaków, to takie zwykłe talerze też mi się nie podobają, wziąłem tylko dekielki zakrywające surowe piasty, wyglądają tak:
https://images.app.goo.gl/exFR7kKYe7RLMtXaA
Na tej stronie nie wynajduję takich mini kołpaków ale do Roca / Golfa ... .
Jak założysz komplet na zime to wyślij zdjęcia
1.5 TSI GPF ACT DSG PREMIUM RAVENNA BLUE PANORAMA SPORT
Zakupiłem 215/55 R17 Nokian WR SNOWPROOF P V- 98 mam nadzieję ,że się jeszcze w tym sezonie przydadzą
Chryste Panie,
co wy w tych Nokianach widzicie !!
Gdyby to chociaż wyraźnie mniej kosztowało.
Przecież to na szarym końcu każdego testu ląduje.
Ten Nokian na mokrym jest wręcz niebezpieczny.
https://www.autoreifenonline.de/Winterr ... -2019.html
.