Tylko pamiętaj, że bez źródła internetu (wbudowany eSim VW + płatny pakiet Cubic Telecom np. 25GB rocznie za 35 EUR lub hotspot z własnego telefonu) nic nie zrobisz. To samo dotyczy kilku innych funkcji We Connect Plus, w tym Apple Music i Tidal.
Radio internetowe
Re: Radio internetowe
VW T-ROC 2022, 1.5 DPCA, DSG, 18", pełna konfiguracja
No to niezle z tym iphonem i brakiem kompatybilności z kolejnymi wersjami systemu.Trok pisze: ↑28 lut 2025, 23:15
Dziś odwiedziłem ASO i uzyskałem wiedzę, która może przydać się wszystkim użytkownikom iPhonów zamierzającym wykorzystywać swój telefon jako źródło Internetu dla pakietu We Connect Plus, zwłaszcza płatnego. Korzystanie z hotspotu jest możliwe z iPhonu z iOS do wersji 15. Obecnie jest dostępna wersja iOS 18 i ta z pakietem nie współpracuje bez specjalnej dodatkowej aktualizacji softu VW. ASO oferuje takie oprogramowanie, jego wgranie trwa 3 h, a tam gdzie byłem 1 rbh kosztuje 400 PLN (po gwarancji, do negocjacji). Problemy z kompatybilnością powinny zniknąć ale zapewne tylko do następnej wersji iOS 19, która pojawi się jesienią br. z nowym iPhonem 17. Tak więc należy zastanowić się, czy użytkowanie pełnej wersji płatnego We Connect Plus jest warte zachodu.
We connect plus przedłużenie o 2 lata to obecnie 659 PLN lub 1150 PLN gdy jest nawigacja.
I tylko wtedy zachowujemy opcję radia internetowego w systemie samochodu. Czyli wychodzi, że jest to lekko nieopłacalne tylko dla posiadania radia internetowego wdudowanego w jednostkę samochodu.
Czyli pozostanie tylko Android Auto i aplikacja na telefonie. Niby to nie przeszkadza i działa ale będzie obciążało telefon bo i nawigacja i dżwięk radia będzie szedł bezprzewodowo poprze AA.
R-line 2023, 1.5 manual, komfort, led plus, beats, kamera, 18 cali, easy open, keyless itd.
Ja w takim razie z pakietu We Connect Plus rezygnuję (chociaż internet to nie tylko radio ale kilka innych funkcji pakietu). Co do Androida, to z iPhona nie przesiądę się, prędzej zmienię VW na przyjaźniejszą markę, która nie lekceważy części klientów.JacK666 pisze: ↑28 lut 2025, 23:38No to niezle z tym iphonem i brakiem kompatybilności z kolejnymi wersjami systemu.Trok pisze: ↑28 lut 2025, 23:15
Dziś odwiedziłem ASO i uzyskałem wiedzę, która może przydać się wszystkim użytkownikom iPhonów zamierzającym wykorzystywać swój telefon jako źródło Internetu dla pakietu We Connect Plus, zwłaszcza płatnego. Korzystanie z hotspotu jest możliwe z iPhonu z iOS do wersji 15. Obecnie jest dostępna wersja iOS 18 i ta z pakietem nie współpracuje bez specjalnej dodatkowej aktualizacji softu VW. ASO oferuje takie oprogramowanie, jego wgranie trwa 3 h, a tam gdzie byłem 1 rbh kosztuje 400 PLN (po gwarancji, do negocjacji). Problemy z kompatybilnością powinny zniknąć ale zapewne tylko do następnej wersji iOS 19, która pojawi się jesienią br. z nowym iPhonem 17. Tak więc należy zastanowić się, czy użytkowanie pełnej wersji płatnego We Connect Plus jest warte zachodu.
We connect plus przedłużenie o 2 lata to obecnie 659 PLN lub 1150 PLN gdy jest nawigacja.
I tylko wtedy zachowujemy opcję radia internetowego w systemie samochodu. Czyli wychodzi, że jest to lekko nieopłacalne tylko dla posiadania radia internetowego wdudowanego w jednostkę samochodu.
Czyli pozostanie tylko Android Auto i aplikacja na telefonie. Niby to nie przeszkadza i działa ale będzie obciążało telefon bo i nawigacja i dżwięk radia będzie szedł bezprzewodowo poprze AA.
Ja nie majac nawigacji to widzę między We Conent z Plusem i bez Plusa następujace różnice:
Funkcje We Connet (bez Plusa) darmowe
Klucz mobilny - t-roc tego nie ma.
Zgłaszanie awarii
Status pojazdu
Raport o stanie pojazdu
Dane podróży
Pozycja parkowania
Planowanie wizyty w serwisie
Ładowanie
A We Connect Plus ma dodatkowo:
Blokowanie i odblokowanie
Radio internetowe
Trąbienie i miganie
Punkt dostępowy WLAN - to akurat jest przydatne bo zakupiony pakiet internetu w Cubic można udostępnić poprzez samochodowy hotspot wi-fi na telefon. Kiedy to się przydaje? W Szwajcarii i Monaco bo tam pakiet Cubic działa a roaming interentowy jest bardzo drogi (szcególnie Monaco). I właśnie dlatego kupiłem pakiet w Cubic
Pozostałe funkcje We Connct Plus to albo funkcje nawigacji albo samochodu elektrycznego.
Funkcje We Connet (bez Plusa) darmowe
Klucz mobilny - t-roc tego nie ma.
Zgłaszanie awarii
Status pojazdu
Raport o stanie pojazdu
Dane podróży
Pozycja parkowania
Planowanie wizyty w serwisie
Ładowanie
A We Connect Plus ma dodatkowo:
Blokowanie i odblokowanie
Radio internetowe
Trąbienie i miganie
Punkt dostępowy WLAN - to akurat jest przydatne bo zakupiony pakiet internetu w Cubic można udostępnić poprzez samochodowy hotspot wi-fi na telefon. Kiedy to się przydaje? W Szwajcarii i Monaco bo tam pakiet Cubic działa a roaming interentowy jest bardzo drogi (szcególnie Monaco). I właśnie dlatego kupiłem pakiet w Cubic

Pozostałe funkcje We Connct Plus to albo funkcje nawigacji albo samochodu elektrycznego.
R-line 2023, 1.5 manual, komfort, led plus, beats, kamera, 18 cali, easy open, keyless itd.
Ja mam właśnie nawigację natywną (tylko taką można wyświetlić na wirtualnym kokpicie) i jej użytkowanie bez internetu online jest mocno zubożone. Ponadto jest jeszcze kilka innych niewymienionych przez Ciebie funkcji wymagających internetu online, np. pakiety Apple Music i Tidal.
Pominąłem Apple Music i Tidal bo nie używamTrok pisze: ↑01 mar 2025, 10:04 Ja mam właśnie nawigację natywną (tylko taką można wyświetlić na wirtualnym kokpicie) i jej użytkowanie bez internetu online jest mocno zubożone. Ponadto jest jeszcze kilka innych niewymienionych przez Ciebie funkcji wymagających internetu online, np. pakiety Apple Music i Tidal.

Nawigację natywną jak i voice control mogę dokupić zdalnie z poziomu systemu samochodu i co jakiś czas mi to nawet system proponuje.
Lecz jeśli do pełnej funkjonalności nawigacji trzeba wykupić We Connect PLUS to trochę słabo. Ale pewnie wtedy też mamy dostęp do aktualizacji map, punktów POI itd. więc coś za coś.
Ale tak z ciekawości sprawdza sie to wyświetlanie na codzień bo mnie się to w żaden sposób nie wydaje przydatne ani bezpieczne to wyświetlanie nawigacji na wirtualnym kokpicie i patrzenie tam na tę nawigację w dół przez kierownicę zamiast na drogę

Wg. mnie to już chyba lepiej się sprawdza nawigacja na głównym ekranie bo sam ekran jest wyżej i patrzymy na nawigację mając w perspektywie drogę.
Moim zdaniem największą zaletą nawigacji natywnej (oprócz możliwości używania na VC) jest prezentacja aktualnej sytuacji na drodze z uwzględnieniem istniejących zdarzeń, np. korków wraz z propozycjami rozwiązań alternatywnych. VW w ramach pakietu We Connect Plus tego nie zapewnia, wymagane jest dodatkowe źródło internetu. Podstawową nawigację otrzymasz bez We Connect Plus. Czy warto wydać extra 3250 PLN? To są osobiste wybory zależne od indywidualnych upodobań, nawyków i przyzwyczajeń no i pieniędzy. Podobnie gdy ktoś woli manuala, a inny automat. Dla mnie navi na VC nie generuje niebezpieczeństwa, na ogół jest przydatna. Rzadko zdarzają się sytuacje, gdy chcę mieć widok terenu w innym, pełniejszym wymiarze niż zwężony na VC i wtedy przełączam się na ekran centralny. I korzystanie z navi na VC i na ekranie centralnym związane jest z chwilowym odwróceniem uwagi od obserwacji drogi. Dla mnie wygodniejsza jest mapa nad osią kierownicy niż odwracanie głowy w bok. Bez nawigacji natywnej to nie jest możliwe, zapewne z powodu takiej polityki handlowej VW. Poza tym znane są wady nawigacji natywnej nie tylko u VW. Ale mapy CP lub AA też nie są idealne. Myślę, że większość użytkowników uzna CP/AA za wystarczające. Zwłaszcza Ci, którzy mają podstawowe wersje troków bez VC i możliwości wyświetlenia tam mapy. Nie znam Cię oraz Twoich potrzeb i oczekiwań, dlatego trudno mi doradzić Ci kupno navi. Najlepiej byłoby, gdybyś zapoznał się z możliwościami w jakimś zaprzyjaźnionym troku posiadającym navi. Ja znając swoje potrzeby, dokupiłem navi świadomie i celowo i nie żałuję. Inna sytuacja jest z We Connect Plus, jak pisałem wyżej, zrezygnuję z tego pakietu z powodu braku sensownej możliwości wykorzystania (z winy VW).JacK666 pisze: ↑01 mar 2025, 10:43Pominąłem Apple Music i Tidal bo nie używamTrok pisze: ↑01 mar 2025, 10:04 Ja mam właśnie nawigację natywną (tylko taką można wyświetlić na wirtualnym kokpicie) i jej użytkowanie bez internetu online jest mocno zubożone. Ponadto jest jeszcze kilka innych niewymienionych przez Ciebie funkcji wymagających internetu online, np. pakiety Apple Music i Tidal.więc to pozostaje poza moimi zainteresowaniami.
Nawigację natywną jak i voice control mogę dokupić zdalnie z poziomu systemu samochodu i co jakiś czas mi to nawet system proponuje.
Lecz jeśli do pełnej funkjonalności nawigacji trzeba wykupić We Connect PLUS to trochę słabo. Ale pewnie wtedy też mamy dostęp do aktualizacji map, punktów POI itd. więc coś za coś.
Ale tak z ciekawości sprawdza sie to wyświetlanie na codzień bo mnie się to w żaden sposób nie wydaje przydatne ani bezpieczne to wyświetlanie nawigacji na wirtualnym kokpicie i patrzenie tam na tę nawigację w dół przez kierownicę zamiast na drogę![]()
Wg. mnie to już chyba lepiej się sprawdza nawigacja na głównym ekranie bo sam ekran jest wyżej i patrzymy na nawigację mając w perspektywie drogę.
Od ponad 20 lat czyli w zasadzie od początku powstania jestem przyzwyczajony do AutoMapy jeszcze na urządzeniach w Windows Mobile 5.0.
Oczywiście, że żadna mapa czy nawigacja nie jest idealna dlatego też jeżdżąc dużo po Europie wspomagałem się wcześniej czasami nawigacją od TomToma a od paru lat także nawigacją MagicEarth.
Wiadomo, to są osobiste wieloletnie przyzwyczajenia ale oczywiście daleko mi do kategorycznego stwierdzenia, że akurat mój wybór czyli AutoMapa i MagicEarth to najlepsze nawigacje. Mógłbym przytoczyć konkretne przykłady gdzieś z francuskiego czy hiszpańskiego interioru gdzie niekoniecznie się sprawdzały.
Tylko jeszcze co do nawigacji natywnej czy ja dobrze rozumiem, że do pełnej jej funkcjonalnosci (sytuacja na drodze, zdarzenia itp.) potrzebny jest ciągły dostęp do internetu i tutaj trzeba to zapewnić we własnym zakresie? Samo posiadanie We connet PLUS nie wystarczy do tego by te dane były ściągane przez eSIM w samochodzie?
Czyli jeśli dokupię nawigację od VW to to nie będzie to taka sama nawigacja jak natywna? Czy ta sama tylko dalej potrzeba ją wspomagać internetem i trzeba go dostraczyć?
Oczywiście, że żadna mapa czy nawigacja nie jest idealna dlatego też jeżdżąc dużo po Europie wspomagałem się wcześniej czasami nawigacją od TomToma a od paru lat także nawigacją MagicEarth.
Wiadomo, to są osobiste wieloletnie przyzwyczajenia ale oczywiście daleko mi do kategorycznego stwierdzenia, że akurat mój wybór czyli AutoMapa i MagicEarth to najlepsze nawigacje. Mógłbym przytoczyć konkretne przykłady gdzieś z francuskiego czy hiszpańskiego interioru gdzie niekoniecznie się sprawdzały.
Tylko jeszcze co do nawigacji natywnej czy ja dobrze rozumiem, że do pełnej jej funkcjonalnosci (sytuacja na drodze, zdarzenia itp.) potrzebny jest ciągły dostęp do internetu i tutaj trzeba to zapewnić we własnym zakresie? Samo posiadanie We connet PLUS nie wystarczy do tego by te dane były ściągane przez eSIM w samochodzie?
Czyli jeśli dokupię nawigację od VW to to nie będzie to taka sama nawigacja jak natywna? Czy ta sama tylko dalej potrzeba ją wspomagać internetem i trzeba go dostraczyć?
Trok pisze: ↑28 lut 2025, 23:22Sprawdziłem,po podłączeniu telefonu przez BT z radiem i wyborze zrodla:Radio Internetowe, pokazuje się widoczny poniżej komunikat. Telefon jest hotspotem, mam aktywny pakiet We Connect Plus.Co nie jest właściwie ustawione?
https://ibb.co/dJ77rB3p
https://ibb.co/TMpMmf7c
https://ibb.co/xqcnZCLc
Z aplikacji w ramach Android Auto, Radio internetowe RMF ON gra bez problemu
https://ibb.co/m5fqDdV7
Podłączyłeś samochód do hotspotu utworzonego w telefonie? Czyli znalazłeś w systemie samochodu nazwę swojego telefonicznego hotspotu i się połączyłeś?