chris pisze: ↑18 cze 2023, 15:52Ten nowy przód zdecydowanie na plus

No więc właśnie ... nie koniecznie, ale ...wygląd to rzecz gustu, więc .... jak tam komu pasuje
Mnie np. ten przód ze starszego modelu podoba się bardziej, a konkretniej ... chodzi o ten dolny wlot powietrza.
W nowej wersji jest (moim zdaniem) ZA DUŻY i teraz wygląda już bardziej jak Toyota Yaris Cross, czyli ma ten (japoński wykrzywiony) "ryj" niczym łapiący powietrze wyciągnięty z wody karp.
Ja widać na zdjęciach porównawczych, to tylko kilka centymetrów, a różnica (tu zaś moja opinia) zasadnicza na ...minus.
Poza tym, lampy do jazdy dziennej .. w starszej wersji zajmują całą przestrzeń wytłoczki i wygląda to dobrze.
W nowej .. te lampy są widocznie mniejsze, za to wytłoczki/przetłoczenia woków nich zdecydowanie większe, co sprawia wrażenie robienia czegoś z tzw. face liftingiem tylko po to żeby coś zmienić, czyli znana Volkswagenowa cecha użyteczności przy zachowaniu dobrego wyglądu, tu zaczyna być "przesterowana" w kierunku wyglądu dla samego wyglądu, ale za to bez użyteczności .
Generalnie uważam, że VW od kilku lat OSZCZĘDZA NA CZYM MOŻE i to .... BARDZO WYRAŹNIE WIDAĆ, a ceny w stosunku do konkurencji wcale nie są nie tylko niższe, ale nawet wyższe.
Inaczej pisząc, kiedyś kupowało się VW który był ZAWSZE droższy niż konkurencja w tej samej klasie, ale za to miało się jako-taką pewność, że auto będzie może nie wybitne, ale za to trwałe, solidne, mało psujące się, a przy tym wszystkim w miarę komfortowe, ergonomiczne i z klasyczną urodą.
Dzisiaj widać, że VW ... "jedzie na marce" , czyli ZERO wartości dodanej w stosunku do innych marek, oszczędności (moim zdaniem bzdurne) , a ceny nadal z kosmosu.
Owszem, sam kupiłem VW (T-Cross) bo podoba mi się klasyka bryły + najzwyczajniej w świecie był dostępny od ręki (nowy) w salonach, ale .... gdyby były dostępne inne trzy marki które miałem zamiar kupić, to zapewne nie kupiłbym VW.
Kupiłem, jest OK i nie żałuję, ale ... za te pieniądze ... miałbym (moim zdaniem) lepszy samochód gdyby w momencie kiedy kupowałem był dostępny od ręki.