Ładowanie akumulatora

Wszystkie tematy związane z Volkswagenem T-Roc - zakup, eksploatacja, problemy itd.
extreme84

Re: Ładowanie akumulatora

Post autor: extreme84 »

Zależy od charakteru jazdy. Jeżdżąc głównie w mieście, na krótkich odcinkach i biorąc pod uwagę masę elektroniki w naszych autach, doładowanie akumulatora raz na jakiś czas na pewno nie zaszkodzi.
T-ROC Advance Indium Grey 1.5 TSI Manual + pakiety: komfort, drogowy, zimowy, siedzenia komfortowe, kamera, ciemne szyby, hak
Wachacz

Post autor: Wachacz »

Ale po co go doładowywać skoro kręci ? obecnie mamy b.dobre akumulatory jeżeli kupujemy w pewnych sklepach (uważać na chińskie podruby są tańsze to kusi ludzi) nic się nie stanie beż doładowania będzie śmigał. Przez ostatnie 20 lat (jeżdżę 40)nigdy nie dotykałem akum.nawet 8 letniego w tdi zimą po kilku dniach też zakręcił. Widać że chcecie te akumulatory i siebie na siłę uszczęśliwiać,to moje zdanie po wielu latach użytkowania samochodów ?.
extreme84

Post autor: extreme84 »

Być może pokonujesz na codzien dłuższe dystanse i masz akumulator stałe doladowywany, a być może nie i pojemność systematycznie Ci spada, ale nie na tyle, żeby już nie zakręcił. Pewnie długo się o tym jeszcze nie przekonasz, chyba, że przyjdzie zima stulecia, wielotygodniowe mrozy i wtedy może zacznie to mieć znaczenie :-) Na szczęście w Polsce to mało prawdopodobne, ale nie niemozliwe. Ja napisałem, że mając możliwość skorzystania z ładowarki, na pewno to nie zaszkodzi, a też pomoże utrzymać akumulator w dobrej kondycji. Ty zrobisz jak uważasz, bo to Twoje auto i masz prawo robić z nim co chcesz :-)
T-ROC Advance Indium Grey 1.5 TSI Manual + pakiety: komfort, drogowy, zimowy, siedzenia komfortowe, kamera, ciemne szyby, hak
baxior
Kontakt:

Post autor: baxior »

Wachacz pisze: 15 gru 2021, 10:03 Ale po co go doładowywać skoro kręci ? obecnie mamy b.dobre akumulatory jeżeli kupujemy w pewnych sklepach (uważać na chińskie podruby są tańsze to kusi ludzi) nic się nie stanie beż doładowania będzie śmigał. Przez ostatnie 20 lat (jeżdżę 40)nigdy nie dotykałem akum.nawet 8 letniego w tdi zimą po kilku dniach też zakręcił. Widać że chcecie te akumulatory i siebie na siłę uszczęśliwiać,to moje zdanie po wielu latach użytkowania samochodów ?.
Ile razy jeszcze powtórzysz tu swoją historię😂😂😂 bo trzeci raz już prawie to samo czytam, kolega wyżej przedstawił argumenty co do kondycji aku, a Ty dalej swoje, jeżdżę 30 lat autami, i jak było - 25 °C to nie doładowany aku dawał znać, że potrzeba go ruszyć prostownikiem. Wody destylowanej też nigdy do starszych nie dolewałeś? 8 lat żył i zimą zawsze odpalił😂 Możesz jeździć i 60 lat, ale skończ już z tymi bajkami. 8 lat sprawny aku bez doładowania, o starszych, gdzie trzeba było poziom elektrolitu sprawdzać nawet nie wspomnę, śmiechu warte.
Pzdr
T-Roc Premium 1.5 TSI Manual Czarna Perła z pakietami i dodatkami😉
Maj 2021
michnik

Post autor: michnik »

Wachacz pisze: 15 gru 2021, 10:03 Ale po co go doładowywać skoro kręci ? obecnie mamy b.dobre akumulatory jeżeli kupujemy w pewnych sklepach (uważać na chińskie podruby są tańsze to kusi ludzi) nic się nie stanie beż doładowania będzie śmigał. Przez ostatnie 20 lat (jeżdżę 40)nigdy nie dotykałem akum.nawet 8 letniego w tdi zimą po kilku dniach też zakręcił. Widać że chcecie te akumulatory i siebie na siłę uszczęśliwiać,to moje zdanie po wielu latach użytkowania samochodów ?.
Weź Ty się człowieku uspokój. O jakich 20 latach jazdy TDI ty mówisz?
A start stop to to Twoje TDI miało?
A zdarzyło Ci się jeździć przez tydzień zimą w mieście w korkach np. 8 km w jedną rano i 8 km popołudniu w drugą stronę???
Bo ja tak mam codziennie.
Pół biedy jak się trafi dłuższa trasa. Wtedy OK. Akumulator się doładuje.
Ale są tacy co 90% przebiegu robią na krótkich trasach.
Jaki akumulator wytrzyma kilka lat takiej jazdy bez porządnego doładowania?
Spinner

Post autor: Spinner »

W instrukcji warsztatowej do T-Roc'a, w rozdziale traktującym o akumulatorze występuje ocieplacz (osłona termiczna) akumulatora, rzecz swego czasu bardzo chętnie wykorzystywana.
Czy waszych T-Roc'ach macie coś takiego? Bo nie wiem czy jest to element standardowy i ja po prostu nie dostałem? Czy jest to może akcesorium dokupowane osobno?
Robkoz

Post autor: Robkoz »

W moim 1.5 z 2020 jest.
T-roc
Spinner

Post autor: Spinner »

Robkoz pisze: 15 gru 2021, 20:30 W moim 1.5 z 2020 jest.
No to szykuję baseball'a i zapukam do dealera.
Robkoz

Post autor: Robkoz »

Dziwne te oszczędności producenta 😱
T-roc
baxior
Kontakt:

Post autor: baxior »

U mnie też jest ta osłona termiczna. Odebrany w maju 2021.
T-Roc Premium 1.5 TSI Manual Czarna Perła z pakietami i dodatkami😉
Maj 2021
ODPOWIEDZ